Pyramidy

Vše o čepelkách
PetrS
mentor

Re: Pyramidy

Příspěvek od PetrS »

Ložiska nebo úderník?
Co se týká těch drátěných konstrukcí, tak cca před dvěma roky ukazovali v TV že stačila konstrukce z latěk a potažená igelitem a prý to fungovalo taky. Jen tam to měli v poněkud větším provedení a lezli do toho jak do malého stanu. Zmínka o ostří tam byla jen jako vedlejší produkt. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
jan03

Příspěvek od jan03 »

Ani ložiska, ani úderník - takový starý pákový mačkač, co používal ještě děda, jestli na to vzpomenu, tak sem hodím koncem týdne foto.
jan03

Příspěvek od jan03 »

Ještě mi to nedalo, tak jsem poškádlil strýčka Googlíka:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Vytvory laika, kdyz se pokousi byt seriozni, jsou fascinujici. Jenom doufam, ze mym britvam se pokoutne rostouci krystaly vyhnou sirokym obloukem. A kdyby ne, rozrezu je laserovym ukazovatkem na cimprcampr!

Pripomente mi nekdo, prosim, zneni druhe Pythagorovy vety zminene v tom dokumentu. Nebylo to "spetku kostiku zihej kosomernym osvitem"? Vlastne ne, to byla replika stareho alchimisty. Bludy jako bludy...
Zdenek

Příspěvek od Zdenek »

jan03 píše:Ještě to doplním - nemělo tam být "při úplňku", ale "na měsíčku".

- klepání kosy jsem vzdal :D - na to mám strojek, a je to "skoro" to samé.

K těm pyramidám - vzpomněl jsem si, že jsem kdysi dávno (počítám tak před více jak dvaceti lety) v nějakém časopise ty drátěné pyramidy viděl, dokonce i srovnání ostří čepelek pod mikroskopem - ale v jakém tisku to bylo si už nevzpomenu.

Jako kluk jsem slychal, ze kdyz chtel nekdo nekomu udelat kanadsky zertik, dal jeho britvu na noc na rimsu za uplnku. Pak, pry, byla tupa jako motyka.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Zdenku,
vítám Tě mezi přáteli překrásných nástrojů s dokonalým ostřím.
Tvoje odposlechnuté znalosti, se již několikrtát vyskytly i zde na foru.
Prý to bývala kratochvíle vojáků v dobách kdy se na vojně ještě holilo Břitvou.
Nemám sice v tomto směru praktické zkušenosti, ale není šprochu aby na něm nebylo pravdy trochu.
Tak uvidíme zda se tohoto pokusu někdo ujme a buď tuto teorii vyvrátí nebo potvrdí.
Zdravím, Petr. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
maslo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maslo »

relka píše:Jen ještě malá poznámka k polarizovanému světlu. Od táty jsem slyšel, že když se na vojně chtěli pomstít jinému vojákovi, položili při úplňku na okno jeho otevřenou břitvu. A světlo měsíce polarizované je. Ostří se prý "skazilo" a následně špatně holila.....toť ústní pověst....
Před pár dny jsem četl toto téma a zmínka o tom, že měsíční světlo je polarizované, mě velice zaujala. Na první pohled to dává smysl - záření odrazů slunečního světla, pokud nejsou od kovů, je polarizované, proto k jejich potlačení fungují polarizační filtry - ať už před čočkou foťáku nebo ve slunečních brýlích.

Když jsem šel včera pozdě večer se smetím, vzal jsem si s sebou svoje sluneční brýle (polarizované). (Nejdřív jsem si je jako vždy nasadil nad čelo, ale pak jsem je radši dal do kapsy, co kdybych náhodou někoho potkal:) ) Když jsem se vracel, podíval jsem se přes ně na úplněk a ať točím, jak točím, pořád svítí se stejnou intenzitou.

Tím chci říct, že měsíc polarizovaně nezáří - škoda, přeškoda, bylo by to hodně zajímavé...
relka

Příspěvek od relka »

ahoj...
"jak jsem koupil, tak jsem prodával"..ale nežli jsem si stačil zkontrolovat měsíček přes polarizační filtr z foťáku...přišly mraky..tak že nemůžu vydat osobní svědectví. Jinak polarizační filtry jsou různě silné, tak že můj u kterého jsem prodlužoval clonu 2x /jeden ze slabších/ neodfiltroval všechny lesky na předmětech, od kterých se světlo odráželo, pouze je potlačil. Záleželo i na materiálu předmětu. Většinou tam nějaké zůstaly, ale potlačené.Nakolik je filtr účinný jsem zkoušel porovnáním, když jsem se podíval na předmět napůl zakrytý filtrem a viděl část odfiltrovanou a neodfiltrovanou současně. Jinak jsem tomuhle tvrzení věřil...pokud jsem se mýlil... :(
Naposledy upravil(a) relka dne 29 srp 2010, 09:26, celkem upraveno 1 x.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
relka

Příspěvek od relka »

:( Měsíček vylezl na oblohu a já na balkon...a ono fakt nic...polarizační filtr neukázal při otáčení rozdíl, mimo částečné ztráty jasu po průchodu světla filtrem, jako přes sluneční brýle. ..je teda fakt, že jsem nemohl porovnat měsíček půl na půl..rámeček filtru mi zakryl takový kus , že nebylo co porovnávat. :mrgreen: A při koukání okolo jsem nezaznamenal odfiltrování ani u odrazu světla od oken protějšího domu! Jediné co se měnilo byl odraz na glazuře krytu na kytičky půl metru ode mne.Filtr je tedy funkční. Tak a "teď mi babo raď". :shock: A nebo pokud by poradil co s tím některý z kolegů který ví zná..popřípadě kolega kolegy...
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

No, viděl bych to tak že odražené světlo (od měsíce) je již z velké části polarizované.
Odpovědět

Zpět na „Čepelky (žiletky)“