Brusne kameny Spyderco

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
Radgost
admin

Re: Brusne kameny Spyderco

Příspěvek od Radgost »

To vypadá dobře.

Škoda, že jsem teď koupil kámen grig 1000.

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid= ... sts&t=3725
relka

Příspěvek od relka »

Kameny jsem měl v ruce, tak jsem udělal ojednávku. Mám slíbený atip rozměr 30x20x150 podle břidly po dědovi, jednu stranu leštěnou....Ale ještě to bude chvíli trvat nežli je dostanu do rukou.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Koukal jsem na ten inzerat a jako kamen 1000 by to slo pokud tam nejsou dalsi primesi. Byl by dobry na hrubou praci jako napr nabrouseni roviny britu na britve. Sam prodejce/vyrobce nevi jestli ma jemnejsi zrnitosti a taktez ze slozeni ktere pouziba bych rekl, ze nema.
jan03

Příspěvek od jan03 »

Dobrý den pánové, nezlobte se, že se jako "nebřitevník" vměšuji do fóra, (relka mi na Vás poslal odkaz), ale chtěl bych jen reagovat. Složení hmoty těchto brousků je dáno technickou normou a zrnitost povrchu brousků je neměnná, nemůže se tedy nikdy stát, že by se v povrchu brousku vyskytlo hrubší zrno, protože se jedná o jednolitý kus slinutého umělého bílého korundu, který vzniká z prášku oxidu hlinitého a oxidu zirkoničitého s přírodními pojivy při vypalování o teplotě cca 1650 st. C, tedy žádné drcené brusivo spojované pryskyřicí apod. U tohoto typu brousku brousí v podstatě jen jeho povrch, takže se nemůže stát, že by se z něj při broušením kovem vydrolovalo zrno nebo se nějak deformoval (tedy pokud ho nebudete brousit diamantem nebo něčím podobným s tvrdostí vyšší než 9,6 - 7). Pokud máte zájem, podívejte se do inzerce na www.knife.cz, ale myslím, že relka se s Vámi za pár dní podělí o zkušenosti. Hezký večer.
Honza

PS: kdo nevyzkoušel - neuvěří :P
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Jak obtizne se srovnava povrch kamene ze slinuteho korundu? Pro brouseni britev je treba velmi rovny povrch. Prakticky jedine brousky, jez nepotrebuji srovnani, jsou diamantove (AFAIK).
jan03

Příspěvek od jan03 »

sparq píše:Jak obtizne se srovnava povrch kamene ze slinuteho korundu? Pro brouseni britev je treba velmi rovny povrch. Prakticky jedine brousky, jez nepotrebuji srovnani, jsou diamantove (AFAIK).
Velmi obtížně, jde to pod vodou s kvalitním diamantovým kotoučem nebo o trochu hůře rekrystalizovaným karbidem křemíku, ale ten je tak na srážení hran. Proto brousky po vysušení frézuji do roviny před výpalem a po výpalu je stačí srovnat diamantem (v několika desetinách mm).
Zkoušel jsem to i na starém klasickém karborundovém kotouči, ale aby se ubrala tak 1 -2 desetiny mm, je třeba tak půlhodinového mokrého broušení, přitom brus značně ubývá ;)

PS Edit: Teď mi to nedalo, a znovu jsem brousky otestoval na skle - sklo v pohodě brousí.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Budete v budoucnu vyrábět kameny s grid např. 3000, 6000, či 8000?
O takové bych měl např. já eminentní zájem.
jan03

Příspěvek od jan03 »

Radgost píše:Budete v budoucnu vyrábět kameny s grid např. 3000, 6000, či 8000?
O takové bych měl např. já eminentní zájem.
Za stávajících podmínek grit kamenů asi těžko změřím, vycházím jen z názorů,srovnání a postřehů členů knife, ale grit by měl podle mne +- odpovídat skutečnosti. U těchto brousků v podstatě brousí jen jejich povrch, který by se neměl při broušení kovem jakkoli deformovat. Jen ten ultrajemný leštěný nevím pořád kam zařadit - nikdy jsem neměl v ruce brousek o gritu více jak 3000, ale povrch tohoto leštěného mi připomíná spíše sklo, přesto ale pořád brousí (leští).
HonzaS
Donátor

Příspěvek od HonzaS »

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že mi označení gridu nic neříká (nemám na mysli technickou specifikaci, tu si bez problému najdu, ale nemám žádnou přesdtavu, co to v reálu znamená), tak bych se rád zeptal: jak tyto kameny vychází ve srovnání s břidlicí? Je mi jasné, že 6 - 8000 je jemnějších, ale co ta strana s gridem 2000?
Jaký grid má vlastně břidlice? Přibližně. Je mi jasné, že u přírodního materiálu se to přesně řict nedá.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Sucháčkovu břidlu bych odhadoval, za předpokladu že by byla čistá, bez dalších látek, na cca 8000.
Bohužel čistá není.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“