Stránka 3 z 6

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 17 pro 2014, 22:44
od relka
Děkuji moc za zveřejnění. Je to z knife.cz...bohužel vím o geometrii těchto nožů velmi málo.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 18 pro 2014, 07:51
od jiri.k
moc díky za vysvětlení a nákres. Potřeboval jsem se zorientovat a i v názvech mám zmatek, tohle pomůže.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 18 pro 2014, 10:37
od valentin75
Tu sa dá zorientovať na čo aký nôž slúži :

http://zknives.com/knives/kitchen/misc/usetype/all

Japonský nôž , popis :

http://zknives.com/knives/kitchen/misc/jbladeant.shtml

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 18 pro 2014, 18:53
od jiri.k
Tak jsem se těšil zbytečně, zatím všichni oslovení prodejci levoruké nože neumí...nebo umět nechtějí, Usuba s oboustranným ostřím už není usuba. ( rada z noze-nuz. ) . asi si nabrousím na mlýnském kameni starou pilku na železo. Díky všem za pomoc. jk

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 21 pro 2014, 16:11
od skypi
A co si jej nechat vyrobit na zakázku - v tuzemsku ?

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 22 pro 2014, 06:17
od jiri.k
skypi píše:A co si jej nechat vyrobit na zakázku - v tuzemsku ?
No, myšlenka je to dobrá. Stačí vyřešit pár drobností. Tvar je známý, materiál na ručku se sežene lehce. Tak jen kdo to vykove, kdo to zakalí a snese myšlenku, že jakmile bude čepel doma, poběžím píchnout Rockwella. Tomu všemu korunuje obava, že kvalitních ocelí se dá v této republice sehnat málo nebo vůbec ne, pokud toho nechci tak 20 tun. Když už bych si nůž nechal dělat, vadilo by mi pomyšlení, že je použit nočníkový plech a překované kuličkové ložisko. Nic proti tomu, na kapesní nožík to stačí, ale zde je problematika volby materiálu podobná břitvě. Zatím si hraju s myšlenkou z běžného nožíku postupným jednostranným broušením z výbrusu 50/50 udělat za dlouhý čas něco jako 80/20. Na E-bay je něco ke koupi, to nechám až po novém roce. Tož tak.. Nezavrhnul jsem ani tu strojní pilku. Uchytit do přípravku, nejprve zbrousit zuby do roviny, pak na magnetce jednostranně úkos 15 stupňů.. třeba to vyjde, neb nožo-pilka mne provází od mládí a jak PetrS správně říká, je to sekáček, šroubovák, nůž, dláto i poříz či šábr, vše co si vzpomeneš. Jen holit tím nejde.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 22 pro 2014, 09:39
od ToFF
Nožířu je dost, osobně u těch nejlepších bych o materiál a jeho zpracování neměl strach, ví z čeho dělají, ví kde materiál sehnat a mají to zvládnuté v celém cyklu, olejem kalí většinou doma, nebo si kalení dusíkem nechávají dělat ve vakuovkách. Jak jsem viděl nákres, toho jak vypadá ostří, tak to bude hlavní problém, to se nikomu moc brousit nebude chtít.
Jestli si chceš hrát, tak ti klidně dám kousek plechu z D2, tlustý přes 5 mm.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 22 pro 2014, 11:06
od valentin75
Už som sem dal dva linky kde sa dajú nože pre ľavákov kúpiť .

A tu sú ešte dva :

Usuba Hocho für Linkshänder
http://www.feinewerkzeuge.de/messer4.htm

http://www.messerkontor.eu/Kochmesser-K ... :1869.html

Sú aj iné , len záleží na tom koľko si ochotný zaplatiť.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 22 pro 2014, 11:37
od ater
Podle mě tě zakázková výroba v ČR nevyjde levnějc. Kup si nůž přímo z japonska a nebo zkus přímo dovozce (firma Ovis).

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 22 pro 2014, 18:55
od skypi
Záleží, co od toho nože "očekává" - pokud chce autenticitu, tak potom originál japonec - ale s tím, že tradiční, kvalitně zpracovanej nůž bude velmi drahý a bude to uhlíkovka. Problémem může být i broušení a péče o takový nůž.

Osobně bych volil do kuchyně racionálně - tj. moderní, správně zpracovanou "práškovou" nerez. Mám kuchyňský nůž z RWL34 (a řada ocelí RWL zdaleka překonává) a je to nejlepší nůž, co se týče řezných vlastností a držení ostří, co mám.