Který holící strojek je nejlepší?

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
marcík

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od marcík »

zdar,

popíšu moji cestu:

léta jsem se trápil s wilkinsonem (hlavně když plastová přítlačná lišta se vylomila a já dlouho hledal důvod, proč zajíždím žiletkou tak hluboko) pak přišel FUTUR: robustní, pevný nástroj , jednoduchá konstrukce , pak žiletky: astra dobrá volba jen nestálost v kvalitě! merkur žiletky vydrží až 18 holení
mno tak to vypadá, že ještě lepší oholení bude vyžadovat další investici.

zdraví m.
valihrach

Příspěvek od valihrach »

Který strojek je nejlepší opravdu netuším, ale protože mě omrzelo používání Mach3 (sice rychlé a bezpečné, ale výkyvná hlava i břity, takže ztráta návyku držet přítlak a úhel břitu k podkladu), trochu jsem hledal co by se dnes dalo sehnat a použít ke "klasickému" holení, v první řadě s žiletkou (břitvu vynechávám, neumím s ní a je to trochu moc rituál a trochu moc kult). Výsledky nejsou příliš povzbuzující.

1. Co lze eventuálně najít doma po dědovi:
- "bakeliťák" tady má svoje vlákno, zkusil jsem kdysi jednou, děs a hrůza, nebrat ani omylem (ale jiní mohou mít samozřejmě odlišný názor)
- "zlatá" Soluna byla původně v cestovním plastovém pouzdře, pokud nemá závit příliš vyběhaný je celkem použitelná i dneska, konstrukce hlavice z těžšího kovu plus mřížka hliník plus rukojeť hliník takže je strojek dost lehký, je potřeba při utahování pozici žiletky ručně doladit (aby nebyla našikmo) ptž strojek má velké vůle jejího uchycení; občas používám ale už jsem doufám pořídil náhradu
- v 70. letech se sem dovážely a za pár desítek korun prodávaly originální strojky Gilette s butterfly mechanikou, včetně typu Adjustable s regulací sklonu břitu; tohle dneska mít nemám potřebu nic dál hledat

2. Co lze koupit v krámě:
- Wilkinson Classic mají všude, neskutečně odbytý pružný plastový vršek, mizerná geometrie, vyhodil jsem
- ve venkovských drogeriích občas visí paskvil "Lord/Weishi" http://www.seznamzbozi.cz/holici-strojky/14996204/, plast, klapací mechanika, v linku uvedená recenze myslím stačí (i když ho chybně uvádí jako butterfly)
...oba patří do kategorie Nebrat ani omylem, což je pro normálního kupujícího katastrofa

3. co lze koupit v českých e-shopech aneb když se člověk pídí:
- egyptský Lord L 122 (nebo L5 http://www.razorslord.com/Units/SaftyRa ... lL5%29.asp) se dá koupit přes raj-kosmetiky.cz nebo novaks.cz, je to kopie Gilette Tech, koupil jsem ale ještě neotestoval, předpokládám že bude v pohodě akorát podle váhy to bude celé hliník, bratříčky L6 nebo Smart tu bohužel nikdo neprodává; NEZAMĚNIT S PŘEDCHOZÍM
- pár e-shopů (nejen Palas) nabízí Merkury ze Solingenu, trochu drahé na zkoušení "který mi vyhovuje" takže asi 34ka jako sázka na jistotu

4. co lze koupit na netu:
- na eBay víceméně jakýkoliv vintage Gilette, otázka je stav a evt. náklady renovace
- z nových je možné se poohlédnout po značkách Jagger, Weishi, Parker, Feather, Muhle atd, tady ale nemám vůbec přehled

5. co koupit opravdu NELZE:
- Mergress; otázka je, zda to má smysl.

Co se týče informací tak existuje spousta anglických fór kde se klasické holicí strojky probírají, např. http://badgerandblade.com/vb/forumdispl ... ety-Razors ale je jich mnohem víc; před evt. nákupem přes net se většinou dají dohledat základní informace i zkušenosti uživatelů. Což platí i o tomhle článečku - pokud někdo doplní další sehnatelné typy strojků nebo zkušenosti s nimi budu jen rád.

A sice to sem až tak úplně nepatří ale neodpustím si to: s žiletkovými strojky má hodně společného i první generace vícebřitých holítek, tedy typ Gilette Trac II (u nás se kdysi prodávala jako Gilette GII) - výměnný aktivní prvek, nevýkyvná hlavice, pevně uchycené břity, tedy stejný způsob holení, ideální na cesty. Existovala spousta kompatibilních klonů, např. Astra Platinum II nebo Wilkinson Duplo II; žádný z "klasických" výrobců (mimo Asii) už je ale nevyrábí a nedají se koupit. Jenže moje GII taky dosluhovala... už jsem se rozhodoval, že koupím novou na eBay, pak jsem ale na jednom českém e-shopu koupil pravděpodobně poslední dva kousky Duplo II v zemi... Budiž systému země česká lehká, jsem zvědav jak dlouho budou v normálním prodeji náhradní břity.

A těm mladým, kteří neznají nic co má méně než 5 břitů - no, těm to teda přeju. Vítězství marketingu nad rozumem, jako obvykle.
staffan

Příspěvek od staffan »

tak som si tu precital po minule tyzdne a mesiace mnozstvo prispevkov na britvy, holiace strojceky a ziletky...rozne nazory a navody
aj som sa zaregistroval a prihlasil do tejto temy,pretoze nedavno som si kupil z UK holiaci strojcek Merkur 34C HD Chrome cez net
http://www.traditionalshaving.co.uk

doteraz som sa holil elektrickym Braunom, na suche holenie, najvyssia rada ktoru mam spred cca 2 rokov...bol som spokojny ale nadchla ma tema a sposoby holenia na mokro-klasicky
oprasil som otcovu staru Astru901....bol som prekvapeny kvalitou oholenia. Z pociatku lacnym barbusom a stetkou za 2 eura, casom kvalitnym mydlom Proraso ktory som si kupil z AT cez net. A teraz jazvecou stetkou zo spominanej UK.

Postupom casu a mnozstvom oholenia som pocitoval sklamanie. Neustale ranky a nie velmi dokonale oholenia, uz ma to znervoznovalo. Tak som sa odhodlal ku kupe Merkura, sklamanie obrovske...ziadny rozdiel v kvalite oholenia mojou starou astrou. Dokonca raz som vyskusal holit polovicu tvare sucastne astrou a druhu merkurom, rozdiel prakticky ziaden.
Neviem kto na tom co vidi ale je to prechvaleny vyrobok tu na forach. Mna nijako neoslnil, urcite je to kvalitka ale za ten peniaz mi to bolo zbytocne.

Oholenie strojcekmi a klasickymi ziletkami (vyskusal som rozne, cez gilette, wilkinson az po solingen a astru modru a zelenu) ....uplna spokojnost s oholenim nebola. Ak su na tvari nerovnosti, vyrazky resp.znamienka....permanentne problemy. Toto som nezazival s el.strojcekom.

Nakoniec som nevydrzal a kupil si panasonic wet/dry.....oholenie neskutocne, neporovnatelne s akymikolvek ziletkami. Sice to trva o trosicku dlhsie ale.....plet nepodrazdena, jemnucka, hladucka. Holim sa s penou, aspon vyuzijem to co som kupil ..no neskutocne krasne oholenie. El.strojcek (planeztovy podotykam, bud Braun alebo Panasonic) je ovela setrnejsi voci pokozke, jej nedokonalosti mu nevadia, ziadna krv, ziadne podrazdenie a pod.

Povodne som mal v umysle kupit si britvu a vyskusat to s nou vami vsetkymi ospevovane holenie....no v KE jej nedostat a nejakych 200 eciek za britvu a remen uz nie som ochotny zainvestovat.

EDIT Radgost
Toto není burza
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj staffan,
vítám Tě na zdejším foru mezi Břitevníky. Je vidět, že po spoustě zkušeností s různými způsoby holení jsi našel ten správný který Ti vyhovuje. Je škoda, že jsi ještě nevyzkoušel holení Břitvou, protože ta je k pleti velmi šetrná. Protože jsi spokojený se svými výsledky holení, tak není žádný důvod aby jsi své zvyky měnil. Břitva je další možností. Holení Břitvou totiž není jen o zbavování se vousů, ale též (a někdy především) je to určitá životní filosofie a styl. Celá procedura se většinou nese v duchu relaxačního zážitku. Proto by bylo dobré aby jsi vyzkoušel i tento způsob holení. Pak budeš mít skutečně kompetní a komplexní poznatky a výbornou možnost provnávat a hodnotit.
Přeji ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

staffan píše:Povodne som mal v umysle kupit si britvu a vyskusat to s nou vami vsetkymi ospevovane holenie....no v KE jej nedostat a nejakych 200 eciek za britvu a remen uz nie som ochotny zainvestovat.
Můžeš nám prozradit, proč sem vlastně píšeš, když s oholením pomocí žiletky spokojen nejsi, do břitvy investovat nehodláš a s oholením pomocí elektriky jsi spokojen?
Wiking

Příspěvek od Wiking »

staffan píše: ....no v KE jej nedostat a nejakych 200 eciek za britvu a remen uz nie som ochotny zainvestovat.
Velice solidni pouzitou Britvu sezenes uz za 30-40€ a uplne novy remen ktery vydrzi vecnost je za 38€
Myslim si, ze jednou za zivot zainvestovat necelych 80€ jeste nikoho nezruinovalo, vsichni jsme pracujici lide, a holeni je nas konicek.. a kazdy konicek neco stoji..
Takze tak nejak..
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Podle mě každému vyhovuje něco jiného a je třeba to respektovat. I negativní názory na břitvu a bagry sem patří.

Po hodně letech holení břitvou (a občas škrabkou s více břity) jsem si koupil Merkur 38C HD (jen delší 34ka) a v kombinaci se žilatkami Derby jsem mile překvapen jak snadné je se bagrem oholit a jak málo dráždí pokožku.

Oproti tomu s elektrickými strojky nejsem vůbec spokojený. Pravda zkusil jsem jen dva:

- Nějaký novodobý Philips - hrozně tahá i když je nový, použil jsem jednou a víc nechci

- Remington (dárek od Charlese de Gaullea) - netahá, ale po oholení se cítím tak nějak oslizlý nebo jak to popsat
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Ahoj staffane,
já jsem za tvůj příspěvek rád a díky za něj. Dle mě sem na fórum také patří. Každý jsme jiný a je to o různých pohledech na holení. Jak je vidět vyzkoušel jsi toho hodně a našel jsi co ti vyhovuje nejvíce a možná tvých zkušeností, o které jsi se tu podělil, využije ke zkrácení své cesty hledání mnoho dalších, kterým bude strojek Panasonic wet/dry také vyhovovat. Já musím souhlasit s PetremS. Suché holení mi nikdy nevyhovovalo a po létech holení různými vícebřity a pěně ze spreje, kdy jsem holení bral jako nutné zlo, které nějak musím přečkat jsem se vrátil ke klasickým žiletkám, štětce a mýdlu a pomalu začínám s břitvou. Nyní je holení opravdu relaxační zážitek na který se těším a opravdu si ho užívám. Báječná změna.
Hezký den všem,
Vlčák
Wiking

Příspěvek od Wiking »

ater píše:Po hodně letech holení břitvou (a občas škrabkou s více břity) jsem si koupil Merkur 38C HD (jen delší 34ka) a v kombinaci se žilatkami Derby jsem mile překvapen jak snadné je se bagrem oholit a jak málo dráždí pokožku.
~~
Ja si myslim, (alespon u me to tak bylo) ze bagr je pro zacinajiciho britevnika nezbytnosti.
I kdyz uz se holim Britvou nekolil mesicu, stale jeste potrebuji doholit par vousu okolo nosu a na leve krcni strane (holim se pravou rukou, levou to neumim = podrizl bych se :lol: )
Krome toho i v zivote obycejneho britevnika muzou nastat zcela obycejne situace, kdy holeni Britvou je nemozne, popr. by bylo velmi problematicke.

Nemozne: Let na dovolenou napr. s Ryanairem s 10kg palubnim zavazadlem, tam Britvu nelze vzit, bagr ale ano, a i kdyby neprijemny celnik zabavil ziletky
(vetsina aerolinek to ma na seznamu :!: zakazanych predmetu :!: , ale ja uz jsem s tim nekolikrat letel, a 2-3 ziletky "pasoval" v dute rukojeti cestovni stetky Mühle, ta je na tohle uplne excelentni :idea:
a nezabavili me to, asi to nevideli pri prohlizeni?..) vzdy se kdekoliv da koupit za +- 1€ balicek klasickych ziletek. Misto kde by se nedaly koupit klasicke ziletky zatim jeste neznam.
Dalsi misto, kde se neda holit Britvou, - a pro nekoho to bude mozna humorne a pro nekoho zase ne je vazba/vezeni. Dale to nebudu jiz nejak dale rozvadet :roll:

Problematicke: Pobyt v nemocnici/sanatoriu, tam bych taktez vzal spise bagr.
Ruzne vylety (nekolikadenni vandry) na motorce, raftu atd.. to jsou proste mista, kde se me s britvou a remenem tahat nechce, tak radsi zastrcim do baglu bagr, 2-3 ziletky, pul tuby holiciho kremu a starou stetku - a je to.
A kdo je spravnej zalesak, nepotrebuje ani zrcatko, oholi se ve vlastnim odrazu v stojate vode :lol:
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Pánové uhýbáme od původního tématu.
Jinak, kdyby Staffan napsal jako první příspěvek na jiné tématické fórum, např. o zahradničení, že pěstování zeleniny se mu neosvědčilo a že nakupuje zeleninu v hypermarketu tak by ho zahrádkáři ukopali motyčkami. Stejně tak by dopadl, kdyby na fóru o mechanických chronometrech prohlásil, že se mu osvědčily digitálky. Na obou fórech by dostal okamžitě banána jak Brno.
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“