Dřevo na ručku štětky

... štětky, misky a jiné propriety...
ater
mistr brusič

Re: Dřevo na ručku štětky

Příspěvek od ater »

@jakubvos: Hezký, super kresba dřeba. To je ještě bez povrchové úpravy?
jakubvos

Příspěvek od jakubvos »

Ano to je čisté dřevo, bez oleje a bez laku. Tak jak to dopadlo po přeleštění filcem.
Po přeleštění filcem lehce ztmavlo, tak jak je na foto.
matej

Příspěvek od matej »

Bohužel ale povrchová úprava olejem je naprosto nevhodná, i když pěkně vypadá a možná to dobře zní tak i po několika naneseních dřevo stále saje vodu, i přes jeho vysokou hustotu. Polyuretanové laky co jsem zkoušel zase nevytvoří pěkný lesklý povrch který by byl rovnoměrný a hladký, sice na velkých plochách vypadají hladké ale u malých částí dřeva jako tyhle to jde poznat že není. Navíc laky nejsou odolné mechanicky-jde na nich vidět jakýkoli škrábanec nebo se ze dřeva odlupují a to vypadá nejhůř. Takže po dvou letech sláva,někdo mi vyrobil dva kusy dřeva ale zatím stále nepoužitelné, dokud to není dotaženo do konce
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@matej: Povrchová úprava není jen tak. U oleje dost záleží na druhu. Mam střenky z ořechu, které jsem napustil 8x čistým tungovým olejem (první 3 napuštění hodně naředěné pomerančovým olejem) a výsledek se mi jeví hodně vodě odolný a dřevo vodu nesaje.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tunga s pomerančem jsou kvalitní. Musí se sice časem obnovovat a chybí jim lesk laku, ale vodu nepustí. Dělal jsem s nimi povrchovku na více typech dřeva a vždy kvalitní odolnost.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Zdravím Vás přátelé,

nabízím do debaty a i k zaslání ručku od štětce Figaro. Bohužel se mi rozletěl uzel a tak nabízím tomu kdo má soustruh a dřevo tuto ručku. Je možné na ní změnit více prvků. Třeba rozšířit podélné pruhy nebo je prohloubit.

Rozhodně se nebráním i variantě, že nebude barevně lakovaná. Jen bezbarvým lakem.

Rozměry na obrázku.

Foto zde: https://onedrive.live.com/redir?resid=1 ... =folder%2c

David

EDIT 30.1 2016: Dostal jsem několik emailů, proč dávám starou štětku do oběhu. Tak pro upřesnění nedávám starou štětku pro další použití, ale ručka má sloužit jako šablona pro novou ručku s novými prvky pro realizaci šablony na soustruh.
Tomu kdo má soustruh a je ochotný pracovat na nové ručce tak ji pošlu. Není problém ji potom dotvořit zde na fóru a udělat si svojí ručku.
David
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) david_ul dne 30 led 2016, 11:29, celkem upraveno 1 x.
David a jeho žiletky
relka

Příspěvek od relka »

ater píše:Povrchová úprava není jen tak.
Osobně napouštím za tepla Tungovým olejem a nakonec Tungový olej s Karnaubským voskem.Líbí se mi jak materiál "žije" a teprve časem vyzrává barva a kontrast. Pocit při uchopení do ruky se také nedá s lakem který povrch zalije vůbec srovnat. Na střenky nožů a jiné dřevěné výrobky myslím velmi dobrá ochrana, ale s dlouhodobým působením vlhkosti třeba na ručce štětky u mě zkušenost chybí. Tak když se mi začíná nehezky loupat ručka na Tweezermanovi /po asi pěti letech/ sundám lak a napustím. Jenže srovnání bude tak za pět let... :)
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
relka

Příspěvek od relka »

Tak víc jak měsíc funguje napuštěný Tweezerman. ....Sundat tvrdý lak z ručky jsou galeje, příště bych se moc rozmýšlel... Dřevo mě dost překvapilo. Řídké vrstvy se vydrolovaly jako ztrouchnivělé a vznikaly vlnky. Vlastně se to projevilo hlavně v místě odprýsklého laku, tak že to asi zprácnivělé bylo. Protože se mi zdálo dost fádní, maličko jsem ho opálil a lehce přebrousil. Jednou napuštěna horkým Tungovým olejem, ráno otřena a mapuštěna horkým Tungovým olejem s Karnaubským voskem. Otřena nechána den odpočinout. Od té doby je používána týdně třikrát, bezeznámek problému. Počítám, že pokud se vyskytne "závada", postačí včasné přetření olejemm s voskem. Za studena má moje směs konzistenci pasty. Asi tak. Nepočítám že bude tato ochrana stálá, ale jsem připraven na opravy v průběhu času. Tipnul bych si tak jednou za půl roku... za rok. Pocit při uchopení....sahám na DŘEVO, není odemne izolované. Pro mne velmi příjemné a zatím překvapující. Na tohle si ale budu zvykat velmi rád. Říkám si, že první napuštění chtělo naředit třeba Pomerančovým olejem, aby proniklo hlouběji, ale nežli bych ho sehnal...prostě tohle mám doma. Závěr? Nelituju a počítám průběžně s údržbou. Asi tak
Abych neplevelil tak 15.10.2016 bez oprav stále slouží
ano1.jpg
ano3-z01.jpg
ano6-z.jpg
IMAG0225.jpg
IMAG0232.jpg
puvodni.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) relka dne 16 říj 2016, 12:41, celkem upraveno 1 x.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@relka: To opálení vypadá hodně dobře.
relka

Příspěvek od relka »

Dík. Jen u toho trouchnivýho naspodu mi to chytlo maličko víc nežli jsem chtěl. Chce to hodně oparně a zvlášť na hranách.
Odpovědět

Zpět na „Pomůcky k holení“