Slovenské brusné kameny Rozsutec
Re: Slovenské brusné kameny Rozsutec
Již několik brusičů si zde vylámalo své zuby,nebo spíš vyleštilo či zničilo DMT desky na Rozsutci Začal bych ,ale od kamene na stavbu fazetky,tedy hrubosti 1000.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Tak tak, uz su na ceste, rozsutec uz caka na na partiu pripraveny
Zdravim Vas. Je moznost este objednat Rozsutec, prosim?
Tady není eshop s rozsutci. To ses spletl.
Po vyzkoušení Rozsutce u Mistra Petra jsem se rozhodl si také "nějaký" pořídit.Petrův je pěkně "zaběhnutý" a zalapovaný a já chtěl také každou vrstvu z jedné strany.Takže z jedné strany je modrý /až do šeda/ a z druhé hnědý.Domluva s panem Krivošem proběhla rychle a za dva dny již poslal fotky obou kamenů.Kameny jsem chtěl trochu srovnat,malý byl v pořádku,ale u většího byl "pupek". Petr mě varoval ať jej ani nezkouším srovnat doma a zrovna jej vezmu do práce na brusku,což bylo velmi prozíravé.
Kámen jsem zapřel natupo upínkami a zkusil brusný kámen Tyrolit ,který mě vydrolil kus kamene a já byl nešťastný,že jsem si zničil kámen. Naštěstí máme v práci hrubý kámen na extra tvrdé materiály přes 65Hrc a to modrý Norton. I tak to šlo prach bídně,bruska kňučela,kotouč kvílel a nešlo udělat na jedno orovnání kotouče víc jak tři přejezdy přes kámen a pak znovu orovnat kotouč.Diamanty v práci nemáme a také si nejsem jist,zda by Rozsutec diamant nezničil.Celé broušení trvalo víc jak dvě hodiny,zpocený jsem byl jako nikdy A výsledek posuďte zde,viz.foto. Zkrátka bez kvalitního kotouče to ani nezkoušejte a chce to opatrně,zlehka, i tak to kope jak potfora.
Kámen jsem zapřel natupo upínkami a zkusil brusný kámen Tyrolit ,který mě vydrolil kus kamene a já byl nešťastný,že jsem si zničil kámen. Naštěstí máme v práci hrubý kámen na extra tvrdé materiály přes 65Hrc a to modrý Norton. I tak to šlo prach bídně,bruska kňučela,kotouč kvílel a nešlo udělat na jedno orovnání kotouče víc jak tři přejezdy přes kámen a pak znovu orovnat kotouč.Diamanty v práci nemáme a také si nejsem jist,zda by Rozsutec diamant nezničil.Celé broušení trvalo víc jak dvě hodiny,zpocený jsem byl jako nikdy A výsledek posuďte zde,viz.foto. Zkrátka bez kvalitního kotouče to ani nezkoušejte a chce to opatrně,zlehka, i tak to kope jak potfora.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Rozsutec je věhlasný svou odolností a dá se s ním velice dobře opracovat DMTéčkový kámen. To brusné martýrium přineslo krásný výsledek a teď hurá na klasické broušení Břitev. Tím se povrch kamene nejlépe zapracuje a pak jsou výsledky ostrosti velice uspokojivé.
Napiš sem pak, jak se Ti na něm brousilo.
Napiš sem pak, jak se Ti na něm brousilo.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
Takže páni.
Tvrdíte, že Rozsutec potrebuje skôr dobre vybavenú dielňu s diamantovými nástrojmi a prístupu k elektricky poháňaným brúskam, ako brúsne papiere a plátna a dostatok času?
Nebojím sa manuálnej roboty, mám trošku problém s priestormi a všetko čo majstrujem je do istej miery improvizácia. Tak sa pýtam, či mám byť odvážny, alebo mám rovno hľadať mechanizované prostriedky podpory. Keď už na tom kameni stojí celá viera.
Tvrdíte, že Rozsutec potrebuje skôr dobre vybavenú dielňu s diamantovými nástrojmi a prístupu k elektricky poháňaným brúskam, ako brúsne papiere a plátna a dostatok času?
Nebojím sa manuálnej roboty, mám trošku problém s priestormi a všetko čo majstrujem je do istej miery improvizácia. Tak sa pýtam, či mám byť odvážny, alebo mám rovno hľadať mechanizované prostriedky podpory. Keď už na tom kameni stojí celá viera.
Ahoj 1igorvasko a vítej mezi námi.
Začal jsi jedním z něsložitěji upravitelným kamenem. Rozsutec je kámen který potřebuje být ve správné sestavě kamenů předchozích i následných, ale to je problematika až samotného broušení.
Nejprve si vyzkoušej jak Ti půjde srovnat na kamenné desce pomocí šmirglů a vody a uvidíš jak se Ti bude dařit a jak rychle bude dílo postupovat. Když zjistíš, že je to nad Tvoje síly a trpělivost, tak teprve poté přejdeš na elstrojový postup.
Nevěřím je pro ty, co netuší...
Věřím je pro ty, co tuší...
A poznání je pro ty, co zkusili a zažili...
Rozsutec potřebuje poznání a pak se projeví v plné kráse.
Začal jsi jedním z něsložitěji upravitelným kamenem. Rozsutec je kámen který potřebuje být ve správné sestavě kamenů předchozích i následných, ale to je problematika až samotného broušení.
Nejprve si vyzkoušej jak Ti půjde srovnat na kamenné desce pomocí šmirglů a vody a uvidíš jak se Ti bude dařit a jak rychle bude dílo postupovat. Když zjistíš, že je to nad Tvoje síly a trpělivost, tak teprve poté přejdeš na elstrojový postup.
Nevěřím je pro ty, co netuší...
Věřím je pro ty, co tuší...
A poznání je pro ty, co zkusili a zažili...
Rozsutec potřebuje poznání a pak se projeví v plné kráse.
-
Potrebuje byť v zostave kameňov... To je dosť nemilé. Pri brúsení nožov to je trošku jednoduchšie, britvy... No asi by to bolo príliš jednoduché, pojednať si kameň o vysokom grite a proste po ňom prebehnúť britvu.
Až teraz mi začínajú dávať zmysel tie reči o britvách a ženách a o ich podobnosti.
Až teraz mi začínajú dávať zmysel tie reči o britvách a ženách a o ich podobnosti.
Máš naprosto pravdu ohledně přirovnání Břitev a žen...
Ohledně složitosti broušení Břitev je zde popsáno spoustu příspěvků a když si je pečlivě pročteš, tak se ponoříš do úplně nového světa broušení a ostrosti. Rozdíl mezi dobře nabroušeným nožem a dobře nabroušenou Břitvou, je jako rozdíl mezi světluškou a bleskem... (nechť mi Samuel Langhorne promine pozměnění jeho citátu).
Ohledně složitosti broušení Břitev je zde popsáno spoustu příspěvků a když si je pečlivě pročteš, tak se ponoříš do úplně nového světa broušení a ostrosti. Rozdíl mezi dobře nabroušeným nožem a dobře nabroušenou Břitvou, je jako rozdíl mezi světluškou a bleskem... (nechť mi Samuel Langhorne promine pozměnění jeho citátu).