Nazor na "komercni" britvu (shavetu)

Všeobecné dotazy na břitvy
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Re: Nazor na "komercni" britvu (shavetu)

Příspěvek od PetrJ »

Podrobnější článek o šavetách (v angl.): http://theshaveden.com/forums/threads/s ... ors.29942/.
Hardy

Příspěvek od Hardy »

Já nakonec vzal tu levnější bluebeards revenge a jsem spokojenej, od tý doby jsem se neholil bagrem.. první dva pokusy se neobešly bez lehkého říznutí ale pak už pohoda :)
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Nová, ještě nerozbalená šaveta Astra, kterou jsem kdysi dostal od známého, mi stále ležela v šuplíku. A zůstala by tam pořád, kdyby mě jednoho dne nenapadlo, že bych vlastně rád vyzkoušel i západní, skládací typ.

Jak se ukázalo, Astra je oproti mé Feather mnohem méně agresivní, takže holení s ní bylo pro mě vysloveně nenáročné. Přispělo k tomu určitě i pár minut tréninku "na sucho", bez žiletky, kterým jsem chtěl předejít případným nepříjemným překvapením.

Zacházení s japonským typem "břitvy" na žiletky mi vždy přišlo přirozené a jednoduché. Vůbec jsem proto nečekal, že mi západní typ, který mi díky střenkám mezi prsty umožňuje stabilnější úchop a jistější držení úhlu, bude vyhovovat víc. Je ale otázka, zda by to platilo i v případě těžší, ostřejší a chyby neodpouštějící šavety.

Celkově se totiž samozřejmě Astra nedá s Feather vůbec srovnávat. Už jen ty kovové části, které jdou lehce ohnout v prstech... Na druhou stranu svůj účel plní obstojně, takže nemít po ruce nic jiného, klidně bych po ní znovu šáhnul.

Obrázek
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Vlákno německého fóra věnované fotografiím šavet: http://www.gut-rasiert.de/forum/index.p ... 666.0.html.
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Šavety Kai Captain Standard a Kai Captain Excelia v e-shopu českého dovozce: http://www.ovis.cz/ovis-cz/eshop/9-1-KAI-BRITVY.

Žiletky Kai Captain s možností osobního odběru v Praze za snad nejlepší cenu v Evropě: http://www.salon-komplet.cz/kadernicke- ... ci-cepelky.
Zagarne

Příspěvek od Zagarne »

ja bych strasne rad mel tu rovnou Feather co mas ty. akorat jsem zatim nenasel, kde ji koupit za cenu za jakou ji prodavaji na ebay japonci a jak ji sem dostat bez cleni :D jsem holt kolenovrt. brity bych kupoval na connaught a nebo v malem mnozstvi z japonska s dopravou zdarma
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Je fakt, že ceny z E-bay (např. Feather Artist Club SS - 64 USD, Kai Captain Standard - 92 USD, poštovné zdarma) jsou bez DPH a dalších poplatků rozhodně zajímavější. Koupě tam ale stále vyjde nejlépe, takže pokud nějaký náš známý nejede na dovolenou do Japonska, nemáme asi příliš na výběr. Ceny těchto šavet jsou v některých evropských obchodech téměř trojnásobné.

SE žiletky nakupuji přes E-bay přímo z Japonska. Ale zrovna v případě Kai, které stojí víc než Feather, by to bez poštovného bylo kupodivu nejlevnější z českého e-shopu. Kdyby měli za stejnou cenu i Kai Captain Titan Mild (http://www.kai-group.com/global/en/biz/ ... nmild.html), nejspíš bych alespoň jedno balení 20 ks vzal: ta jejich jemnost má něco do sebe.
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Feather Artist Club SS se od výrazně dražšího modelu DX liší především zaoblením spodní části hlavy a méně vyčnívající žiletkou (pro podrobnější popis a ilustrace viz firemní katalog: http://www.feather.co.jp/eB_B/pdf/FEATH ... 201610.pdf). Holení s touto šavetou má být proto pohodlnější a jemnější.

Při zkoušení standardních SE žiletek a mírném přítlaku jsem opravdu vnímal, že zaoblená hlava (podobně jako lišta u klasického DE strojku) snižuje tlak ostří žiletky na kůži a pomáhá udržovat správný úhel. Holení bylo díky tomu o něco jednodušší, rychlejší a tolerantnější k chybám, přitom stále velmi účinné.

S dobrou přípravou, trpělivostí, soustředěním a nulovým přítlakem (tzv. "Feather touch") byl už ale pro mě přínos minimální. Při srovnání s nejagresivnějšími žiletkami Feather Professional Super, s nimiž mi vliv inovace výrobce nepřišel patrný, jsem u japonského typu "břitvy" ocenil pouze o trochu větší stabilitu.

Kvůli použitému řešení také standardní SE žiletky v šavetě Feather Artist Club SS ztrácejí při velmi ostrých úhlech kontakt s tváří (v menší míře to platí i s Feather Professional Super). Je to daň za možnost pohodovějšího holení s relativně menšími nároky na správnou techniku a pozornost.
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Žiletky, které jsem zatím vyzkoušel v mé Feather Artist Club SS, až na jedinou výjimku nepřekvapily. Extrémně ostré Feather Professional holí úžasně a jemně, ale jen když jsem precizní a mám lehkou ruku. Kai Captain Titan Mild a Kai Captain Blade, které jsou ostré o něco méně (i když stále víc než dost), zůstávají přátelské i při mírnějším přítlaku. Feather Professional Super, které vyčnívají o 0,2 mm více než ostatní a jsou i nejtužší, vyžadují na oplátku za vyšší účinnost a větší rozsah úhlů největší pozornost a opatrnost.

Se všemi žiletkami se mi holilo výborně, až na Feather Professional Proguard s ochrannou mřížkou, jejíž drátky vyčnívající nad ostří jsem na své kůži nevydržel snášet ani dvě minuty. Nepochybuji, že s Kai Captain Titan Mild Protouch MG (http://www.kai-group.com/global/en/biz/ ... touch.html) bych dopadnul stejně.

Kai Captain Titan Mild bych do Feather Artist Club SS kupoval, pokud by mi nešlo o cenu, ale o příjemný relax bez velkých nároků na soustředění. Feather Professional při snaze ušetřit. S Feather Professional Super už zaoblená hlava modelu SS přestává pomáhat udržet správný úhel, a tak (aspoň já) s nimi vnímám u japonského typu o trochu menší kontrolu. Tipoval bych proto, že pro agresivnější holení, které je pro mě zajímavější a lákavější, bych dal přednost západnímu, skládacímu typu kvalitní šavety s hlavou bez zaoblení.
PetrJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrJ »

Feather Professional Artist Club DX Pearl, kterou jsem si pořídil z E-bay, splnila má očekávání. Při srovnání s modelem SS japonského typu mi opravdu víc vyhovuje skládací verze, větší agresivita i to, že se při holení dotýká tváře pouze samotné ostří žiletky (zůstávám u Feather Professional Super). Váží solidních 53 gramů, vyvážení je dokonalé. Navíc je to moc pěkný kousek. Svou cenu, která je zvlášť po připočtení DPH a poplatku České poště za zastupování v celním řízení myslím dost nepřiměřená tomu, že jde jen o malý kus kovu a plastu, si proto u mě DX obhájila.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“