Všeobecně
Re: Všeobecně
Sám za sebe musím přiznat že s rohovinou, kosťovinou a podobnými materiály se mi pracuje jak ručními tak elektrickými nástroji velice dobře, dokonce bych řekl že jsou více user-friendly než mnohé současně používané.
Re: Všeobecně
No já sa přiznám tak mašinky na prácu rád nemám,já si hraju růčo aj dyž to trvá tak znám každý milimetr teho co dělám a hlavně to není BZZZZZ a kus v p,,,,i a začínám od znova.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Re: Všeobecně
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jestli nemá někdo nezkoušel při renovaci břitvy používat mikronářadí (Dremel). Tuším, že min. otáčky jsou 5000/min. Nejsem si jistý, jestli ty otáčky nejsou vysoké, nerad bych břitvu poničil. Podařilo se mi sehnat pár starších břitev, tak bych se do toho rád pustil, jenom není dostatek času na ruční práci
chtěl bych se zeptat jestli nemá někdo nezkoušel při renovaci břitvy používat mikronářadí (Dremel). Tuším, že min. otáčky jsou 5000/min. Nejsem si jistý, jestli ty otáčky nejsou vysoké, nerad bych břitvu poničil. Podařilo se mi sehnat pár starších břitev, tak bych se do toho rád pustil, jenom není dostatek času na ruční práci
Re: Všeobecně
Ahoj vaseek,
používám jak Dremel tak i Extol. Obojí mají otáček haba-moc i na nejnižší nastavení ale zjistil jsem, že největším nepřítelem je
!!! PŘÍTLAK !!! Stačí malinko více přitlačit a je zle. Stejně tak !!!ČAS!!! Dlouho stát na jednom místě je špatné. Jinak chlazení v kelímku s vodou je moc užitečné, jen jsou problémy znovu napatlat leštící omáčky. Pokud jsou na bázi oleje, tak je voda moc neodplaví a docela se čepel ochladí. Taky je potřeba si každý nástroj do brusky vyzkoušet na starém příboráku, jestli nedělá rýhy a skutečně leští. Fakt se to vyplatí. Příborák je taky krapet tvrdý a hlavně hned prozradí poškrábání. Taky na něm lze trénovat zaleštění rýh. Trpělivost a vytrvalost Ti přeje Petr.
používám jak Dremel tak i Extol. Obojí mají otáček haba-moc i na nejnižší nastavení ale zjistil jsem, že největším nepřítelem je
!!! PŘÍTLAK !!! Stačí malinko více přitlačit a je zle. Stejně tak !!!ČAS!!! Dlouho stát na jednom místě je špatné. Jinak chlazení v kelímku s vodou je moc užitečné, jen jsou problémy znovu napatlat leštící omáčky. Pokud jsou na bázi oleje, tak je voda moc neodplaví a docela se čepel ochladí. Taky je potřeba si každý nástroj do brusky vyzkoušet na starém příboráku, jestli nedělá rýhy a skutečně leští. Fakt se to vyplatí. Příborák je taky krapet tvrdý a hlavně hned prozradí poškrábání. Taky na něm lze trénovat zaleštění rýh. Trpělivost a vytrvalost Ti přeje Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Všeobecně
Zdravím. Na některé stránce tohoto fora jsem narazil na termín "nevyvážená" břitva. U nože si těžiště představit dokážu a hlavně je v literatuře popsáno. U břitvy nějaký poměr mezi střenkou a čepelí asi taky bude potřebné zachovat. Neví někdo z přítomných něco bližšího o těchto hodnotách, které by asi bylo dobré respektovat třeba při výrobě střenek? U břitev které mám se těžiště pohybuje v rozmeí plus/minus 15 milimetrů před a za nýtkem. To jsou poctivé 3 centimetry. A otázka jaký vliv má tato hodnota na držení a případný komfort holení. Břitvy jsem zkoušel otevřené do "rovna" ale používá se otřevřená okolo 90 stupňů.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Re: Všeobecně
když se holím já, mám střenku víc jak na 270° otevřenou, dotýkám se jí skoro hřbetem ruky - abych měl větší jistotu v úhlu břitu na tváři..
Břitva je krásná i zákeřná jako život - stačí nepozornost a není cesty zpět.
Re: Všeobecně
Já si taky upravuju otevření podle okamžité potřeby. Jde mi spíš o to, dostat se na nějakou měřitelnou hodnotu. Prostě jakési standartní nastavení, které by nebylo dogma ani nějaký nedostižný ideál. Stav, při kterém "to" bude bez problémů fungovat.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Re: Všeobecně
Obávám se že to bude velice těžké. Tahle hodnota je velice individuální.
Znal jsem člověka který se holil břitvou otevřenouna 180 stupňů. Já sám ji mám otevřenou kolem 230-250 stupňů
Znal jsem člověka který se holil břitvou otevřenouna 180 stupňů. Já sám ji mám otevřenou kolem 230-250 stupňů
Non est viri timere sudorem
Re: Všeobecně
Rozevření břitvy ponechme stranou, šlo mi o to, definovat "vyvážení břitvy". Prostě kde by mělo být těžiště. Popřípadě co to udělá , když je posunuté.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.