Ahoj jan03 - Honzo,
vítám Tě mezi námi a jsem rád že jsi se přidal k našim disputacím o věcech kolem Břitev. Protože mám velice jemného a druhého hrubšího Sucháčka, tak by mě zajímal brusný "kámen" který tady popisuješ. Zajímal by mě i jeho přibližná cena. Brousek na bázi slinutých korundů musí být velice výkonný a zároveň dávat velice stabilní broušenou plochu. Nebylo by možno přidat nějakou fotku i s detailním přiblížením? Zdravím Petr.
Brusne kameny Spyderco
Re: Brusne kameny Spyderco
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Aha, Sucháčkovic břidlu mám jen jednu zrnitost. Netušil jsem, že dodává několik druhů. Vždy mi dával vybrat jen to co měl zrovna skladem.
Ahoj Radgoste,
Sucháček mi posílal před několika roky celkem tři kusy brousků a každý má jinou zrnitost. Protože jsem si hned na začátku vybral ten co mi připadal jako nejlepší, tak jsem rozdílnou zrnitost zjistil až po čase. Rozdíl je opravdu znatelný. Ten drsný více bere a ten jemný skutečně jenom zalešťuje. Zřejmě bere z více míst a proto ten rozdíl.
Sucháček mi posílal před několika roky celkem tři kusy brousků a každý má jinou zrnitost. Protože jsem si hned na začátku vybral ten co mi připadal jako nejlepší, tak jsem rozdílnou zrnitost zjistil až po čase. Rozdíl je opravdu znatelný. Ten drsný více bere a ten jemný skutečně jenom zalešťuje. Zřejmě bere z více míst a proto ten rozdíl.
Sucháčkovu břidlici mám jen jednu a nejsem schopen posoudit, jestli je jemná nebo ne.
Ten oboustranný brousek, o kterém jsem mluvil, je ten z knife od jan03 - http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid= ... t=3725&p=6.
Právě přmýšlím, kolik a jakých si objednat. Kterými obohatit svou "sbírku" - břidlici od pana Sucháčka na břitvu a korund + starou břidlici na nože.
Ten oboustranný brousek, o kterém jsem mluvil, je ten z knife od jan03 - http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid= ... t=3725&p=6.
Právě přmýšlím, kolik a jakých si objednat. Kterými obohatit svou "sbírku" - břidlici od pana Sucháčka na břitvu a korund + starou břidlici na nože.
Ahoj, díky za uvítání, fotku dám asi až v pondělí, dnes už to nestíhám, cena je zatím stejná jako na knife, tj. za ten hodně jemný + leštěný 130,- Kč a za ten druhý hrubší 110,- Kč. Brousky už jsou vyráběné novou technologií, před výpalem frézované do roviny a po výpalu jsou znovu broušené diamantem, takže by měly nějakou tu rovinu mít a zachovat si ji v podstatě navěky .PetrS píše:Ahoj jan03 - Honzo,
vítám Tě mezi námi a jsem rád že jsi se přidal k našim disputacím o věcech kolem Břitev. Protože mám velice jemného a druhého hrubšího Sucháčka, tak by mě zajímal brusný "kámen" který tady popisuješ. Zajímal by mě i jeho přibližná cena. Brousek na bázi slinutých korundů musí být velice výkonný a zároveň dávat velice stabilní broušenou plochu. Nebylo by možno přidat nějakou fotku i s detailním přiblížením? Zdravím Petr.
Ono by asi bylo nejlepší, kdyby někdo kdo je má o nich poreferoval ....
PS: relka bude první (a znám lidi, co po zkušenosti s leštěným korundem břidlici odložili ...)
Ahoj Honzo,
ta cena je velice příznivá, ještě by mě zajímaly rozměry a jaká je křehkost těchto brousků. Mám na mysli pádovou křehkost. Když mi spadne Břidla na tvrdé, tak je ámen bez ohledu na tloušťku. A ještě se chci zeptat, zda je možné si u Tebe takový kámen objednat. Díky Petr.
ta cena je velice příznivá, ještě by mě zajímaly rozměry a jaká je křehkost těchto brousků. Mám na mysli pádovou křehkost. Když mi spadne Břidla na tvrdé, tak je ámen bez ohledu na tloušťku. A ještě se chci zeptat, zda je možné si u Tebe takový kámen objednat. Díky Petr.
Rozměry jsou 160 x 31 x 18 mm (s tolerancí cca 3 - 5%), pády jsem ještě nezkoušel, mám jich doma jen pár kousků na zkoušku ale už jsou zbroušené, takže je mi je líto pouštět na zem. Hlavní várka (cca 100 ks) jde do pece až příští týden, tak pak budu testovat volný pád cca z metruPetrS píše:Ahoj Honzo,
Objednat je můžeš na známé adrese z knife, nebo na už i na nové: belsky.br (zavináč) seznam.cz.
Osobně doporučuji šířku kamene alespoň 50 mm.
Co se týče křehkosti, řekl bych, že bude velmi křehký - což ovšem není na závadu.
I kdyby se nezlomil, může se část odštípnout a je zle.
Co se týče křehkosti, řekl bych, že bude velmi křehký - což ovšem není na závadu.
I kdyby se nezlomil, může se část odštípnout a je zle.
Jsou velmi pevné a opravdu křehké, nárazy na dlaždice vyloženě nesnáší Tak jste mně nahlodali, že jsem jeden brousek obětoval - koberec, linoleum a dřevo vydrží v pohodě, dlaždice už ne, resp. pokud dopadl na výšku, nepatrně se odloupl kraj, pád na celou plochu z půl metru ještě ustál, z jednoho metru už nepřežil Ale zase jsou z něj dva malé krásné brousky na cesty do batohu
Kameny o šířce 50 mm budou brzy také, spíše ale +- 48 mm, protože ústí lisu mi dovoluje maximální šířku 50 mm a výšku 15 mm, a při sušení se o několik procent zmenší. Délka už může být libovolná.... Zatím se budou sušit ještě cca 14 dnů, sám jsem zvědavý jaké budou rozměry po vypálení.
Kameny o šířce 50 mm budou brzy také, spíše ale +- 48 mm, protože ústí lisu mi dovoluje maximální šířku 50 mm a výšku 15 mm, a při sušení se o několik procent zmenší. Délka už může být libovolná.... Zatím se budou sušit ještě cca 14 dnů, sám jsem zvědavý jaké budou rozměry po vypálení.
Až mi šel mráz po zádech Honzo, když jsem zjistil k čemu Tě můj dotaz navedl. Takový hřích, zlomit brousek. Vždyť to je noční můra všech majitelů dobrých brousků. Rád si počkám až budeš mít ty široké, a pak se přihlásím "pod obojí" drsnosti. Délka by byla dobrá tak něco mezi 200 - 240 mm. Raději bych delší kousek, protože při broušení je nejsložitější nasadit Břitvu a pak už je výhodné co nejdelší tah. Proto mi vyhovují delší brousky. Mám sice i malinký, ale už jsem se tak zmlsal velikostí, že jej vůbec neberu.