Stránka 2 z 3

Re: Broušení nožů

Napsal: 09 bře 2012, 23:02
od Ivánek
Zcela souhlasím, břitvy, to je jiná třída, to je životní názor. I když pro mě to jsou zase nože.
´brou noc

Re: Broušení nožů

Napsal: 10 bře 2012, 01:24
od PetrS
Ahoj ingsouta,
vítám Tě na zdejším foru mezi přátei dokonale ostrých nástrojů - Břitev. Broušení nožů jsme zde nechali jedno vlákno, protože naši kolegové si též brousí kromě Břitev i své nože. Broušení nožů je velmi specifická záležitost, která vyžaduje dostatek znalostí a zkušeností aby výsledek byl opravdu kvalitní. Bruska Tormek je velmi dobrým pomocníkem při broušení nožu, dlát, hoblíků a dalších kvalitních nástrojů. Nevýhodou je hrubá zrnitost základního kamene který má grit 220. Vodou chlazený pomalu běžný kotouč i po zahlazní orovnávačem, nechává dost výrazné stopy po broušení. Navíc kotouč dost rychle ubývá (v misce s vodou to je dobře vidět) a tak se za krátký čas stane nepravidelný a "houpá". Pak je ho potřeba srovnat diamantem v přípravku. Skutečně je zajímavé, že i po pečlivém vyrovnání čepele v unašeči, je úhel fazety z každé strany jiný. Pro přesné měření úhlů čepelí používám strojní úhloměr s budíkem a přesností na 5 úhlových minut. Tedy ne jen v pouhých stupních měření. Arkansas je jeden z velmi dobrých kamenů pro dokončování ostří. Závěrečné lapování na koženém kotouči opravdu zvyšuje několikanásobně ostrost broušeného nástroje který pak dokáže lehce řezat papír či dokonce oholit chlupy na ruce. Zkouška ostrosti nože na papíře je pak velmi efektní, ovšem nedovedu si představit například řezníka, kterému by děvčata na krámě vzaly jeho nůž na nakrájení papíru.... Bruska Tormek umožňuje aby byla fazeta výbrusu po celé délce stejná a rovná. Pokud není, tak jsou dvě možnosti. Nesprávně vybroušená čepel, nebo nesprávné broušení fazety. Na výběhu ostří na Tvém noži je fazeta nerovnoměrná, nejprve se rozšiřuje a pak končí zúžením. To vzniklo čím? Podle Tvého popisu má tento snímek ukazovat již hotový nabroušený nůž. Broušení nožů na tomto foru je skutečně jen velmi okrajovou záležitostí. Zde se probírají ostrosti, které jsou velmi vzdálené i těm nejostřejším nožům. Stačí pohled do mikroskopu a tam kde nože už mají zázračnou ostrost, tam jsou Břitvy neskutečně tupé i když dokáží v pohodě brát chlupy na ruce. Právě klasická poučka - tupá Břitva kterou se neoholíš, v pohodě bere chlupy na ruce - ukazuje v jakých úrovních ostrostí se zde pohybujeme. Je vidět, že Tvoje záliba v nožích a dlouhá léta zkušeností Ti umožňují se věnovat báječnému koníčku - broušení. Ruční broušení nožů je hodně namáhavá práce a tak takový pomocník jako je Tormek je skutečně báječná věc.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)

Re: Broušení nožů

Napsal: 10 bře 2012, 09:32
od Ivánek
Ahoj Petře,
dík za dalekosáhlou reakci. Ve všem máš naprostou pravdu. K té fazetě. Je to opravdu čepelí, s tím člověk nic nenadělá. Měření úhlů. Přemýšlel jsem také o budíku, ale dokážu měřit tak na 1/4 stupně. Pro broušení nožů postačující. Kotouč ubývá, pravda, ale pravidelně ho rovnám diamantem. S vyhlazením kotouče si vždycky trochu pohraju. Stejně pak vezmu do ruky arkansas, mám ho od roku 1984 a leštím. Co se týče úhlu ostří, tak je to vždy nějaký kompromis. Řezání papíru je spíš reklamní trik, nedokážu si představit materiál nože, kterým si nakrájíš chleba, ořežeš nehty, uřízneš klacek na opečení špekáčků a pak zase budeš krájet papír. Úhel ostří záleží na použití, používám tak od 20 do 34 stupňů. Záleží také na péči o nůž. Brousil jsem nože do jedné restaurace, šéf pak koupil bloky na vkládání, před tím je dávali do kýblů.
Co se týče Břitvy, je to to nejdokonalejší, co člověk na oholení vymyslel. Vše ostatní jsou náhražky, protože lidé si neumí udělat čas, neumějí žít a nechají si z kapes tahat peníze. Já se břitvou nemůžu holit, protože mám fousy a ty bych si těžko přiholoval Břitvou.
Děkuji Ti za přivítání na fórum, je to pro mě skutečná studnice znalostí.
Ivan

Re: Broušení nožů

Napsal: 10 bře 2012, 10:34
od PetrS
Ta nerovnoměrnost čepele je stejný problém jak u nože, tak i u Břitvy. Šířka fazety je potom naprosto závislá na tomto výbrusu a a pokud bych chtěl udržet rovnoměrnou fazetu, tak ostří bude jak Lochneska. Ukládání nožů při krájení je kapitola sama o sobě :roll: Opravdová "radost" je vidět ostré nože naházené v šuplíku s příboráky.... :evil:
Přeji Ti spokojené pročítání zdejšího fora a čerpání vědomostí a inspirací k broušení.
Zdravím, Petr.
8-)


Re: Broušení nožů

Napsal: 10 bře 2012, 13:19
od Ivánek
Pokud něco není do roviny nebo v ose, tak to člověka štve. Ale v těch nerovnoměrnostech je zase vidět ta krásná člověčí práce, ten duch, co do toho je vložen. Své ženské už odmítám nože brousit, je to přesně tak jak píšeš Ty.
Co se týče učení, učím se pořád, už 66 let. Dospěl jsem lety k názoru, že čím déle člověk studuje, tím později zblbne.
Jak často se je třeba holit s Břitvou? Docela o tom začínám uvažovat, mám rád rituály a holení se Břitvou mezi ně dozajista patří.
Ivan

Broušení nožů

Napsal: 22 bře 2012, 14:09
od pvysl
Preji dobry den
jsa zde novy prosim o radu.
Noze si brousim sam - sam sobe, obcas znamemu, takze ne denne ani ne tydne. Brousim jedine rucne na mokrem kameni, nicmene jsem na nekterych strankach a forech narazil na moznost brouseni s olejem. Je to pry vyhodnejsi, ze se kamen mene zanasi, nicmene nejak se mi nelibi nechavat kameny mastne a umyvat je po pouziti treba v jaru se mi libi jeste mene. No a pri cene kvalitnich kamenu se mi nechce je znicit - muze mi nekdo poradit? Je to opravdu o tolik vyhodnejsi? Diky Petr

Re: Broušení nožů

Napsal: 22 bře 2012, 18:36
od PetrS
Ahoj Petře,
Tvůj dotaz na broušení nožů je zde na Břievnickém foru poněkud mimo běžné dotazy. Nicméně zkusím Ti odpovědět.
Všeobecně:
voda - kameny umývá, čistí a nezanáší.
olej - kameny zanáší, špiní a některé zničí, jiné kameny jsou určeny právě pro broušení s olejem či petrolejem.

Je důležité vědět jaké kameny máš, zda vodní či olejáky a podle toho je používat. Vodní kámen olejem spolehlivě zničíš a diamantovou desku též. Následné odmašťování a umývání kamenů jarem a podobně, není řešení.
Pokud chceš dosáhnout jemnějšího výbrusu, tak použij jemnější kameny a nikoliv hrubé kameny zjemňovat použitím oleje.
To je velmi zjednodušený návod jak se řídit používáním kamenů na nože. Na specializovaných forech o nožích najdeš velice přesně popsané způsoby použití různých kamenů a hlavně Tam jsou odborníci kteří se zabývají tvorbou ostří na nožích. U nás používáme převážně kameny vodní a v hrubostech (spíše jemnostech) které se pro nože už prakticky nedají používat.
Přeji Ti vždy dobré ostří a zdravím, Petr.
8-)

Re: Broušení nožů

Napsal: 22 bře 2012, 19:47
od Zipíno
Ahoj Petře!
Je to přesně tak, jak to psal PetrS, jen doplním malou ukázku: kámen o gritu 1000 - 1200 je skvělý finišer na nože. U Břitvy je to ale hrubý kámen, na kterém se teprve staví břit a fazetka. Jako finišer na Břitvu je kámen o gritu 10 000 - 12 000! Bohužel jsou kameny na Břitvy nejen desetkrát jemnější, ale mnohdy i desetkrát dražší!

Re: Broušení nožů

Napsal: 22 bře 2012, 20:23
od Ivánek
Tak já tedy používám slinu. To mě naučil pan učitel Tmej, když jsme měli dílny. Říkal, že ve slině je optimální poměr vody a tuku. Takže na karborundum plivnu, arkansas olíznu. Dovolím si připomenout, že se jedná o čistou slinu. Používám to cca 50 let. Výhoda, máte vhodnou kapalinu přímo v ústech a zadarmo!
Taky moc záleží na úhlu fazetky ostří, který je cca od 20-ti do 34 stupňů. Záleží k čemu budeme nůž používat. Jde si na to i na ruční broušení na dvouvrstvém brousku udělat šablonku pro udržení úhlu.
Pozor nebrousí přímo brousek, ale jemná kašička ze sliny a brusiva. Taky záleží na přítlaku, nesmí být moc silný. Pak následuje vyleštění arkansasem a následné dokončení na kůži. Núž musí holit chlupy na ruce. Doporučuji před tím ruku olíznout a holit na mokro.
Petře,
kdybys potřeboval nůž naostřit, stačí se dohodnout na ceně, poslat mi ho, Udělám Ti na něm jedovaté ostří.
Můžeš se zeptat např paja.mrazek@email.cz, aby jsi nešel do neznáma.
Brousím na brusce Tormek-7 s přesně nastaveným úhlem, pak arkansas a nakonec kůže s brusnou pastou Tormek a olejíčkem. Taky je potřeba odstraňovat grót na ostří.
Pokud budeš brousit sám, přeji pevnou ruku.

Re: Broušení nožů

Napsal: 22 bře 2012, 20:24
od adrspach
S cenou vysoko gritovych kamenu nesouhlasim. Zalezi co chces.