OK. Beru vse na vedomi, zitra v Berline nakoupim primereny pocet Arko
Tak zatim..
Na PC budu zase az v nedeli, driv ne.
L.
Kdo je odkud, aneb pojď sousede ze stejného města, pokecáme.
Re: Kdo je odkud, aneb pojď sousede ze stejného města, pokec
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Vzhledem k tomu, že jedním z mých mejbližších přátel začíná být ten zatracený němec Alzheimer a nemůžu si vzpomenout kdo to tehdy v Brně u Richarda měl ty chilli papričky, tak se ptám tady: na nakládání mám otrhat zelené Jalapenios, nebo je mám nechat dozrát (zčervenat)? Co jsem zatím měl nakládané (k masu a podobně), tak byly zelené.
ten dotyčný kterého myslíš byl na 110% kolega Wiking...HonzaS píše:Vzhledem k tomu, že jedním z mých mejbližších přátel začíná být ten zatracený němec Alzheimer a nemůžu si vzpomenout kdo to tehdy v Brně u Richarda měl ty chilli papričky, tak se ptám tady: na nakládání mám otrhat zelené Jalapenios, nebo je mám nechat dozrát (zčervenat)? Co jsem zatím měl nakládané (k masu a podobně), tak byly zelené.
MERKUR Solingen - 37 001
Ahoj HonzoS.
Jalapena jsi ode me jiste nemel takovy lehky odvarek ja nepestuju. Ja radeji ty palivejsi odrudy
Rozdil mezi zelenou (nezralou) a zlutou, oranzovou ci cervenou (barvy pri zralosti) feferonkou je v chuti a palivosti.
Take se tomu odborne rika technicka zralost a botanicka zralost. Ja osobne uprednostnuji konzumaci vyralych plodu, a zelene zavaruji jen koncem zari, kdyz vim, ze zacatkem rijna budou nocni mraziky, tak musim ty zelene sklidit. Kdyz chilli na zahone zmrzne, tak uz je temer k nepouziti, zavarene je to pak jak blato. Zalezi na odrude chilli a na stanovisti a na case vysevu, samozrejme ze co nejlepsi mit co nejvic vyzralych plodu.
To ze se jalapena sklizeni zelene, ma svuj duvod, ze se usetri cas (kdy by mezitim dozraly) no a cas jsou penize.. mezitim muzou vysadit na pole neco noveho a vydelat na tom. Tak uvazuje prumysl.
Ty muzes feferonky samozrejme sklidit jak zelene, tak zrale, rozdil bude v chuti, u vyzralych plodu je chut mnohem lepsi, a i palivost je vyssi (v nezralych jeste neni tak moc capsaicinu jak ve vyzralych). Nekdy se stava, ze nezrale pali jen mirne nebo vubec, a az vyzrale maji teprve tu pekelnou palivost
A nejlepe: zavar napul zelene s cervenymi, a pak ochutnej, a sam budes vecet nejlepe ktere Ti lepe chutnaji.
Tak doufam ze jsem Ti pomohl.
L.
Jalapena jsi ode me jiste nemel takovy lehky odvarek ja nepestuju. Ja radeji ty palivejsi odrudy
Rozdil mezi zelenou (nezralou) a zlutou, oranzovou ci cervenou (barvy pri zralosti) feferonkou je v chuti a palivosti.
Take se tomu odborne rika technicka zralost a botanicka zralost. Ja osobne uprednostnuji konzumaci vyralych plodu, a zelene zavaruji jen koncem zari, kdyz vim, ze zacatkem rijna budou nocni mraziky, tak musim ty zelene sklidit. Kdyz chilli na zahone zmrzne, tak uz je temer k nepouziti, zavarene je to pak jak blato. Zalezi na odrude chilli a na stanovisti a na case vysevu, samozrejme ze co nejlepsi mit co nejvic vyzralych plodu.
To ze se jalapena sklizeni zelene, ma svuj duvod, ze se usetri cas (kdy by mezitim dozraly) no a cas jsou penize.. mezitim muzou vysadit na pole neco noveho a vydelat na tom. Tak uvazuje prumysl.
Ty muzes feferonky samozrejme sklidit jak zelene, tak zrale, rozdil bude v chuti, u vyzralych plodu je chut mnohem lepsi, a i palivost je vyssi (v nezralych jeste neni tak moc capsaicinu jak ve vyzralych). Nekdy se stava, ze nezrale pali jen mirne nebo vubec, a az vyzrale maji teprve tu pekelnou palivost
A nejlepe: zavar napul zelene s cervenymi, a pak ochutnej, a sam budes vecet nejlepe ktere Ti lepe chutnaji.
Tak doufam ze jsem Ti pomohl.
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
To víš, že pomohl. Letos to bylo jen tak z hecu. Kolega byl loni na služební cestě na hranících Mexico/Texas, tak jsem ho zaúkoloval dovozem nějakých semínek. Dovezl sáčky z "Hornbachu"
Dnes jsem zkusil červené Serrano a nebylo špatné.
Příští rok asi zkusím nějaké okrasné - pár Hanabanero a nějakou Jolokii. Pro začátečníky jako já to už není k jídlu. O 7 pot Jonah ani nemluvím.
Dnes jsem zkusil červené Serrano a nebylo špatné.
Příští rok asi zkusím nějaké okrasné - pár Hanabanero a nějakou Jolokii. Pro začátečníky jako já to už není k jídlu. O 7 pot Jonah ani nemluvím.
Dne 14.zari 2012 nejak navecer prijizdim do Brna a zustanu ale jen 3 dny, do pondelniho obeda.
Pokud nekdo neco chce z Nemecka, nebo aspon ma naladu zajit si kdykoliv vecer na pivo, tak staci dat vedet
L.
Pokud nekdo neco chce z Nemecka, nebo aspon ma naladu zajit si kdykoliv vecer na pivo, tak staci dat vedet
L.
Jeste bych Vas vsechny, kteri budou ted 8.9.2012 v Brne upozornil na jednu neobvyklou soutez
Link: http://chillizrouti.cz/soutez/
Prvni mistrovstvi CR a SK v pojidani paliveho tedy predevsim ruznych cerstvych chillipapricek, ale take omacek atd.
Kazdopadne skvele a motivujici je predevsim tohle:
Pro soutěžící jsou připraveny následující ceny:
1. Místo: 3.000,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
2. Místo: 1.500,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
3. Místo: 500,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
Takze kdo z Vas Britevniku ma rad neco ostreho nejen na krku, ale i V KRKU , hehehe, nevahejte...
Nejvice me stve, ze tam nebudu nebot prijizdim o tyden pozdeji.. ach jo..
Link: http://chillizrouti.cz/soutez/
Prvni mistrovstvi CR a SK v pojidani paliveho tedy predevsim ruznych cerstvych chillipapricek, ale take omacek atd.
Kazdopadne skvele a motivujici je predevsim tohle:
Pro soutěžící jsou připraveny následující ceny:
1. Místo: 3.000,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
2. Místo: 1.500,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
3. Místo: 500,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
Takze kdo z Vas Britevniku ma rad neco ostreho nejen na krku, ale i V KRKU , hehehe, nevahejte...
Nejvice me stve, ze tam nebudu nebot prijizdim o tyden pozdeji.. ach jo..
Tak já bych na jedno zašel. Toho 14. navečer je v kolik? Kolem páté?Wiking píše:Dne 14.zari 2012 nejak navecer prijizdim do Brna a zustanu ale jen 3 dny, do pondelniho obeda.
L.
Pridal bych se pokud mi to vyjde
@Hans a HonzaS:
Vzhledem k tomu ze pojedu 270km okreskama do Brna, nejsem schopen na minutu presne rict kdy prijedu.
Odhadem kolem 17h uz budu v Brne, tak pak jen najit misto na zaparkovani ( v patek vecer to nikdy netrvalo dele nez 45 minut) , sprcha, vecere atd.
Realne to na zasednuti u piva vidim na tu 18h nejdrive.
Budte tak laskavi a zavolejte mi kratce na mobil kolem 17h, to uz budu vedet vice.
Diky.. L.
Vzhledem k tomu ze pojedu 270km okreskama do Brna, nejsem schopen na minutu presne rict kdy prijedu.
Odhadem kolem 17h uz budu v Brne, tak pak jen najit misto na zaparkovani ( v patek vecer to nikdy netrvalo dele nez 45 minut) , sprcha, vecere atd.
Realne to na zasednuti u piva vidim na tu 18h nejdrive.
Budte tak laskavi a zavolejte mi kratce na mobil kolem 17h, to uz budu vedet vice.
Diky.. L.