Dotaz na obtahování

Všeobecné dotazy na řemeny, brusné kameny a...
Chester

Re: Dotaz na obtahování

Příspěvek od Chester »

Díky za odpověď, Petře.
Ještě se zeptám - obtahoval jsem hodněkrát, asi 40 tahů po asi 3. holení po nabroušení břitvy, znamená to, že jsem svou hloupostí spotřeboval spoustu ostří a teď už bude potřeba obtahovat minimálně 40 tahy?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Zkus opačný postup počítání tahů.
Udělej 10 tahů a zkus se oholit. Pokud tento počet tahů bude stačit, tak není zatím zapotřebí navyšovat počet tahů.
Když to stačit nebude, přidávej po pěti tazích až se dostaneš na počet který Ti opakovaně bude stačit na obnovení ostrosti. Časem pak budeš muset přidávat. Hlavně se nauč NETLAČIT při obtahování. To je nejdůležitější.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Chester

Příspěvek od Chester »

Skvělý nápad, to mě nenapadlo :oops:
A pro úplnou jistotu, bere se jako 1 tah tam i zpět, nebo tam je jeden tah a zpátky druhý?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tam a zpět = 1 tah.
To proto aby obě strany Břitvy měly počítáno stejný počet tahů.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
valentin75
Donátor

Příspěvek od valentin75 »

Keď už je tu téma o brusných pastách,chcel by som sa spýtať na vaše skúsenosti pri holení
s britvou ktorá bola "ladená "brusnými pastami.
Pred časom som si porovnával 5 britiev,ktoré mali spoločné:
-plnodutý výbrus,velkosť 6/8,perfektne nabrúsené,rezali vlas a holili do hladka
rozdiel:
-každá iný materiál(všetky uhlíková ocel),iný výrobca,vek
a hlavne každá brúsená iným človekom.
K tomu skúmaniu ma priviedlo to, že pri každej britve som mal iný pocit po holení.
Dve boli doťahované po nabrúsení pastami TI,zvyšok len na kameňoch.
Keď som ich porovnal pod lupou tak tie leštené na pastách boli ako zrkadlo,
nasledovali dve ktoré sa im približovali,ale mali pár viditeľných rýh
a nakoniec bola jedna ktorá mala pravidelné ryhy viditeľné aj pri zväčšení 60x.
Čo bolo prekvapivé pri tej poslednej ryhovatej som sa pri holení cítil najlepšie.
žiadne podráždenie,ako by som sa ani neholil,len hladká pleť.
Všetkými britvami som sa oholil úplne do hladka.
Najhoršie skončili britvy leštené pastami,zdali sa mi pri holení moc agresívne.
Sú veľmi ostré,ale holenie nie je pre mňa moc príjemné.

V podobnej téme na SRP som narazil na to že niekto práve pre ten posit "agresívneho"
ostria britvy obťahuje na cca 0,5-1 µ,
Iným to prekáža tak používajú chromoxid 0,25 µ ,poprípade CBN 0,125 µ.

Aké sú vaše skúsenosti?
Palo
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

valentin75 píše: ...... tie leštené na pastách boli ako zrkadlo,
nasledovali dve ktoré sa im približovali,ale mali pár viditeľných rýh
a nakoniec bola jedna ktorá mala pravidelné ryhy viditeľné aj pri zväčšení 60x.
Čo bolo prekvapivé pri tej poslednej ryhovatej som sa pri holení cítil najlepšie..........
Najhoršie skončili britvy leštené pastami,zdali sa mi pri holení moc agresívne.
Sú veľmi ostré,ale holenie nie je pre mňa moc príjemné.

Aké sú vaše skúsenosti?
pred časom sme s kolegom adrchspachom presne toto preberali, teda nie pasty, ale konkrétne, že tie "mega-dokonalé" nabrúsenia v konečnom dôsledku nie sú tak pohodlné na holenie ako bežne nabrúsená britva,
a napríklad moja momentálne najpríjemnejšia Carbo-magnetka vyzerá pod mikroskopom úplne zúfalo, ale holenie je s ňou excelentné..... a fčil sa v tom má niekto vyznať :lol:
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
Libor

Příspěvek od Libor »

Ahoj zkušení břitevníci, dle vašich zkušeností, jak dlouhé tak je mezidobí mezi obtahováním na řemeni a nutností přebrousit břitvu na kameni. Jak dlouho se tak dá obtahovat na hrubé straně řemene s pastou, ale tak aby se zbytečně neubíral materiál, šetrně. Děkuju :-)
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Ahoj Libore,
já se holím 3x až 4x týdně a to střídavě 2 břitvami nebo někdy když je spěch bagrem. Ale každou ze svých 2 břitev se holím minimálně jednou týdně. Cítím nutnost přebroušení břitvy tak po 9 až 12 měsících. To už začne břitva mírně tahat a není to ono. Řemen s červenou a černou DOVO pastou pomůže, ale co mám zkušenost tak jen tak na 2 až 3 měsíce. Pak dávám břitvy na kámen. Takže mi to vychází tak, že na jaře vždy na srazu přebrousím na kamenech obě své břitvy a další rok mám vystaráno :P Takže člověk nepotřebuje vlastní kameny, na srazu je kameniva a lidí co jsou ochotni poradit a půjčit kameny dost. Nicméně vlastní kameny už začínám dávat pomalu dohromady.
Libor

Příspěvek od Libor »

Díky, tak nějak jsem ty lhůty očekával, hlavně to, že si člověk tou pastou tolik nepomůže. Nicméně času na přemýšlení je až dost. Možná se časem někdy v budoucnu přidám ke srazu, nejlíp někde poblíž JČ kraje, ale broušení určitě nechám mistrům tenkých ostří. Třeba se člověk časem dopracuje k vlastním kamenům, ale to už je v podstatě další koníček, co něco stojí. Takže jako puntíčkář to rád přenechám těm, co to opravdu UMÍ. :-)
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

No, s tou pastou je to zapeklité. Vyrobil jsem si nový řemen (viz ivánkovy břitvy) a naznal, že je to znát. Podotýkám, že řemen solidně našponuju, nejdříve dám 10 tahů na červené pastě, pak 15 tahů na čistém řemeni (řemen není naolejovaný). A je vystaráno. Podotýkám, že opravdu dotek motýlího křídla. Břitva není nikterak agresivní, klouže a bere po celé šířce ostří. Myslím si, že hodně dělá našponování řemene. Řemen jsem napastoval velice jemně a pastu zaleštil do řemenu dlaní.
Samosebou, že je znát rozdíl mezi Břitvami broušenými PetremS a mnou. Jiná broušení nemohu porovnávat.
Edit: Aby nedošlo k mýlce. Břitvy si brousím pouze pro sebe, v žádném případě nikomu Břitvy brousit nechci a nebudu. Proto nikdo jiný nemůže porovnávat. Pro úplnost moje zhodnocení mých pár Břitev: "uspokojí, leč nenadchnou".
Odpovědět

Zpět na „Obtahování a broušení“