Pokus o výrobu japan kamisori
Re: Pokus o výrobu japan kamisori
Ako sa brúsi, keď to má taký nevypický tvar výbrusu? Iba z jednej strany? Alebo...?
No přeci jako Japonská Břitva - né?
Výsledný úhel břitu je přibližně stejný jako úhel na našich Břitvách.
Broušení je oboustranné.
Výsledný úhel břitu je přibližně stejný jako úhel na našich Břitvách.
Broušení je oboustranné.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
To Misiak:
Vezmu svou kamisori na sraz - můžeš vyzkoušet ji nabrousit.
Nějak se k ní nemůžu dokopat.
Už jsem ji měl dokonce 2x odmaštěnou a položenou na namočeném 1000 grid šutru a vždycky jsem ji, z mě nejasného důvodu, sundal.
Vezmu svou kamisori na sraz - můžeš vyzkoušet ji nabrousit.
Nějak se k ní nemůžu dokopat.
Už jsem ji měl dokonce 2x odmaštěnou a položenou na namočeném 1000 grid šutru a vždycky jsem ji, z mě nejasného důvodu, sundal.
4petr - no keď kukám na tie fotky úplne dole http://picasaweb.google.com/blahomiro/K ... 1325825266 tak holt som si nie istý... Hlavne na tej vpravo mi ten menší výbrus prišiel ako rovina... no ale priložil som si papier a nie je to rovina...
4radgost - platí!
4radgost - platí!
Právě jsem Kamisori proměřoval nožovým pravítkem, mikrometr-hloubkoměrem a digi posuvkou.
Na té straně co vypadá jako "rovná", je rádius a hloubka je 0.22 mm. Z druhé strany čepele je rádius hlubší a tam je 0.73 mm.
Tloušťka hřbetu je 5.4mm a šířka čepele ve vrcholu oblouku hřbetu je 18.2mm. Večer přidám údaje z úhloměru, protože mně zajímá jaký staví úhel břitu.
Na té straně co vypadá jako "rovná", je rádius a hloubka je 0.22 mm. Z druhé strany čepele je rádius hlubší a tam je 0.73 mm.
Tloušťka hřbetu je 5.4mm a šířka čepele ve vrcholu oblouku hřbetu je 18.2mm. Večer přidám údaje z úhloměru, protože mně zajímá jaký staví úhel břitu.
To je to, čo ma pomýlilo...PetrS píše:Na té straně co vypadá jako "rovná", je rádius a hloubka je 0.22 mm.
Nejsi sám,
když jsem ji uviděl poprvé, tak jsem si říkal - "brousit jako dláto"?
Teprve až jsem si měl možnost u Radyxe si ji vzít do ruky a detailně prohlédnout, tak jsem pochopil jak precizně ji mají Japonci vytvarovanou na broušení. Takové skoro nic a přeci je to tam aby to umožnilo oboustranné broušení.
Proto jsem si dělal legraci s tím "Japonským boušením"
Teď už můžu když vím jak to mají ale poprvé to bylo
když jsem ji uviděl poprvé, tak jsem si říkal - "brousit jako dláto"?
Teprve až jsem si měl možnost u Radyxe si ji vzít do ruky a detailně prohlédnout, tak jsem pochopil jak precizně ji mají Japonci vytvarovanou na broušení. Takové skoro nic a přeci je to tam aby to umožnilo oboustranné broušení.
Proto jsem si dělal legraci s tím "Japonským boušením"
Teď už můžu když vím jak to mají ale poprvé to bylo
Uličník, takto ma naťiahnuť...
Ahoj páni britevníci. No .. ja som musel iba z obrázkov na nete vychádzať.PetrS píše:Právě jsem Kamisori proměřoval nožovým pravítkem, mikrometr-hloubkoměrem a digi posuvkou.
Hlavne tie fotky z profilu boli poväčšine nejasné, ako aj ja som mal problém to zaostriť..
Tá, čo sa mi podarilo urobiť má prehĺbenie na tej kratšej skosenej strane PRIBLIŽNE 0,25mm a druhá má prehĺbenie asi 0,6-0,7mm.
To som meral iba "šublerou" - posuvným meradlom http://zeleziarstvo.sk/shop/index.php?m ... cts_id=329 takýmto
Doplnil som pár fotiek do albumu..
Petr, vieš, ja som chcel preto leštenú, aby sa dala ľahšie udržiavať nehrdzavá.. je to z uhlíkovej ocele, nie nerez.
Pilníky firma Ajax&Blundell vyrába z ocele 12090 doplnenej o 0,3% chromu, tá by mala mať 0,8-0,9% uhlíka.
Kalená bola do oleja, pretože kalič mi povedal, že nechce riskovať prasknutie...
Pokúsim sa niekedy aj o "repliku" originál japonskej, možno aj so znakmi, len to, čo vyzerá také nedorobené, neupravené, je práve najväčší problém napodobniť
Tak ma napadlo, že som zabudol urobiť na výrobku nejakú značku, no zatiaľ ani nemám svoju vymyslenú... no, možno nabudúce.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
I like really sharp things...