Stránka 2 z 3

Re: Černá čepel

Napsal: 30 zář 2011, 21:04
od Artifex
jiri.k: Tvrdost neztrácí, ocel popouští až při 300+, vařením černím i hlavně zbraní které kdyby popustily tak by byl průšvih a dělá se to tak i průmyslově. Chemicky to jde ale chemické černění nic nevydrží.

Po vaření stačí čepel jen znovu nabrousit.

Re: Černá čepel

Napsal: 01 říj 2011, 07:58
od jiri.k
nu, nebyl bych si tak jisty, nebo bych se alkalickeho cerneni britvy hodne bal. Nejsou to prece jen kohoutky ke zbranim .Britvy se popoustely na slabou zlutou barvu a to je neco kolem 220 stupnu. V podstate je to pouha uhlikova ocel, zadna rychlorezka aby se na 600 st objevila druha tvrdost.. http://www.elitalycea.wz.cz/files/tep/tep07.pdf strana 9 pod prvnim obrazkem par radek napriklad...
A kdyz to vezmu z praxe, tak skalpely prosle horkovzdusnym sterilizatorem /180st/ jsou pouzitelne tak na pedikuru, protoze uz neudrzi ostri. Kdysi se proto nouzove resila situace pri napr. ocnich operacich tim, ze se sevrel v peanu spicaty ulomek klasicke uhlikate ziletky ( tenkrat to byl tusim Vitez). Ale dnes jsme dal, tohle je 30 let zpet.
Mimochodem, ze odbocim, jeden stary Mistr lazebnik mi tvrdil, ze britva nejde nabrousit tak dokonale jako ziletka.. Nezkusil jsi nekdy ostrost ziletek na vlase? ja ted zadnou novou nemam...

Re: Černá čepel

Napsal: 01 říj 2011, 20:43
od relka
asi bych byl na teplotu opatrnej...do takových malých hoblíčků se prodávaly /nebo ještě prodávají/ žiletky asi tak milimetr silné a v návodu jak pracovat s různými materiály byl postup asi pětiminutového vyvaření. Byla to uhlíkovka.A kdysi ve fabrice jeden Pan kalič popouštěl kolíky ze stříbrnky na elektrickém vařiči na tmavší žlutou.Tipuju tak okolo 230... stupňů, musel bych se podívat do tabulky..Při takový teplotě peču některý koláče v troubě

Re: Černá čepel

Napsal: 16 říj 2011, 20:33
od jiri.k
Tak jsem byl na rozumech u puskare, co mne ucil brynyr. Dela se taky cerneni za studena. Namazat, nechat 10 hodin "rezatet" pak kartacovat, varit ve vode, znova natrit a nechat zase asi 10 hodin.. to se opakuje asi 15x, hlavni slozka je kyselina dusicna. Vysledek sice kvalitni, ale nedovedu si to predstavit v aplikaci na britvu. Tak zbyva jen elektrochemie... jinak nevim

Re: Černá čepel

Napsal: 16 říj 2011, 20:40
od Radgost
Černění za studena je jen taková nouzovka. Dlouho nevydrží.

Re: Černá čepel

Napsal: 26 říj 2011, 14:34
od Zipíno
Černění za studena se běžně používí na hlavňových svazcích - např. pro brokovnice nebo kulobroky, protože hlavně jsou k sobě pájeny cínem. Postup v CZUB je v kostce tento: nanést chemický sajrajt tak, aby nestékal, zarezatění v komoře se zvýšenou vlhkostí a teplotou-ale tak, aby vlhkost nekondenzovala, pak překartáčování a zase znovu. Běžně se dělá tak 5-6 vrstev. Nakonec se tato tenká vrstva napouští za horka olejem.

Re: Černá čepel

Napsal: 26 říj 2011, 15:42
od jiri.k
mame se hodně co učit..

Re: Černá čepel

Napsal: 27 říj 2011, 08:15
od Radgost
Já osobně černím pomocí Sava a Hydroxidu sodného.
Savo a Hydroxid sodný koupíte v každé drogerii.
V Savu rozpustím objemově poloviční množství Hydroxidu Sodného a nechám exponovat cca 15 minut.
Většinou opakuji lázeň dvakrát.

Re: Černá čepel

Napsal: 27 říj 2011, 09:56
od Artifex
Hodíš nějaký výsledek? Vaříš nebo jen ponořuješ?

Re: Černá čepel

Napsal: 27 říj 2011, 11:23
od Radgost
Jistě by šlo i vařit, ale já jen ponořuju.
A stejně se kolem toho motám s obličejovým štítem - pro jistotu.
Pokusím se nafotit.

EDIT: Tento "recept" nepochází z Artifexovy kuchyně. ;)