Identifikace kamene

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
kono

Re: Identifikace kamene

Příspěvek od kono »

...zdravím po dlouhé době pány Gentlemany...při jedné montáži jsem "ukořistil" kousek nějakého kamene,který asi někdo používal na kosu...původní stav byl opravdu zoufalý,rýhy měly cca 3 mm hloubky,po obou stranách...začal jsem ho lapovat na mým obrbrusu (karborundum,300x100x80 mm) a bylo to docela těžký,vzhledem k tomu,že je ten kus (zřejmě nějaký druh břidlice) vždycky po pár tazích to karborundum zasvinil,že jsem přešel na mokrý systém a měl jsem stále puštěnou vodu,aby se ta kaše odplavovala...kaše voněla spíš po mokré rzi (jako kovář to tak nějak mám v nose) a objevovaly se takový závoje (na tom broušeném šutru),které jsou z každého pohledu jiné,něco jako holograf...no,tímto prosím,aby jste se koukli sem: http://kono68.rajce.idnes.cz/Britva_a_brusne_kameny/ ,je to posledních cca 11 obrázků a zkusili mi to určit...předem díky a hladký xicht...Koník...
matej

Příspěvek od matej »

Pro zajimavost, brousek co jsem nedavno koupil v jednom starozitnictvi. Predpokladam ze je to bridlice. Ze strany ma vyryty nejaky napis, jasne citelny ale vypada to jako odnekud z ciziny. Nevidel to uz nekdo?
https://goo.gl/photos/aax1SY6LeH4pbWT49
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Podle obrazku to vypada na bridlici, ale jakou je tezko rict.
DyXoN

Příspěvek od DyXoN »

kamen 1.jpg
kamen 3.jpg
kamen 4.jpg
spodná strana kameňa
kamen 2.jpg
Tak tu je kameň ktorý používal starýotec aj jeho otec :) vraj používali na brúsenie britiev tento a ešte nejaký biely lesklý ako kosť, ale ten už otec nenašiel. Neviem apsolutne čo to je za kúsok.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Chtělo by vědět,zda je ten kámen měkký,tvrdý,či jestli jde na něm udělat kaše /např.nějakou diamantovým brouskem/ ,jakou barvu má ta kaše a jestli "voní" např.po hlíně.Takto těžko říct.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
DyXoN

Příspěvek od DyXoN »

No pokúsim sa čo najskôr spravit ten test od Boba76 ale domov prídem až tak za mesiac :( teraz mi to ide vŕtať v hlave až kým sa nevrátim :) :)
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Nemůže to být nějaká stará syntetika?
DyXoN

Příspěvek od DyXoN »

Radgost píše: 16 led 2018, 15:47 Nemůže to být nějaká stará syntetika?
No neviem na pocit po hmate mi to prišlo jak kameň, čo je zvláštne zo spodu to ma povrch drsný akoby tisíce maličkých bubliniek, podľa otca môže mať tak cez 60 rokov a pravdepodobne bol zadovážený v rakúsku.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Namysl mi prisel Swaty
DyXoN

Příspěvek od DyXoN »

No páni tak bol som doma - kameň som nalapoval ..bol extrémne zodratý v strede a extrémne tvrdý :cry: :cry: :cry:
tu sú obrázky z lapovačky:

https://photos.app.goo.gl/uGfAD7AgwRCFbiWp2

Skúsil som k tomu urobiť aj podstavček z Jaseňa, ale nestihol som ho natrieť :(

https://photos.app.goo.gl/TEU54eJxl6VgX8lI2

Tak čo je to teda za Šuter :) Nieje to CHF ? Tento kamienok má pod mikroskopom štruktúru ešte jemnejšiu ako CHF čo mám.
Pri lapovaní voňal akoby po železe alebo nejakej silne minerálnej vode.. neviem k čomu inému by som to prirovnal.
Pri brúsení som ho použil ako finišer a efekt ma veelmi prekvapil - krásne ostrie doteraz som také nemal britvička holí jedna báseň :D :D
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“