Nazor na "komercni" britvu (shavetu)

Všeobecné dotazy na břitvy
inkognito

Re: Nazor na "komercni" britvu (shavetu)

Příspěvek od inkognito »

V návaznosti na svůj příspěvek výše mohu dnes prohlásit, že od doby jeho napsání (dnes je to 17 dní) jsem se schválně neholil ničím jiným než shavetou. Musím říci, že jsem spokojen. Holení je srovnatelné, ne-li lepší, než veškerými mými dosavadními bagry. Narozdíl od příležitostného podráždění při holení bagrem, tady dosud bez podráždění. Jen je skutečně třeba být značně opatrný, protože strašně ráda kouše :D
thomasz

Příspěvek od thomasz »

Zdravím včechny Břitevníky.Já k holení používám klasický strojek od Merkuru,ale včera jsem poprvé použil holící strojek shavettu a byl jsem mile překvapen.I přes drobné škrábnutí jsem se na poprvé oholil do hladka.a to rozhodlo..V nejbližší době si pořídím břitvu..Mám sice po dědovi 4 krásné kousky 3 od solingenu a jedna je ruské výroby,ale holit se s nimi nedá. Ruku odborníka na broušení určitě potřebují.Já pokukuju po krásné 5/8 břitvě Cyril R.Salter vyrobenou firmou Solingen.Hned zítra jedu do Brna a pak už se budu každý večer těšit na holení..
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

PetrJ píše:Když uvažuji, čím nahradím můj Wilkinson Sword Classic, tak mi šaveta nepřijde jako špatné řešení.
Šaveta Feather Professional Artist Club SS byla pro mě nakonec vcelku jasná volba. Předtím mě sice lákala břitva, ale tu jsem brzy kvůli velké nepraktičnosti zavrhnul. Uvažoval jsem také o klasickém žiletkovém strojku, ale trochu mě odrazovaly zmínky o prokluzujících rukojetích a ne vždy precizním provedení. Bezchybné celonerezové strojky, které jsem na internetu objevil, stály už příliš (od 140 USD výše) a co hůře, dle mnoha uživatelů holí údajně naprosto stejně jako ty ostatní.

To Feather je celonerezová, s neklouzavou rukojetí, snadnou údržbou a výměnnými břity. Že to není "pravá" břitva mě po pravdě vůbec netrápilo: výzva to byla stejně lákavá a co bylo hlavní, i s ní může být holení skvělé a výsledek výborný. Víc se mi líbil japonský, neskládací, moderně vyhlížející typ, který mi navíc bez přítomnosti pohyblivé části přišel bezpečnější a lépe ovladatelný. Na E-bay jsem si ještě vyhlédnul ochranný kryt (podle mě nezbytnost) a břity Professional Super.

Ceny šavet Feather jsou na rozdíl od obchodů v EU nebo USA na E-bay (včetně poštovného zdarma) rozumnější: viz např. http://stores.ebay.com/japangoodsstore/. Ještě lepší ale je, když Vám ji někdo přiveze rovnou z Japonska: mě, který měl to štěstí, tak vyšla "jen" na 1321 Kč. A to jsem ji viděl i za 150 liber... Zkrátka šavety, zvlášť ty kvalitnější, podle mě rozhodně stojí za zvážení.

Obrázek Obrázek
Vousáč

Příspěvek od Vousáč »

Takže máš tuhle krásku doma ?

Na fotce je nějaký zásobník, kde stojí 20 ks čepelek o šířce 0,310 mm, což se mi zdá docela dost.

Jak se s ní holí ?
V noci slyším i vousy růst
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Vousáč píše:Takže máš tuhle krásku doma ?

Na fotce je nějaký zásobník, kde stojí 20 ks čepelek o šířce 0,310 mm, což se mi zdá docela dost.

Jak se s ní holí ?
Feather s nejagresivnějšími břity mám doma velmi krátce a před tím jsem používal jen jemný Wilkinson Sword Classic se zelenými Astrami, takže holení s ní je pro mě zatím stále víc dobrodružství než relax... Jde to ale lépe, než jsem čekal: i když mi holení trvá dlouho, nevím ještě pořádně, co si můžu dovolit a co už ne, hledám vhodné úhly, zápasím s některými místy a výsledek má k dokonalosti daleko, tak mi vše usnadňuje neklouzavá rukojeť (u skládacího modelu už prý není tak dobrá, je více "plastová" než "gumová"), výborné vyvážení šavety i to, že říznout se není až zase tak snadné (i když se mi to už samozřejmě podařilo). A překvapivě např. tváře, včetně proti směru růstu vousů, mi šly i poprvé podobně snadno jako s Wilkinsonem.

Návodem pro holení s Artist Club SS bylo pro mě hlavně tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=yFseSLNae_o
A zde je popis rozdílů mezi jednotlivými druhy břitů Feather: https://www.youtube.com/watch?v=ZC8bpqParV4
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Vousáč píše:Jak se s ní holí ?
Nyní, kdy mám za sebou sedm holení, už můžu říct, že skvěle. Zachází se mi s ní neskutečně snadno, je výborná i na malé detaily (např. na krku nebo na bradě), na které bych měl se strojkem Wilkinson Sword Classic problémy se dostat, a není ani v nejmenším nevyzpytatelná: s trochou cviku je skoro nemožné se říznout. A určitě to není tím, že bych byl nějaký super talent, kromě celkového provedení zřejmě pomáhá i to zaoblení u modelu Artist Club SS:

Obrázek

I když mi holení ještě trvá dlouho a tvář není místy dokonale hladká, tak ohromnou výhodou je, že i když to vezmu jen na jednu cestu po směru růstu vousů, tak je výsledek stejně dobrý jako dřív s mým elektrickým Braunem. Takže i když chci nechat kůži po experimentech, co ano a co ne trochu odpočinout, je méně času nebo se moc nesoustředím, beru do ruky Feather.

Podtrženo, sečteno, podle mě je to velmi povedená šaveta, na kterou se výhrady k těm ostatním (rády koušou, jsou neohrabané, holení nenadchne atd.) nevztahují, a která je vzhledem k rozumnějším cenám např. na E-bay nebo ještě lépe přímo v Japonsku rovnocennou alternativou k bagrům a břitvám. A pro mě osobně tou nejzajímavější.
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Ještě bych dodal, že pro první holení se šavetou Feather Artist Club SS je podle mě nejdůležitější správný úchop (držet ji v polštářcích prstů, potom jsou cit a zpětná vazba výborné, viz Geofatboy na videu zde: https://www.youtube.com/watch?v=HNSo-aueVd8), pevné ("zamknuté") zápěstí, lehká ruka (netlačit), napnutí kůže a dostatek času. Potom se, aspoň bych řekl, nemusí ničeho obávat ani začátečník, který má respekt a aspoň nějakou zkušenost se žiletkovým strojkem.

Zde je pak video, na němž člověk, na rozdíl od Geofatboye, nepřendává šavetu během holení do druhé ruky: https://www.youtube.com/watch?v=8Rh9hTuDBKU. A zvládá to s velkým přehledem... za jak dlouho se asi tak k němu dá dopracovat? :)
Mario

Příspěvek od Mario »

Jelikož nemám kvůli škole zrovna moc času nabrousit si břitvu, napadlo mě zkusit shavettu, abych mohl rozvíjet své břitevnické umění než se dostanu k broušení. K vícebřitům se už vracet fakt nechci a bagr nemám.

Před týdnem jsem si koupil jednu z nejlevnějších shavett Bluebeards Revenge. Je to taková ta klasika na půlku běžné žiletky. A jako žiletky jsem zvolil Feather platinum coated, které jsou považovány za extrémně ostré. "Ať to má grády" říkal jsem si, a malér jsem si nepřipouštěl :D To byla chyba.

Vysprchoval jsem se, důkladně se namydlil, vložil žiletku, chvíli nechal vousy měknout a opět přemydlil o něco mokřejší pěnou, aby to pěkně klouzalo. Začal jsem s tvářemi a byl jsem překvapen, jak krásně to jde. Po jednom oholení úplně luxus. Nemusel jsem se holit ani podruhé. Poté jsem přešel na krk bradu a knír. Tam už se ukázalo, jaká shavetta ve skutečnosti je. Strach a respekt z její ostrosti nahradila euforie a radost ze skvělého oholení a ona mi to dala pěkně sežrat :evil: . Na několika místech jsem se dost podráždil a na bradě jsem se nepěkně řízl. Podle objektivních měřítek to nebyl asi žádný horor, ale je to zatím mé nejhorší pořezání. Poté co jsem aplikoval vodu po holení jsem vypadal, jako bych prohrál souboj na nože.

Při druhém holení jsem musel vynechat bradu, protože jsem zde měl stup od minula :D a tak jsem holil pouze tváře v obou směrech a krk rovněž ve dvou směrech. Tentokrát jsem holil kraťoučkými tahy a holení dopadlo parádně. Pouze na čelisti nastal šmik.

Třetí holení proběhlo včera a kromě drobného podráždění na krku a nedobře oholené brady paráda. Shavettou se plánuji holit ještě měsíc, než dodělám školu a najdu si čas na broušení. Holím se 2x-3x týdně, tak uvidím, jak se zlepším.

Ze své zatím značně omezené zkušenosti mohu vyvodit následující závěry.
1) Shavetta je neuvěřitelně přísná bestie a trestá každou chybičku. To, co mi s břitvou procházelo, je s shavettou prostě nemožné. Je nutné soustředit se jen a pouze na holení a to tak že nejlépe na 350% :D
2) Je nutné na ní netlačit a holit pouze její vahou. Jinak dojde k podráždění. Poté co se mi břitva otupila, zvykl jsem si tlačit na ní a u shavetty se mi to vymstilo.
3) Je dobré holit krátkými tahy 2-3 cm dlouhými. Delší se mi vůbec neosvědčily.
4) Způsobů jak se pořezat je opravdu úctyhodná řada. Jedním z nich je oplachování shavetty pod vodou místo otírání. Při prvním a druhém holení jsem ji neotíral a pouze oplachoval. Po přiložení na tvář se může stát, že se ostří zastaví o vous a nastane nepěkný šmik. To se mi stalo při prvním holení na bradě a při druhém na čelisti.

Celkově mi nepřipadá příjemná do ruky. Je dost těžká a tlustá oproti břitvě. Její tloušťka mi znesnadňuje hledání správného úhlu. Krátké ostří také není zrovna ideál. Zlatá břitva.
Možná se zdá, že shavettu teď moc haním, ale zrovna spolu máme těžký vztah :D . Každopádně to s ní nevzdávám a už se těším na další holení. Výsledky třetího holení byly nesrovnatelně lepší než u prvního.
Phaks

Příspěvek od Phaks »

Zdravím pánové,

i já se už nějakou tu dobu holím shavettou. Také mám Bluebeards Revenge, není to kdovíjak krásná shavette, ale celkem pohodlně se s ní manipuluje a protože, je střenka z plastu, se dobře omývá. Řekl bych, že to používám častěji, než-li bagry, co mám. Ze začátku jsem s tím taky lehce zápasil, největší problém mi dělala brada, párkrát jsem se tam nepěkně říznul, naštěstí to kamenec zachránil :D. Předtím, než jsem si vybral Bluebeards, jsem ještě pokukoval po DOVO shavette, ale protože toto byl můj první kousek, nechtěl jsem hned do toho dát hodně peněz. Nicméně, teď, když už vím, že je to super pohodlná věc, včetně lehké údržby, jsem koukal po nějakém novém přírustku. Po nějakém tom brouzdání na netu jsem narazil na pro mě krásnou shavette, která je celonerezová a prý holí ještě lépe, než Bluebeards. Jmenuje se Parker SR1. Na Ebayi jde sehnat za nějakých 600,- Kč i s poštovným (z Polska). Nejspíš do ní v brzké době půjdu. Co na ní říkáte?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hardy

Příspěvek od Hardy »

Phaksi tak co, pořídil sis tu parker?
Já si zrovna chci koupit šavetu a rozhoduji se mezi bluebards revenge a tou nerez parker. Někde jsem četl, že bluebeards pevněji drží žiletku a lépe se s ní manipuluje.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“