Břidlicový brousek

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
PetrS
mentor

Re: Břidlicový brousek

Příspěvek od PetrS »

Pěkná práce,
Zarovnaný břit a docela pěkně udělaná pravidelná fazetka.
Břidla nechala klasický satinový povrch fazetky.
Dotaz - jaké bylo oholení?
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Oholení bylo pochopitelně výborné, vousy padaly strachem už když břit viděly :D
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Nejedná se náhodou o Thuringer?
Krabička tohoto kamene je navlas stejná jako u mého Thuringera.
kono

Příspěvek od kono »

..už jsem tady na fóru předeslal ,že jsem šel okolo lomu na břidlici...ale dneska,v zápalu pracovního procesu,jsem si všimnul,že na stavbě,kterou "oblíkáme" do zábradlí na balkóny,je spousta nějakých kamenů,mezi nima jsem poznal břidlici,žulu a mramor...sebral jsem vše,co jsem si myslel,že by mohlo být k dobru...kdysi tam byl velký rybník,tak si myslím,že to mohla být i původní navážka na dno...ta břidla má tloušťku od 15 do 20-25 mm...mramor,jsou to jen kousky,ten má tloušťku cca 25 mm...chtěl bych z toho vyrobit oboustranný brousek na břitvu...půjde to?...
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Neni kamen jako kamen. Prvne si je testni jako singly. A pak se jeste zeptam proc chces oboustrany brousek? Akorat zvysis moznost kontaminace.
kono

Příspěvek od kono »

...ahoj...zatím leží kamínky v dílně,nebyl čas na ně hrábnout...proč bych chtěl oboustranný brousek?...mě se líbí...ale nevěděl jsem,že by se mohlo stát,že by mohl jeden druh kamene zanést do druhého...když jsem viděl Coti s Belgičanem,myslím světlý a tmavý,tak jsem si myslel,že bych si něco podobného mohl udělat z té břidlice s mramorem...když tak by to bylo na nástroje na dřevořezbu,nebo obecně na truhlařinu...ale díky Adršpachu za upozornění...
kono

Příspěvek od kono »

...ahoj pánové,dneska jsem se dozvěděl (asi pozdě),že se v Č.Budějovicích opravuje muzeum a v kontejneru prý byla vyhozená celá střecha z břidlice...je to zpráva stará cca měsíc...nevím jaké je to muzeum,ani nejsem poblíž,kdo je z okolí,tak se tam číhněte,za "ukradenej" kus šutru z konťáku by snad nikdo nikoho nehnal před soud...
keyboo

Příspěvek od keyboo »

Jihočeské muzeum je v rekonstrukci, ale nejsem si vědom, že by se dělalo něco se střechou. Ráno cestou do práce kouknu a popřípadě odpoledne dokouknu :)
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Taky zjistis ze tasky na strechu nejsou zas tak tlusty a kdyz to srovnas tak je z toho akorat supinka co se musi podlepit jinak se prohyba. Ne kazda bridla se hodi na brouseni. Zvlaste ne na brouseni britev.
Pokud hledas bridlu na brouseni tak se spis divej po materialu co pouzivaji sochari a rytci ten je vice homogenni.
Zeb

Příspěvek od Zeb »

Obnovím toto téma, ať nezakládám nové - manželka mi přinesla z práce dvě krásně zachovalé břidlicové tašky. Nezvětralé, uskladněné v krytém skladu, neznámého stáří. Vypadají krásně homogenně, bez příměsí, jen na sobě mají skvrny od bílení vápnem, tlusté cca 8 mm. Má cenu se s tím rovnat a snažit se je předělat na funkční brousek? Kolega Adršpach níže zmiňuje potřebu jejich podlepení, poněvadž se rovnáním ztenčí. Jakým materiálem je dobré je podlepovat? Zkoušel již někdo vyrobit takový brousek?
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“