Taidea brusné kameny

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
PetrS
mentor

Re: Taidea brusné kameny

Příspěvek od PetrS »

Tak by to mohlo být pojivo nebo klasický odbrus zrna - tedy kaše.
Barva by neměla vadit, ale jestli je to drsné, tak je to špatné, protože to může trhat hranu.
Ale jak říkám - kameny neznám a tak jen odhaduji co se podobného vyskytuje na ostatních kamenech.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Venóš

Příspěvek od Venóš »

Ta tzv. "špína" je dost možná od pásky a dost možná, proto že jsem přiliš tlačil na břitvu. Změna el. pásky asi taky udělala svoje. Zkusil jsem jen tak zlehka, ale pořád tam nějaký náznak byl. Potom přihodím nějaké fotky. Nicméně Taidea 5000 se "drolí" a dělá rýhy mi přijde jen uprostřed kamene.
Zagarne

Příspěvek od Zagarne »

Venóš píše: Nicméně Taidea 5000 se "drolí" a dělá rýhy mi přijde jen uprostřed kamene.
hmm nedostal se ti na ten kamen nejaky binec pri srovnavani kamenu/skladovani? nemuzou to byt zasekana zrna z jineho hrubsiho kamene nebo smirglu ? oplachujes/utiras britvu kdyz jde z hrubsiho na jemnejsi kamen? to je jenom par takovych napadu.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

To jsou velmi přesné připomínky, protože jsem si hned vzpoměl na Atera, jak mě krásně "dusil" :D když mě učil v Ostrohu na Japonských nagurách a měl naprosto pravdu. Stačilo maličko - opravdu špetička - kaše na prstech z minulé nagury a vše bylo v háji. Všechno znovu umýt včetně rukou a všeho co se kde dotýká kamene a taky dokonale umýt Břitvu. Na první pohled jsem si myslel jak mám vše čisté a ono houby - NEBYLO. Takové to skoro nic a nadělalo to pěknou paseku.
Tož možná tam je zakopaná celá smečka...
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Venóš

Příspěvek od Venóš »

No tak to by možná mohlo být ono :D zaměřím se na to a dám vědět.
Venóš

Příspěvek od Venóš »

Voda nová, čistá, bez jediného smítka. Břitva suchá, otřená bez jediného smítka. Kámen Taidea 5000 srovnaný, namočený, čistý. Při prvním tahu jsem uslyšel jasné zaskřípání "prachu" pod břitvou. Ten kámen je hrozně měkký, udělám do něj vryp nehtem.
relka

Příspěvek od relka »

Kdysi jsem měl v břidle po dědovi zrníčka ze smirku kterým jsem orovnával. Zasekané do hloubky a vydrolovaly se postupně. Nebylo jich moc a v tmavém kameni nebyly vidět. Na tvém světlém by ale vidět byly
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@Venóš: Srovnal a vyhladil jsi ty kameny? Pokud máš pocit, že 5k má moc hrubý povrch tak kamen srovnej a vyhlaď. Můžeš to udělat diamantovým brouskem a nebo brusným papírem na broušení pod vodou, který si dáš třeba na sklo, dlaždici atp. Já bych 5k a 8k zkusil vzít na papíru P120, P240 a P400. Vyhlazení z P400 by mělo stačit.

Černé tečky mohou být nečistoty, nebo nečistoty ze spékání kamene, které by neměly být v celém průřezu kamene. Ať už je to cokoli tak pokud to není tvrdé a neškrábe to ostří tak ničemu nevadí. Schválně jestli budou na kameni až ho srovnáš a vyhladíš.
Venóš

Příspěvek od Venóš »

Takže srovnáno na šmirglu 150, 260 a 600. Taidea 8k zatím vypadá, že by mohla fungovat, ale 5k se pořád drolí. Trochu mi to přijde jako by se jim tam při výrobě přimíchalo něco hrubšího a teď to dělá paseku. Jako by se to zrnko vydrolilo a pak se šouralo po povrchu. Někdo nějaké další nápady ?
Jinak na fotkách je 5k po 260 grit šmirgl.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

Neviem, či je to tými šmirglami, ale príde mi ten povrch drsný a rýhovaný. Moja 5000_ka je skôr ako sklo a má bodové póry, ako keramika. Ale v začiatkoch sa správala ako to popisuješ - ako by sa tam stále objavovali nové vydrolujúce sa nečistoty, ktoré som cítil pod fazetkou. (ako gulička zo skořápiek). Dosť dlhom som na tom zrovnával jednu starú vyštrbenú britvu (nemal som vtedy nič hrubšie), a v blaženej nevedomosti som sa bál ísť na 400_tovku. Hóóóódne dlho to trvalo. :lol: Bral som to ako tréning na ruky. A po čase sa ten kameň nejako umúdril. Všetko zlé je na niečo dobré.
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“