Ahojte,
po rokoch holenia Fjužnom som chcel vyskúšať niečo klasickejšie, a čo môže byť klasickejšie ako britva, že? Narazil som ale na problém relatívne vysokej počiatočnej investície. Po prečítaní mnohých vlákien na tomto fóre som sa rozhodol, že vyskúšam chavettu. Ohlasy tu na ňu síce nie sú veľmi dobré ale riskol som to. Objednal som si chavettu od značky Dovo spolu s dlhými žiletkami, mydlom a štetkou a nevedel sa dočkať kedy príde. Slovenské ehopy sú našťastie celkom rýchle, a tak som čakal len pár dní. Holenie som musel vyskúšať hneď ako so ju dostal. Vrhol som sa teda do veľkého neznáma (videá na youtube o holení britvou som mal napozerané ale prax je často iná ako sa to javí vo videu). Postup podľa videí bol jasný- poriadne napariť tvár, nabrať na štetku mydlo a poriadne si ho na tvári napeniť. Až potiaľto to išlo prekvapivo ľahko. Nastal ale okamih pravdy, zobral som do rúk chavettu. musím povedať, že som ani zďaleka nečakal, že holenie s ňou bude také jednoduché. Napriek tomu, že som v kúpelni strávil pol hodiny a priateľka si už myslela, že som sa podrezal, bolo holenie prekvapivo relaxačné. Žiadne rýchle oškrabanie srsti ale pomalé a premyslené ťahy.
Mojich prvých pár holení chavettou teda hodnotím veľmi pozitívne. Dovo má ale jednu malú chybičku krásy. Žiletka je uchytená v umelohmotnom púzdre, ktoré sa zasunie do "čepele". Toto púzdro ale na žiletku nedolieha presne a pri holení sa doňho dostáva zmes mydla a oholených chlpov. Po prvom holení som to tak nechcel nechať. Chcel som puzdro so žiletkou vytiahnuť, žiletku očistiť a nasadiť naspäť. Nevedel som ale, že puzdro sa vyťahuje tak ťažko. Skrátka a jednoducho, pri tejto manipulácii som si takmer odrezal palec . Poučenie teda znie: pri vyberaní žiletky z Dovo, použite nejaký predmet, ktorým puzdro žiletky vyšupnete z čepele, palce máte len dva .
Môj verdikt neskúseného britevníka teda znie: holenie s chavettou je hladšie ako s Fjužnami, Machmi a podobnými vecami (vydrži asi o pol dňa dlhšie), manipulácia je jednoduchá - Dovo je veľmi ľahké. Môžem teda len odporučiť.
Nazor na "komercni" britvu (shavetu)
Re: Nazor na "komercni" britvu (shavetu)
S Feather Professional Artist Club DX Pearl se můj postup po dlouhém experimentování nakonec ustálil. Při přípravě se mi nejvíc osvědčilo nanést na vousy v misce ušlehanou pěnu a po chvíli opláchnout tvář příjemně teplou vodou. Se studenou nejsou vousy dostatečně změkčené a sprcha, nahřívání ručníkem, horká voda nebo použití obyčejného mýdla jen zvyšuje náchylnost mojí citlivé kůže k podráždění.
Oleje před holením i drahá mýdla považuji za zbytečnost od té doby, co jsem zjistil, že s DX je pro mě nejdůležitější vidět, kde je povrch kůže (přebytečnou vrstvu pěny už proto stírám) a přikládat ostří ke tváři vždy tak, aby byl přítlak co nejmenší po celé jeho délce. I s kvalitním mýdlem za rozumnou cenu Speick Men Active je potom holení luxusní.
Ze žiletek mám nejraději Feather Professional Super, které jsou nejtužší a procházejí vousy prakticky bez odporu. Alverde Men Sensitiv After Shave Balsam mi vyhovuje po všech stránkách: snadno se roztírá, rychle se vstřebává, má výborné složení a není zbytečně drahý. Jde mi především o šetrnost, a tak se holím v průměru dvakrát do týdne, bez spěchu a jen ve směru růstu vousů.
S čím počítám i do budoucna:
Feather Professional Artist Club DX Pearl - Feather Professional Super - Edwin Jagger XL Synthetic - Speick Men Active Shaving Soap - Simax Mixing Bowl - Alverde Men Sensitiv After Shave Balsam - Ručníky Mühle.
Vyzkoušel jsem:
Feather Professional - Feather Proguard - Kai Captain - Kai Captain Titan Mild - Olivový olej Albert Quality - Bambucké máslo Purity Vision - Kokosový olej Purity Vision Raw - Mr. Natty Shave Oil - Nobilis Tilia holící krém - Le Père Lucien Nature - Calani Simply Soap - Martin De Candre Rose - PannaCrema Nuàvia Blu/Rossa - Speick Men Active After Shave Balsam - Speick Men Active After Shave Lotion - Thayers Alcohol-Free Unscented Witch Hazel Toner
Oleje před holením i drahá mýdla považuji za zbytečnost od té doby, co jsem zjistil, že s DX je pro mě nejdůležitější vidět, kde je povrch kůže (přebytečnou vrstvu pěny už proto stírám) a přikládat ostří ke tváři vždy tak, aby byl přítlak co nejmenší po celé jeho délce. I s kvalitním mýdlem za rozumnou cenu Speick Men Active je potom holení luxusní.
Ze žiletek mám nejraději Feather Professional Super, které jsou nejtužší a procházejí vousy prakticky bez odporu. Alverde Men Sensitiv After Shave Balsam mi vyhovuje po všech stránkách: snadno se roztírá, rychle se vstřebává, má výborné složení a není zbytečně drahý. Jde mi především o šetrnost, a tak se holím v průměru dvakrát do týdne, bez spěchu a jen ve směru růstu vousů.
S čím počítám i do budoucna:
Feather Professional Artist Club DX Pearl - Feather Professional Super - Edwin Jagger XL Synthetic - Speick Men Active Shaving Soap - Simax Mixing Bowl - Alverde Men Sensitiv After Shave Balsam - Ručníky Mühle.
Vyzkoušel jsem:
Feather Professional - Feather Proguard - Kai Captain - Kai Captain Titan Mild - Olivový olej Albert Quality - Bambucké máslo Purity Vision - Kokosový olej Purity Vision Raw - Mr. Natty Shave Oil - Nobilis Tilia holící krém - Le Père Lucien Nature - Calani Simply Soap - Martin De Candre Rose - PannaCrema Nuàvia Blu/Rossa - Speick Men Active After Shave Balsam - Speick Men Active After Shave Lotion - Thayers Alcohol-Free Unscented Witch Hazel Toner
po mých špatných zkušenostech s břitvou, mám velmi tvrdé vousy a břitva se mne jakoby o vousy zasekávala, ač byla nabroušena od mistra PetraS, jsem jednou neodolal a shavettu zakoupil také, po použití rozpůlené žiletky jsem byl docela pořezán, tak jsem shavettu odložil do skříně a nechal ji tam spát. Nedávno jsem narazil na netu na zajímavé video shavetty Irving Barber Comapny, kde je možné použít jak klasickou rozpůlenou žiletku, tak i žiletku typu single edge viz video v odkazu cca v 0:43s,
https://www.youtube.com/watch?v=j1uQ85qkPB8
no a nelenil jsem a dnes jsem tuto single edge žiletku Feather Super stejným způsobem nacpal do své obyčejné shavetty, kdy jsem špičku žiletky zarovnal se špičkou čelistí shavetty av zadní části žiletka lehce přesahovala tyto svěrné čelisti, což na druhou stranu ničemu nevadilo a začal jsem se holit. No ihned jsem cítil, že to je jiná káva, než klasická půl žiletka. Samozřejmě měl jsem starosti se svýma neohrabanýma rukama, ale po dvou průchodech po a proti jsem byl docela slušně oholen a ani jsem iž nemusel na "dočištění" použít bagr. Na obličeji se objevily 3 řezné ranky u jednoho ušního lalůčku, u jedné nosní dírky a u pihy, kterou mém nad horním rtem - ale vše bylo o mé nešikovnosti. S oholením jsem byl spokojen u už se těším na další
https://www.youtube.com/watch?v=j1uQ85qkPB8
no a nelenil jsem a dnes jsem tuto single edge žiletku Feather Super stejným způsobem nacpal do své obyčejné shavetty, kdy jsem špičku žiletky zarovnal se špičkou čelistí shavetty av zadní části žiletka lehce přesahovala tyto svěrné čelisti, což na druhou stranu ničemu nevadilo a začal jsem se holit. No ihned jsem cítil, že to je jiná káva, než klasická půl žiletka. Samozřejmě měl jsem starosti se svýma neohrabanýma rukama, ale po dvou průchodech po a proti jsem byl docela slušně oholen a ani jsem iž nemusel na "dočištění" použít bagr. Na obličeji se objevily 3 řezné ranky u jednoho ušního lalůčku, u jedné nosní dírky a u pihy, kterou mém nad horním rtem - ale vše bylo o mé nešikovnosti. S oholením jsem byl spokojen u už se těším na další
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
tak už se s ní holím více jak týden
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
Takže abych zhodnotil svůj nákup shavetty Kai Captain:
většinou se holím každý den a moje technika se začíná mírně lepšit.
Otestoval jsem žiletky:
KAi Captain Titan Mild - bohužel, tak jako u SE holících strojků mne po holení pálí obličej
Feather ProGuard - zde u "Kapitánky" můj obličej moc nezvládá hroty žiletky, přičemž v SE strojcích s nimi problém nemám
Feather Professional - zde mám pěkné oholení ve dvou průchodech, pokud jsem pozorný, tak bez pořezání a podráždění
Feather Professional Super - pro mne to zatím není pro každodení, nebo obden holení, obličej mám po holení velmi citlivý a lehce podrážděný. Pokud bych se holil pouze 2x týdně tak OK, nicméně standardní Professional mne zatím dává oholení hladší - BBS, navíc u Super díky mé nedokonalé technice mám vždy nějaké drobné krvavé ranky - hlavně pod nosem při holení proti.
Mé ideální podmínky - koupel, krém Proraso před holením pro citlivou pokožku, mýdlo Czech & Speak, žiletka Feather Professional a můžu říci, že v této sestavě je holení kupodivu na 2 průchody velice rychlé, ale přitom pohodové, nicméně respekt je vyžadován, jinak je zapotřebí kamenec na zastavení krvácení.
Od doby, kdy mne přišla "Kapitánka" domů jsem zatím klasický bagr nepoužil a dokážu si momentálně teď představit, že zatím půjdou bagry spát do skříně.
Pokud bych měl porovnat systém Feather, nebo Kai s klasickou shavettou na standardní DE žiletky, nebo půlžiletky z pohledu kvality holení, tak to prostě nejde - aspoň na mé tváři a ze své investice mám opravdu ohromnou radost.
většinou se holím každý den a moje technika se začíná mírně lepšit.
Otestoval jsem žiletky:
KAi Captain Titan Mild - bohužel, tak jako u SE holících strojků mne po holení pálí obličej
Feather ProGuard - zde u "Kapitánky" můj obličej moc nezvládá hroty žiletky, přičemž v SE strojcích s nimi problém nemám
Feather Professional - zde mám pěkné oholení ve dvou průchodech, pokud jsem pozorný, tak bez pořezání a podráždění
Feather Professional Super - pro mne to zatím není pro každodení, nebo obden holení, obličej mám po holení velmi citlivý a lehce podrážděný. Pokud bych se holil pouze 2x týdně tak OK, nicméně standardní Professional mne zatím dává oholení hladší - BBS, navíc u Super díky mé nedokonalé technice mám vždy nějaké drobné krvavé ranky - hlavně pod nosem při holení proti.
Mé ideální podmínky - koupel, krém Proraso před holením pro citlivou pokožku, mýdlo Czech & Speak, žiletka Feather Professional a můžu říci, že v této sestavě je holení kupodivu na 2 průchody velice rychlé, ale přitom pohodové, nicméně respekt je vyžadován, jinak je zapotřebí kamenec na zastavení krvácení.
Od doby, kdy mne přišla "Kapitánka" domů jsem zatím klasický bagr nepoužil a dokážu si momentálně teď představit, že zatím půjdou bagry spát do skříně.
Pokud bych měl porovnat systém Feather, nebo Kai s klasickou shavettou na standardní DE žiletky, nebo půlžiletky z pohledu kvality holení, tak to prostě nejde - aspoň na mé tváři a ze své investice mám opravdu ohromnou radost.
Jen pro po pobavení - dnes další super oholení s Kai Captain bylo bohužel i s prolitím krve tak, že ani kamenec nestačil a krev nezastavil.
Při holení mne do koupelny vlétl nějaký "bzuk" a začal na mne drze nalétávat do vlasů a pravého ucha. Protože se holím bez dioptrických brýlí, tak jsem ihned nerozeznal, který hmyzák se na mne tak snaží nalétávat a tak jsem se instinktivně levou rukou ohnal kolem svého obličeje a v pravé jsem držel u obličeje právě shavettu no a bylo to hned - levý palec a ukazovák byly zalité krví. Hmyzák mezi tím odlétl, tak ani nevím, co to bylo zač, ale když jsem o tom přemýšlel, tak mu asi velmi vonělo mé mýdlo Saponificio Varesino
Při holení mne do koupelny vlétl nějaký "bzuk" a začal na mne drze nalétávat do vlasů a pravého ucha. Protože se holím bez dioptrických brýlí, tak jsem ihned nerozeznal, který hmyzák se na mne tak snaží nalétávat a tak jsem se instinktivně levou rukou ohnal kolem svého obličeje a v pravé jsem držel u obličeje právě shavettu no a bylo to hned - levý palec a ukazovák byly zalité krví. Hmyzák mezi tím odlétl, tak ani nevím, co to bylo zač, ale když jsem o tom přemýšlel, tak mu asi velmi vonělo mé mýdlo Saponificio Varesino
Ještě že to nebyla klasická břitva... I mně se jednou podařilo říznout se s DX do prstu, když se nová žiletka, kterou jsem chtěl při vkládání trochu popostrčit, dost nešikovně zasekla.
Skromná ukázka jak asi muselo vypadat "šmírnutí" samurajským mečem...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Takové "šmírnutí" bych určitě nerad zažil, žiletka zajela do prstu až neskutečně snadno...
Ještě dvě poznámky k Feather Professional Artist Club DX Pearl:
Opravdu luxusní a maximálně šetrné holení s DX je pro mě po 4 (a více) dnech. Vousy mám totiž po této době, jak jsem si všimnul teprve nedávno, podstatně měkčí, takže když se přidá teplá voda, pěna z vhodného kvalitního mýdla a ostrá žiletka, není nutný prakticky žádný přítlak.
Důležité je pro mě také volit malý úhel (což údajně doporučuje i samotný výrobce). Pokud je úhel příliš malý, leštěný nerez DX se občas "lepí" na pěnu na tváři, od jeho určité velikosti se zase vytratí jemnost a šetrnost, protože žiletka mi začíná vousy čím dál víc místo holení seškrabávat.
Ještě dvě poznámky k Feather Professional Artist Club DX Pearl:
Opravdu luxusní a maximálně šetrné holení s DX je pro mě po 4 (a více) dnech. Vousy mám totiž po této době, jak jsem si všimnul teprve nedávno, podstatně měkčí, takže když se přidá teplá voda, pěna z vhodného kvalitního mýdla a ostrá žiletka, není nutný prakticky žádný přítlak.
Důležité je pro mě také volit malý úhel (což údajně doporučuje i samotný výrobce). Pokud je úhel příliš malý, leštěný nerez DX se občas "lepí" na pěnu na tváři, od jeho určité velikosti se zase vytratí jemnost a šetrnost, protože žiletka mi začíná vousy čím dál víc místo holení seškrabávat.
jenom k doplnění ohledně jemnosti a šetrnosti - dlouho jsem používal výhradně R41 s čepelkami Feather kdy holení bylo většinou bez podráždění, ale velmi nekomfortní, řekl bych až drsné, poté jsem přešel na Above The Tie Windsor H1 se zelenými Astrami a holení opět bez podráždění, pocitově na tváři pohodlné, ale musel jsem se podstatně více soustředit než s R41, abych se nepořezal a občas se stalo, že se objevilo pár krvavých mikroranek hlavně kolem koutků úst. Holení bylo vždy jak s R41, tak s ATT na dva průchody.
Po zakoupení systému Kai Captain (Feather Artist) už jsem holící strojek typu DE na tvář nepoužil a shrnul bych to takto:
1) při dvou průchodech je holení hladké, bez podráždění a krvavých mikroranek a jsem oholen BBS
2) holení je téměř stejně rychlé jako s DE strojky
3) čištění shavetty po holení je pro mne rychlejší než u DE strojku
4) čepelka Feather Professional dnes měla už jedenáctou výzvu a opět nebyla vyřazena
Abych byl objektivní a napsal i v čem je pro mne lepší DE:
1) lepší oholení kolem ohryzku
2) pohodlnější holení pod nosními dírkami
Ale pravdou je, že DE strojky mne zahálí ve skříni a na obličej je už asi za normálních okolností dlouho nepoužiji.
Po zakoupení systému Kai Captain (Feather Artist) už jsem holící strojek typu DE na tvář nepoužil a shrnul bych to takto:
1) při dvou průchodech je holení hladké, bez podráždění a krvavých mikroranek a jsem oholen BBS
2) holení je téměř stejně rychlé jako s DE strojky
3) čištění shavetty po holení je pro mne rychlejší než u DE strojku
4) čepelka Feather Professional dnes měla už jedenáctou výzvu a opět nebyla vyřazena
Abych byl objektivní a napsal i v čem je pro mne lepší DE:
1) lepší oholení kolem ohryzku
2) pohodlnější holení pod nosními dírkami
Ale pravdou je, že DE strojky mne zahálí ve skříni a na obličej je už asi za normálních okolností dlouho nepoužiji.