Drolení břitu

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
HonzaS
Donátor

Re: Drolení břitu

Příspěvek od HonzaS »

Díl druhý: 1um film. Obě břitvy řežou vlas. Je zájímavé, že ačkoli brousím doslova na tom samém kameni (ta samá podložka, pouze vyměněný film), tek nedokážu přebrousit celou fasetu podél břitu :( Prostě mě čeká ještě hodně učení.
Nicméně, už na těchto fotkách je vidět, jak dokáže 1um leštit.
Ochutnávka:
Tuckmar 5/8
T5_1u_1a.jpg
Tuckmar 6/8:
T6_1u_1a.jpg
Větší fota jsou přidaná do galerie http://jensak.rajce.idnes.cz/Polish_filmy
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Už je to na té správné cestě.
Na prvním snímku je vidět jak jsi utřel ostří podélně a hned Ti to nechalo stopu těsně nad fazetkou. To bílé smetí vypadá na zbytky toaletního papíru. To "nepravidelné" zrcátko na fazetě je výsledkem přerušení práce když jsi byl zvědavý jak se Ti dílo daří a pak jsi znovu pokračoval, ale už pod malinko jiným úhlem. To se nic neděje, to vše postupně doladíš. Máš naprosto správný směr a tak vytrvej a pozvolna dojdeš cíle.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

tak som si včera trošku drolenia užil aj ja :roll:

prišla mi na brúsenie vyhriata britva, bola krásne zrkadlovo vyleštená a veľmi pekná,
jednalo sa o taliansku britvu a myslím, že v našich končinách aj celkom vzácnu,
ihneď po prvých ťahoch na kameni bolo jasné že je mäkkä a už som vedel, že bude zle :cry:

ostrie sa ohýbalo a drolilo - vylamovalo, vyzeralo to ako by som s ňou bol vždy o dva kamene naspäť, keď že som súbežne brúsil aj jednu šikovnú W&B, spravil som pár fotiek a tu máte jednu spojenú porovnávaciu fotku z mikroskopu po nortone 4000
4000 rozdiel ostria po vyhriati.jpg
tmavý pruh na ostrí je spomínané ohnutie a to aj napriek motýliemu prítlaku pri brúsení :evil:
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
HonzaS
Donátor

Příspěvek od HonzaS »

Takže poslední krok - finální film. Velikost zrna neznám (tajemství výrobce). Je vidět, že když se to udělá pořádně (což není můj případ), tak výsledkem je dokonale vyleštěná hladká plocha.
Tuckmar 5/8:
T5_F_2a.jpg
Tuckmar 6/8:
T6_F_2a.jpg
Bohužel, zjistil jsem, že se svým problémem jsem se nepohnul ani o kousek. Takto po 12 oholeních vypadá Sheffieldka, která byla nabroušená naprosto stejně jak Tuckmary na předchozích obrázcích:
2_tydny1a.jpg
2_tydny2a.jpg
Holení je naprostým utrpením. Prostě vzít ji znovu od samého začátku.
Jak to nazvat? Rezignace? Zoufalství?
Na druhou stranu si to začínám brát osobně. Prostě musím přijít co je špatně a nakonec nabrousit břitvu tak, aby to nějakkou dobu vydrželo :evil:
Přemýšlím, že omezím 1um a finální film jen na pár tahů.

Více obrázků ve větším rozlišení přídáno do galerie:
http://jensak.rajce.idnes.cz/Polish_filmy
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

:?
Tak mě už napadá jenom obtahování před holením. Jednou jsem tak přivodil okamžitou "smrt" ostří při obtažení, a není to tak dávno...
HonzaS
Donátor

Příspěvek od HonzaS »

To, pravda, bylo úplně to první, co mě napadlo, protože mi stejně "umřely" 3 břitvy broušené třemi různými způsoby. Všechny zvládly 10 holení, pak totálka. Těch 10 holení je nějaké pravidlo.
Řemen používám stále stejný. Že by jej něco kontaminovalo? Obtahuji v podstatě jen vlastní vahou břitvy. Všiml jsem si, že když jsem se blížil k desátému holení, tak břitva jakoby se k řemenu přilepila.
No, mám ještě jeden, který nepoužívám. Tak zkusím změnu řemene a uvidíme.
pecador

Příspěvek od pecador »

Zdravím!
Napadá mě, že to vylamování by mohlo mít příčinu v mezikrystalické nebo transkrystalické korozi. Ta vzniká rozdílným elektrochemickým potenciálem krystalových zrn a příměsí, postupuje kolem krystalů do hloubky a není vidět. Když se díváme na strukturu, tak jí nevidí ani metalurgický mikroskop. Možná elektronový ale nevím. K nápravě by teoreticky mělo dojít odbroušením napadených zrn.
Dědictví otců zachovej nám Pane!
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“