Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

... po srsti či proti...
PetrS
mentor

Re: Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji k prvnímu oholení,
podle toho jak celou proceduru popisuješ, tak jsi už beznadějně infikovaný bacilem Břitvomilem.
Každým dalším holením se budeš zdokonalovat a lépe si vychutnávat ten báječný relax.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Libor

Příspěvek od Libor »

Ahoj
tak po několikerém holení břitvou se začínám utvrzovat v tom, že mám asi taky tvrdý vousy jako kartáč. Možná jde jen o množství začátečnických chyb a nedostatků, který snad brzo elimunuju. Ale pokud to srovnám s dřívějším "super" G... struhadlem, tak jsem vždycky měl problém s kvalitním hladkým oholením, uvažuju hlavně protisměr. Pouze když jsem se nechal po delší dobu víc zarůst, tak to tak nějak šlo trochu líp, asi měla pokožka čas se vzpamatovat, než teď při holení po 3 dnech. Ale celoplošná aplikace kamence a voda po holení to spravila, i když to pálí jak čert.
Že by břitva byla nedokonale nabroušená (od PetraS) je asi tak stejně pravděpodobné, jako to, že by mě zítra jmenovali šéfem amerických tajných služeb. :-D Ostří jsem si snad nijak nepoškodil, nevědomky. Je pravda, že po oholení trošku břit "svítí", ale po obtažení před dalším oholením na něm není nic znát. Ale i kdyby, chybama se člověk učí a pokud se má něco po..., tak ať si to člověk po.... sám, pak se nejlíp naučí, jak to má dělat. :-)

Zdraví L.
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Pokud po oholení břit "svítí", tak by to znamenalo, že buď máš tak tvrdé vousy, že Ti ohýbají ostří, nebo máš příliš velký úhel čepele vůči pokožce a používáš Břitvu jako škrabku namísto nože na seřezávání vousů.
Zkoušej, hledej, ověřuj a určitě najdeš cestu. Ještě je možnost vyzkoušet klínový výbrus a pokud Ti půjde holení lépe, tak je to jasné - drátoidní vous.
8-)
Libor

Příspěvek od Libor »

Ahoj mistři
Jak spolehlivě, ale bez mikroskopu, poznám poškozené utržené ostří?
Pořád váhám nad tím, jestli mám "jen" drátové vousy, nebo jsem si začátečnicky potrhal ostří. Po směru bere bez problémů, proti taky, ale dost to tahá. Kdybych aspoň měl ponětí o nějaké hrubé chybě, kdybych aspoň věděl, že jsem s ní někde o něco ťuknul... Maximálně bych ji mohl přetáhnout na řemeni.
Možná mám fakt tvrdý vousy, ale pokud bych mohl něco poznat třeba pod lupou.

Díky moc
L.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Na utrhané ostří Ti lupa nestačí.
Muselo by to být hodně poškozené aby jsi viděl "stříbrná prasátka" na hraně břitu. Obtahováním na řemenu lze ostří utrhat velice snadno ale poznáš to jen na tváři. Vidět bez mikroskopu to moc není.
Taková Břitva neholí vůbec. Pokud Ti Břitva holí alespoň jedním směrem, tak to obvykle bývá nesprávný náklon. Chce to hledat a zkoušet a moc a moc být trpělivý. Řemen Ti nenabrousí a pokud je ostří fuč, tak musí na kameny. Není to nic vyjímečného, že nově nabroušená Břitva jde po pár holení opět na kameny. Jak je uvedeno v titulku - žádný učený z nebe....
8-)
"
Libor

Příspěvek od Libor »

Díky,
asi spíš půjde o kombinaci tvrdých vousů a citlivější kůže. Mám to jen na krku, na tvářích je to úplně v pohodě. Holí dobře oběma směry, takže mám tvář jak prdýlku, krom místa, kde mi rostou tak blbým směrem, že by to sebelepší břitva nezvládla, podélně v ohybu krku. Jen na tom krku to tahá a pak štípe, tváře bez problémů.
Ostří trošku svítí po oholení, na řemeni se před dalším oholením srovná a žádná ploška tam vidět není, a to mám mladý nezkažený oči. :-D
Úhel si hlídám, do tupého úhlu se nedostanu, maximálně spíš do ostrého, pač se nebojím břitvu přiklonit k tváři. Teorii mám naučenou, aspoň ty základy k holení, samozřejmě zatím ne kameny a tu tzv vyšší břitevnickou.
Moc děkuju za trpělivost s námi začátečníky, není to lehké, když má fórum čím dál víc členů. Ale snad se Vám povede vychovat si zkušené a minimálně stejně šikovné žáky. I když překonat takového učitele, jako je PetrS, bude převelmi těžké.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Díky Libore,
vždyť i já si obnovuji znalosti, když je předávám druhým...
8-)
Mauser

Příspěvek od Mauser »

Tak vzhledem k tomu, že se téma jmenuje "žádný učený z nebe nespadl", jsem tu snad správně:). Břitevníci moc prosím o radu. Po svátcích jsem s hrůzou zjistil, že jsem se úspěšně vykrmil o skoro 6 kilo:o a pěkně mi vylezl podbradek. Proto jsem se, do doby než se toho zase zbavím, rozhodl nechat si po dlouhé době zase narůst vousy. Na internetu jsem se dozvěděl, že styl, který jsem roky nosil se jmenuje "Short Boxed Beard". To jen pro představu. Nosil jsem ho tak půl centimetru, teď zatím roste. Můj problém spočívá v tom, že oholit se břitvou do hladka už celkem zvládám, ale zjistil jsem, že se teď čepelí pořádně nedostanu na tváře. Je asi moc velká na malou plochu. Máte nějaký fígl co s tím? Mě napadají jenom dvě věci - bagřík a zbavit se co nejrychleji těch 6 kil :roll:.
Díky za případnou odpověď
Ondra
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Jelikož jsem se v minulém roce zbavil 20. kilogramů tělesné váhy, mohu k tématu podotknout, že je pro holení výhodnější míti spíše plnější tváře. Jakmile jsem začal v obličeji chudnout, začal jsem mít i ostře řezané rysy a to doslova a do písmene. :-D
Musel jsem se znova učit holit. ;-)
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

To Mauser : z hlediska zdraví - těch 6 kil dolů! Z hlediska holení - nechat. Nemaje "druhou bradu", pociťuji jisté obtíže při holení míst pod bradou.
Ale vážně, je to tak. Mám vypozorováno, že majitelé podbradku jej mají lépe oholen. A to zejména díky snazšímu přístupu a podle mého názoru i příhodnějšímu úhlu vousů.
Nicméně se pokusím o radu : zkoušej různé úhly a směry holení. Jistě nalezneš kombinaci, která "sedne".
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“