Slovenské brusné kameny Rozsutec

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
Bob76

Re: Slovenské brusné kameny Rozsutec

Příspěvek od Bob76 »

Již několik brusičů si zde vylámalo své zuby,nebo spíš vyleštilo či zničilo DMT desky na Rozsutci :-) Začal bych ,ale od kamene na stavbu fazetky,tedy hrubosti 1000.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Kajsi23

Příspěvek od Kajsi23 »

Tak tak, uz su na ceste, rozsutec uz caka na na partiu pripraveny
JCH760310

Příspěvek od JCH760310 »

Zdravim Vas. Je moznost este objednat Rozsutec, prosim?
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Tady není eshop s rozsutci. To ses spletl.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Po vyzkoušení Rozsutce u Mistra Petra jsem se rozhodl si také "nějaký" pořídit.Petrův je pěkně "zaběhnutý" a zalapovaný a já chtěl také každou vrstvu z jedné strany.Takže z jedné strany je modrý /až do šeda/ a z druhé hnědý.Domluva s panem Krivošem proběhla rychle a za dva dny již poslal fotky obou kamenů.Kameny jsem chtěl trochu srovnat,malý byl v pořádku,ale u většího byl "pupek". Petr mě varoval ať jej ani nezkouším srovnat doma a zrovna jej vezmu do práce na brusku,což bylo velmi prozíravé.
Kámen jsem zapřel natupo upínkami a zkusil brusný kámen Tyrolit ,který mě vydrolil kus kamene a já byl nešťastný,že jsem si zničil kámen. Naštěstí máme v práci hrubý kámen na extra tvrdé materiály přes 65Hrc a to modrý Norton. I tak to šlo prach bídně,bruska kňučela,kotouč kvílel a nešlo udělat na jedno orovnání kotouče víc jak tři přejezdy přes kámen a pak znovu orovnat kotouč.Diamanty v práci nemáme a také si nejsem jist,zda by Rozsutec diamant nezničil.Celé broušení trvalo víc jak dvě hodiny,zpocený jsem byl jako nikdy :-) A výsledek posuďte zde,viz.foto. Zkrátka bez kvalitního kotouče to ani nezkoušejte a chce to opatrně,zlehka, i tak to kope jak potfora.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Rozsutec je věhlasný svou odolností a dá se s ním velice dobře opracovat DMTéčkový kámen. To brusné martýrium přineslo krásný výsledek a teď hurá na klasické broušení Břitev. Tím se povrch kamene nejlépe zapracuje a pak jsou výsledky ostrosti velice uspokojivé.
Napiš sem pak, jak se Ti na něm brousilo.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
MarkSandberg

Příspěvek od MarkSandberg »

Takže páni.
Tvrdíte, že Rozsutec potrebuje skôr dobre vybavenú dielňu s diamantovými nástrojmi a prístupu k elektricky poháňaným brúskam, ako brúsne papiere a plátna a dostatok času?
Nebojím sa manuálnej roboty, mám trošku problém s priestormi a všetko čo majstrujem je do istej miery improvizácia. :) Tak sa pýtam, či mám byť odvážny, alebo mám rovno hľadať mechanizované prostriedky podpory. :D Keď už na tom kameni stojí celá viera. :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj 1igorvasko a vítej mezi námi.
Začal jsi jedním z něsložitěji upravitelným kamenem. Rozsutec je kámen který potřebuje být ve správné sestavě kamenů předchozích i následných, ale to je problematika až samotného broušení.
Nejprve si vyzkoušej jak Ti půjde srovnat na kamenné desce pomocí šmirglů a vody a uvidíš jak se Ti bude dařit a jak rychle bude dílo postupovat. Když zjistíš, že je to nad Tvoje síly a trpělivost, tak teprve poté přejdeš na elstrojový postup.

Nevěřím je pro ty, co netuší...
Věřím je pro ty, co tuší...
A poznání je pro ty, co zkusili a zažili...
Rozsutec potřebuje poznání a pak se projeví v plné kráse.
8-)
MarkSandberg

Příspěvek od MarkSandberg »

Potrebuje byť v zostave kameňov... To je dosť nemilé. Pri brúsení nožov to je trošku jednoduchšie, britvy... No asi by to bolo príliš jednoduché, pojednať si kameň o vysokom grite a proste po ňom prebehnúť britvu.
Až teraz mi začínajú dávať zmysel tie reči o britvách a ženách a o ich podobnosti.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Máš naprosto pravdu ohledně přirovnání Břitev a žen... :D
Ohledně složitosti broušení Břitev je zde popsáno spoustu příspěvků a když si je pečlivě pročteš, tak se ponoříš do úplně nového světa broušení a ostrosti. Rozdíl mezi dobře nabroušeným nožem a dobře nabroušenou Břitvou, je jako rozdíl mezi světluškou a bleskem... (nechť mi Samuel Langhorne promine pozměnění jeho citátu).
8-)
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“