Tak jedna je z mojí "krásky", kterou snad ještě dnes švihnu do sekce Naše břitvy a jejich fotky. Ta má z druhé strany opravdu uvedeného výrobce N. & H. CLAUBERG ,Solingen.
A na Aukru jsem viděl jinou od výrobce Maixner Mikulášovice:
Poradna
Re: Poradna
Ta ryba na břitvě z aukra vypadá jinak než Claubergovic.
Doma mám krabičku od břitvy J. Meixnera z Mikulášovic a ryba na ní vypadá spíše jako klasický kapr.
Doma mám krabičku od břitvy J. Meixnera z Mikulášovic a ryba na ní vypadá spíše jako klasický kapr.
Re: Poradna
Na Aukru je ta fotka bohužel malá, tak to nejde moc porovnat. Možná tam má ta ryba pootevřenou tlamu, možná ne. Ale jinak mi připadají dost podobné. Stejný ozubený ovál, stejný hodně rozeklaný ocas na konci jakoby sevřený, protáhlé tělo, dvě ploutve dole a jedna nahoře, ... moc rozdílů tam nenacházím.
Ale ještě jsem hledal a našel na eBay břitvu od Maixnera. A na střence má rybu vypadající jako kapr a na krčku rybu podobnou té ze solingenu, rybu vypadající jako štika.
Tak jo, zkrátka se někdo z nich možná inspiroval u druhého. Nebo jeden druhému dodával čepele? Že by Maixner bral ze Solingenu, razil si z druhé strany svoji firmu a na střenkách si to víc stylizoval do českého kapra? Že by začátek globalizace
Ale ještě jsem hledal a našel na eBay břitvu od Maixnera. A na střence má rybu vypadající jako kapr a na krčku rybu podobnou té ze solingenu, rybu vypadající jako štika.
Tak jo, zkrátka se někdo z nich možná inspiroval u druhého. Nebo jeden druhému dodával čepele? Že by Maixner bral ze Solingenu, razil si z druhé strany svoji firmu a na střenkách si to víc stylizoval do českého kapra? Že by začátek globalizace
Re: Poradna
Je možné, že bral ze solingenu hrubé, poze ražené čepele, které následně vybrušoval.
Čert ví.
Na druhé straně, Mikulášovice měly tenkrát vlastní lis na břitvy tak bych se divil, kdyby si je nechával posílat ze Solingenu.
Čert ví.
Na druhé straně, Mikulášovice měly tenkrát vlastní lis na břitvy tak bych se divil, kdyby si je nechával posílat ze Solingenu.
Re: Poradna
Vážení kolegové,
při procházení internetu jsem našel tyto zajímavé stránky.
http://www.kapesni-noze.cz/inshop/scrip ... ritvou.htm
Zřejmě se autor částečně inspiroval vědomostmi, které jsme zde probírali a velice pěkně je sepsal do stručné informativní a čtivé podoby. Pěkně napsané.
při procházení internetu jsem našel tyto zajímavé stránky.
http://www.kapesni-noze.cz/inshop/scrip ... ritvou.htm
Zřejmě se autor částečně inspiroval vědomostmi, které jsme zde probírali a velice pěkně je sepsal do stručné informativní a čtivé podoby. Pěkně napsané.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Poradna
Dobrý den,
jsa začátečník, zarazila mě v tom článku informace, že "břitva může být použita 10x" bez nabroušení. Rozumím tomu tak, že 10x ji můžu pouze obtahovat, pak už musím brousit na kameni. Je to tak správně? Jaké jsou zkušenosti zkušenějších? Děkuji předem za jakékoli informace..
PS: holil jsem se již téměř 20x nerezkou bez ostření, pouze obtahuji a zdá se použitelná.. Je to správně?
jsa začátečník, zarazila mě v tom článku informace, že "břitva může být použita 10x" bez nabroušení. Rozumím tomu tak, že 10x ji můžu pouze obtahovat, pak už musím brousit na kameni. Je to tak správně? Jaké jsou zkušenosti zkušenějších? Děkuji předem za jakékoli informace..
PS: holil jsem se již téměř 20x nerezkou bez ostření, pouze obtahuji a zdá se použitelná.. Je to správně?
Re: Poradna
Ahoj kolego Mushroom,
kdyby tímto tempem broušení postupovali naši předkové, těžko bychom břitvy dědili. Každý výrobce preferuje především prodej, a tak když Ti břitva vydrží několik generací tak jsi pro něj ztracený zákazník. Dobrá a kvalitní břitva vydrží mnoho násobně více holení bez nutnosti broušení. Že břitva potřebuje nabrousit, poznáš podle toho že začne vynechávat ostrůvky vousů i po obtažení. Pak je dobré nabrousit. Jenže je vážně rozdíl mezi jenom nabroušením pro zlepšení ostří, nebo nabroušením na obnovu tvaru ostří. Brusič obvykle vezme Břitvu vehementně od základu aby bylo vidět že brousil. Není to nejlepší způsob. Většinou je ostří pěkně vypracované a stačí mu jen přeleštit a opět bez většího ubírání materiálu lze vesele obtahovat a holit. Často a hojně broušené Břitvy brzy nesou znaky opotřebení a většinou začnou slaběji brát a ostří se rychleji ztrácí. Tak že klidně hol dokud Břitva po obtažení bere. Že chce na kámen si řekne sama.
kdyby tímto tempem broušení postupovali naši předkové, těžko bychom břitvy dědili. Každý výrobce preferuje především prodej, a tak když Ti břitva vydrží několik generací tak jsi pro něj ztracený zákazník. Dobrá a kvalitní břitva vydrží mnoho násobně více holení bez nutnosti broušení. Že břitva potřebuje nabrousit, poznáš podle toho že začne vynechávat ostrůvky vousů i po obtažení. Pak je dobré nabrousit. Jenže je vážně rozdíl mezi jenom nabroušením pro zlepšení ostří, nebo nabroušením na obnovu tvaru ostří. Brusič obvykle vezme Břitvu vehementně od základu aby bylo vidět že brousil. Není to nejlepší způsob. Většinou je ostří pěkně vypracované a stačí mu jen přeleštit a opět bez většího ubírání materiálu lze vesele obtahovat a holit. Často a hojně broušené Břitvy brzy nesou znaky opotřebení a většinou začnou slaběji brát a ostří se rychleji ztrácí. Tak že klidně hol dokud Břitva po obtažení bere. Že chce na kámen si řekne sama.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Poradna
Kolegové, slyšeli jste někdy o "dámské" břítvě? Dnes jsem jednu údajně takovou získal a nechápavě jsem zíral, jak je malinká délka břitu 50mm, celá čepel 98mm, délka střenek 95mm, šířka břitu 4/8", tloušťka hřbetu 2,9mm, materiál střenek je plast napodobující jantar. Značení na čepeli je CARL SCHLIE....dál to skrývá střenka, SOLINGEN. Před nápisem je značla stylizovaného vycházejícího slunce. Na krabičce je nápis:Ladies Razor Made in Germany, Carl Schlieper Solingen, krabička velikostí odpovídá velikosti břitvy.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Re: Poradna
Akorát ta fotka mi Zipíno, nejde prohlédnout. že bych udělal někde chybu v hledání . Přidej sem foto.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Poradna
foto najdete v sekci Naše břitvy a jejich fotkyPetrS píše:Akorát ta fotka mi Zipíno, nejde prohlédnout. že bych udělal někde chybu v hledání . Přidej sem foto.
671 grains of diplomacy-.50 BMG