Brusné kameny mistra Sucháčka

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
Bob76

Re: Brusné kameny mistra Sucháčka

Příspěvek od Bob76 »

Drvoštěp píše: 07 črc 2017, 11:52
Jestli ten tvůj je malý na broušení, i tak dost se s ním nadřeš abys zarovnal plochu tak, aby byla bez prasklinky. Nevím, zda se Ti to vyplatí. Ty rozštíplé prasklinky se objevují v pískovcích docela často.
Měl jsi pravdu Drvoštěpe,pár pláten o zrnitosti 80 padlo /no asi 3/ .Vyplatit se to určitě nevyplatilo,ale chtěl jsem to zkusit.Teď jsou praskliny úplně fuč a na pískovci je jen mírná jamka.Už chápu,když se PetrS baví o kilo tazích na břitvě /stovkách tahů po kameni/ :) .Dokonce jsem ten kámen nakláněl abych obrousil jen dané místa,protože celou plochou to bralo mizerně a na brusné mřížce na sádrokarton jsem se nechytal vůbec.Pak jsem samozřejmě obrousil celé,jako celou plochou.Teď jsem skoro spokojen,ještě by to chtělo trochu doladit /dobrousit/. Dám na radu Atera a nechám ten povrch jen po smirku 80,pak prý lépe bere.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji k srovnání Tvého kamene Bob76.
Takto poctivě upravený kámen už je srdcová, lásky plná záležitost a tam se na racionálnost už nehledí.
Jen malinko poupravím - kilo = tisíc a tak kilotahy jsou skutečně počty tisíců tahů na kameni, zvláště když se břit drolí, tak je to neskutečně číselně nekončící práce. Počítadlo na tahy mám na 9999 a už se mi několikrát stalo, že jsem jeho hodnotu v jediném broušení překročil.
Pískovec má své specifikum a tím je voda. Furt je jí při broušení málo a stačí malinko a povrch se začne zanášet jak skoro-kaší (spíše drtí), tak i železem. Proto vodu a vodu a vod...
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Mě by jen zajímalo chlapi, jak řešíte,když už jste otráveni /upachtováni/ z broušení kamenů a zkrátka už nemáte ten správný cit či grif ? Jako když brousíte a nedaří se a máte toho tak akorát dost.Nedovedu si představit,že bych po takové hrubovačce šel lapovat třeba na jemno na smirku 800 či 1000. Když vidím,že už se nedokážu soustředit,praštím s tím a říkám si hlášku od Helenky Růžičkové : Blbe, jdi vod toho :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Mám na to perfektní pojistku...
Moje Jituš to vycítí na dálku, že se nedaří a je toho moc, donde a řekne "pojď na kafe a na chvíli toho nechej" a když se cukám že to musím dodělat, tak se ozve "se podívej jak vypadáš - běž od toho, já tě tady chci mít..." a jelikož moudrý ustoupí ještě moudřejšímu, tak jdu na kafe a ještě furt jsem tady :D
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
vsezved

Příspěvek od vsezved »

;-)

Mně naštěstí u této záliby netlačí nikdy čas a dokážu si říci dost a tak to vždy rozpoznám sám. Ikdyž někdy je to až při bolení zad po X hodinách.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Bob76 píše: 07 črc 2017, 09:11 Samo,že na břitvu mám Naniwu 1000,jen jsem chtěl toho Sucháčka na něco využít /nože a jiné domácí nářadí/ .Zde je fotka jak toho Sucháčka,tak toho mramorového brousku.Nevím,zda se ten mramor dá na něco využít ?Někde na foru jsem našel zmínku,že ten úběr je minimální.
Tož ať enem nekecáme,trocha srovnání před a po . O čas všezvěde nešlo,spíš je to o práci,kterou už bys chtěl mít za sebou a ono se to natahuje jak malé kšandy :-)
Ještě tam jsou trochu prohlubně,ale je to jen malá mucha na kráse,jsem rád,že ta prasklina je fuč.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vsezved

Příspěvek od vsezved »

Někdy oželím menší nedokonalost na kameni a to třeba jen proto abych jej zbytečně neubíral. Mám jeden CF, který jsem si srovnal a nejprve jsem si myslel že je již srovnaný rovnoměrně a při otočení o 180 stupňů se ukázalo, že na jedné straně by bylo potřeba trošku přibrat. Na druhé straně totiž po přejeti břitvou zůstává u kraje loužička vody a jinak na zbytku kamene břitva všechnu vodu tlačí před sebou. Ale jinak s broušením na něm není žádný problém.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Je to tak,někdy se s tím člověk musí vnitřně "srovnat" . A u těch přírodních se občas nějaká nedokonalost vyskytne,důležité,aby nic nedělala při broušení /při nejhorším se dá vyškrábnout a někdo to místo zalévá lakem,je měkčí a zkrátka tam není díra/.Také se může stát,že člověk hledá ideální rovinu u kamene a brousí a brousí a najednou mu začnou vystupovat kazy a co potom s tím.Tak raději nechám mírnou prohlubeň a kámen bez kazů.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Jedno pěkné video,jak vypadá ostří po broušení na pískovci https://youtu.be/9P4zto3ujFI
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“