Ahoj HonzoS.
Jalapena jsi ode me jiste nemel
takovy lehky odvarek ja nepestuju. Ja radeji ty palivejsi odrudy
Rozdil mezi zelenou (nezralou) a zlutou, oranzovou ci cervenou (barvy pri zralosti) feferonkou je v chuti a palivosti.
Take se tomu odborne rika technicka zralost a botanicka zralost. Ja osobne uprednostnuji konzumaci vyralych plodu, a zelene zavaruji jen koncem zari, kdyz vim, ze zacatkem rijna budou nocni mraziky, tak
musim ty zelene sklidit. Kdyz chilli na zahone zmrzne, tak uz je temer k nepouziti, zavarene je to pak jak blato. Zalezi na odrude chilli a na stanovisti a na case vysevu, samozrejme ze co nejlepsi mit co nejvic vyzralych plodu.
To ze se jalapena sklizeni zelene, ma svuj duvod, ze se usetri cas (kdy by mezitim dozraly) no a cas jsou penize.. mezitim muzou vysadit na pole neco noveho a vydelat na tom. Tak uvazuje prumysl.
Ty muzes feferonky samozrejme sklidit jak zelene, tak zrale, rozdil bude v chuti, u vyzralych plodu je chut mnohem lepsi, a i palivost je vyssi (v nezralych jeste neni tak moc capsaicinu jak ve vyzralych). Nekdy se stava, ze nezrale pali jen mirne nebo vubec, a az vyzrale maji teprve tu pekelnou palivost
A nejlepe: zavar napul zelene s cervenymi, a pak ochutnej, a sam budes vecet nejlepe ktere Ti lepe chutnaji.
Tak doufam ze jsem Ti pomohl.
L.