Stránka 2 z 8

Re: Kostěné střenky

Napsal: 18 črc 2009, 21:07
od Artifex
Ne, na škodu že je nová není, naopak, po zkušenosti s prací se starými kostmi musím říci že nové se zpracovávají mnohem lépe, je to pevnější materiál takže se tolik neláme a nedrolí při opracovávání.

Re: Kostěné střenky

Napsal: 18 črc 2009, 21:31
od frazer
no vypadá to pevně.. ale povrch (cca 5mm a víc tlustý) se zdá být pevnější a o dost méně pórovitý než spodní vrstva kosti ... bude to asi 'lepčí' matriál..?

teď jsem to dodělal a musím říct že se ze mě line smrad jak z lazebníka z Domu smrti.. morek byl mazlavá bílá mastná hmota ve který se k nevíře nalézali i kostěný trámky. peklo. a pro člověka jako já peklo dvojnásobný... :? doufám, že to po zavoskování přestane tak strašně smrdět :-D

Re: Kostěné střenky

Napsal: 21 črc 2009, 19:40
od Meny
A co takhle tu kost zaškrabávat. Kdysi jsem vyděl jakýsi dokument o domorodcích v Africe a tam opracovávali kosti zvířat jakýmsi primirivním pořezem. Nevím jestli by to šlo i na kosti našich krav, ale jim to šlo docela od ruky. Údajně se takhle opracovávalo už v době kamenné.Možná je to hloupost,ale zkusit by se to mohlo. Pokud máte někdo takovou zkušenost,dejte vědět.

Re: Kostěné střenky

Napsal: 24 črc 2009, 22:22
od Radyx
Pánové mám jeden dotaz: mám kostěnou střenku která byla naštíplá, když jsem o trčící kousek zavadil tak se vylomil ven celý kousek kosti, otázka zní čím takovou starou střenku - kost slepit?
V jinak pěkné střence je nyní zbroušená Puma kterou chci v budoucnu vyměnit pěknější želízko ale nyní mám trochu obavu o to jestli střenka není příliš křehká (co pak takové nýtování :? ).

Re: Kostěné střenky

Napsal: 27 črc 2009, 11:15
od Zdeněk L.
doufám, že to po zavoskování přestane tak strašně smrdět :-D[/quote]

Dělal jsem střenky na nože z kosti, po řádném obroušení šmirglem tak do 800 navoskování včelým voskem a vyleštění filcem a plátěnou stranou šmirglu, nesmrdí ani maličko.

Re: Kostěné střenky

Napsal: 27 črc 2009, 11:19
od Zdeněk L.
[quote="Radyx"]Pánové mám jeden dotaz: mám kostěnou střenku která byla naštíplá, když jsem o trčící kousek zavadil tak se vylomil ven celý kousek kosti, otázka zní čím takovou starou střenku - kost slepit?

Kápni kapku vteřinovýho lepidla a přebrus šmirglem, piliny udělají vstvu. Opakuj několikrát, na dřevo to pomáhá na kost by to mělo jít taky. Na nejtování, pokud nemáš vercajk a zkušenosti, bych nešel. Pak to přelešti.

Re: Kostěné střenky

Napsal: 03 srp 2009, 17:52
od relka
[quote="Meny"]A co takhle tu kost zaškrabávat.
Moje zkušenos /zatím skromná/ je očistit na hrubo nožem, naporcovat syrovou kost pilkou na díly a dát vařit. Morek zmenší objem, změní konzistenci a dá se vyklepat, vyšťouchat nebo štětkou na flašky přesvědčit aby vypadnul z kosti pryč. Štětku trochu poleju jarem...méně se to maže...No a povrch kosti oškrábu od zbytků šlach a měkkých částí hřbetem kuchyňáku jako cidlinou. Té mě bylo na tuhle práci líto...Pokud je hrana ostrá, jde to docela od ruky..tedy spíš od kosti. Jinak bych řekl, že ta práce s kostí v první fázi přípravy není až taková hrůza. Je potřeba se na to dívat tak, že naše maminky, neřku li babičky takhle připravovaly základní vývar na polívku....jen ten jar nepoužívali. ;) ..a jak nám šmakovalo. A že by se někdo z nás ofrňoval nad tím, že to jsou vyvařený kosti? A lidi co se mohli utlouct po morkovejch knedlíčkách bylo taky dost. Prostě to brát jako exkurs do kuchařiny. :lol:

Re: Kostěné střenky

Napsal: 03 srp 2009, 19:47
od Artifex
Na odrbání bordelu z kostí včetně šlach velice doporučuji obyčejnou drátěnku, na rozdíl od tupé strany nože se dostane i do zbrázděných povrchových částí.

Re: Kostěné střenky

Napsal: 06 srp 2009, 22:02
od Artifex
Tak, konečně jsem se dostal k tomu že jsem přitáhl domů také hovězí zadní. Je z mladého kusu, tedy ne zas tak velká. Našel jsem ochotné dodavatele kostí tam kde bych to čekal nejméně: V Brně, v centru na Medelově náměsí v maso-uzeninách. Za tu kost ani nic nechtěli, na sraz tedy pokusím přitáhnout dvě nebo tři tyto aby bylo na čem zkoušet.

Tedy, kdo má zájem o zdroj kostí, běžte do výše zmíněného podniku, slečny jsou ochotné. Kosti odváží tuším do kafilerie tuším v pátek ráno, bylo mi doporučeno stavovat se vždy ve čtvrtek.
P1060823.JPG

Re: Kostěné střenky

Napsal: 07 srp 2009, 15:57
od Zdeněk L.
Neblbněte s nějakym vyvářením čerstvých kostí. Nameiluj si na knife.cz Tomovi111 a ten ti pošle stabilizovanou kost za asi 50,-, máš to bez smradu, práce a zasviněnýho nádobí. Nebo na Jatagan trochu dráž, ale už upravený možná trochu krátký na břitvu.