Brusné kameny NORTON
Re: Brusné kameny NORTON
U nás to vyjde draze jak potfora,ideál je nechat si přivézt Nortona od někoho kdo má cestu do Států /USA/. Při poslání z USA zaplatíš "výpalné" .
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
ja nevim, nasel jsem asi za 10 sekund na ebay 4k/8k novej sutr za 2600 kc i s postovnym a vyrizenym clem. to me zas tak moc neprijde. ja svuj kupoval pres par let zpatky pres amazon a skripal jsem zubama jak se to prodrazilo. ale mam ho rad a slouzi dobre. nutno dodat ze nemam v tomto gritu zadne Naniwy, takze nemuzu srovnavat.
david
david
Děkuji za odpovědi. Koukal jsem po webu a vychází mně nejlepší značky: DMT, Naninwa, Norton, nebo Shapton.
Osobně mám DMT 600 (na dláta) ale jemnější zrnitost jsem řešil šmirglem nalepeným na skle. Rád bych pořídil další kámen a teď nevím jestli koupit DMT 1200 a k tomu nějaký kámen 8.000, nebo místo DMT 1200 raději dvojkámen Norton 4K/8K, nebo Naniwa 3K/8K.
Nemáte prosím nějakou radu?
Využití mám pro dláta i břitvu
Osobně mám DMT 600 (na dláta) ale jemnější zrnitost jsem řešil šmirglem nalepeným na skle. Rád bych pořídil další kámen a teď nevím jestli koupit DMT 1200 a k tomu nějaký kámen 8.000, nebo místo DMT 1200 raději dvojkámen Norton 4K/8K, nebo Naniwa 3K/8K.
Nemáte prosím nějakou radu?
Využití mám pro dláta i břitvu
Ahoj momomo,
z tebou jmenovaných kamenů mám zkušenost jen s Nortonem 4000/8000 a absolutně nelituji ani korunu co jsem do něj dal. Koupil jsem ho na českém obchodě (chtěl jsem se vyhnout dražšímu poštovnému clu atd.) v lednu 2018 a vyšel mě na 2900,- se vším všudy. Obchod ti pošlu SZ, nevím jestli není proti pravidlům fóra dávat zde odkazy do obchodů.
Ten Norton mi připadá jako strašně přátelský kámen s dobrou odezvou. Už první broušení na něm jsem dosáhl parádního ostří (což jsem třeba na kamenech King 6000 a 8000 z nějakého důvodu nedokázal) s kterým se dalo oholit. Různě jsem s ním experimentoval (na zahraničních fórech je asi bambilion informací o tomto kameni) a ostří bylo jen lepší a lepší. Ta 4k strana se dá použít i na stavbu fasetky. Na té 8k straně dokonce dokážeš cítit jak jsi na tom s ostřím. Když přejdeš ze 4k a hodně to tu osmičkovou stranu černí, vrať se zpět na 4k a pokračuj s minimálním tlakem, po chvíli zkus jít zase na 8k, už by to nemělo tolik černit (čím méně černí, tím lépe). Na 8k pokračuješ jen s váhou břitvy, zpočátku tam je jakési tření, kdy břitva jakoby drhne, cítíš jak se lepí. Po 10-30 tazích je tření pryč a břitva po kameni jezdí jak na oleji. To je ta chvíle kdy bys měl přestat a zkusit test na vlase. Většinou se zadaří a pak jen kalibruji, třeba 2 tahy a zase test, 2 tahy a test, po chvíli jsem spokojen, jdu obtáhnout. S tímto se dá holit. I když přírodní finisher nebo vyšší grit je teda lepší, kdyby na světě existoval jen Norton 4000/8000, nestěžoval bych si moc. Jen pár "nevýhod" tomuto kameni. To 4k a 8k u Nortona není to samé jako třeba u Naniwy. Těch Nortonových 8k je něco kolem 5k podle japonské normy. Takže pokud si pořídíš Naniwu 8k, budeš mít jemnější ostří (nemám s ní ale zkušenost, pouze s 12000 a to se nedá srovnávat). A pak ještě jedna věc. Když ti Norton přijde, je hrubý jako pálená cihla. Grit asi 40 (pro zajímavost foto té 8k strany tak jak ti kámen přijde download/file.php?id=7399&mode=view ). Musíš ho lapovat tak dlouho dokud se nedostaneš na skutečný jemný kámen. Mysím, že klidně 1mm kamene musíš ubrousit. Začni na brusném papíru 120 na skle a až se dopracuješ na skutečný kámen, jdi na 250, 400, 800. Tak to bohatě stačí, prostě aby na něm nebyly rýhy od hrubého kamene. Jde to rychle, cca 5 minut na stranu a je hotovo.
Tak napsal jsem ti co vím, u Nortona i Naniwy nemůžeš udělat chybu. Zjisti si ještě info o Naniwě a rozhodni se co je ti sympatičtější.
Měj se
z tebou jmenovaných kamenů mám zkušenost jen s Nortonem 4000/8000 a absolutně nelituji ani korunu co jsem do něj dal. Koupil jsem ho na českém obchodě (chtěl jsem se vyhnout dražšímu poštovnému clu atd.) v lednu 2018 a vyšel mě na 2900,- se vším všudy. Obchod ti pošlu SZ, nevím jestli není proti pravidlům fóra dávat zde odkazy do obchodů.
Ten Norton mi připadá jako strašně přátelský kámen s dobrou odezvou. Už první broušení na něm jsem dosáhl parádního ostří (což jsem třeba na kamenech King 6000 a 8000 z nějakého důvodu nedokázal) s kterým se dalo oholit. Různě jsem s ním experimentoval (na zahraničních fórech je asi bambilion informací o tomto kameni) a ostří bylo jen lepší a lepší. Ta 4k strana se dá použít i na stavbu fasetky. Na té 8k straně dokonce dokážeš cítit jak jsi na tom s ostřím. Když přejdeš ze 4k a hodně to tu osmičkovou stranu černí, vrať se zpět na 4k a pokračuj s minimálním tlakem, po chvíli zkus jít zase na 8k, už by to nemělo tolik černit (čím méně černí, tím lépe). Na 8k pokračuješ jen s váhou břitvy, zpočátku tam je jakési tření, kdy břitva jakoby drhne, cítíš jak se lepí. Po 10-30 tazích je tření pryč a břitva po kameni jezdí jak na oleji. To je ta chvíle kdy bys měl přestat a zkusit test na vlase. Většinou se zadaří a pak jen kalibruji, třeba 2 tahy a zase test, 2 tahy a test, po chvíli jsem spokojen, jdu obtáhnout. S tímto se dá holit. I když přírodní finisher nebo vyšší grit je teda lepší, kdyby na světě existoval jen Norton 4000/8000, nestěžoval bych si moc. Jen pár "nevýhod" tomuto kameni. To 4k a 8k u Nortona není to samé jako třeba u Naniwy. Těch Nortonových 8k je něco kolem 5k podle japonské normy. Takže pokud si pořídíš Naniwu 8k, budeš mít jemnější ostří (nemám s ní ale zkušenost, pouze s 12000 a to se nedá srovnávat). A pak ještě jedna věc. Když ti Norton přijde, je hrubý jako pálená cihla. Grit asi 40 (pro zajímavost foto té 8k strany tak jak ti kámen přijde download/file.php?id=7399&mode=view ). Musíš ho lapovat tak dlouho dokud se nedostaneš na skutečný jemný kámen. Mysím, že klidně 1mm kamene musíš ubrousit. Začni na brusném papíru 120 na skle a až se dopracuješ na skutečný kámen, jdi na 250, 400, 800. Tak to bohatě stačí, prostě aby na něm nebyly rýhy od hrubého kamene. Jde to rychle, cca 5 minut na stranu a je hotovo.
Tak napsal jsem ti co vím, u Nortona i Naniwy nemůžeš udělat chybu. Zjisti si ještě info o Naniwě a rozhodni se co je ti sympatičtější.
Měj se
finalni vyber bude vzdycky na tobe, ale muzu ti napsat jakou sestavu pouzivam ja k plne spokojenosti:
DMT 325 na lapovani a srovnavani v kombinaci se smirglama na skle
Naniwa Superstone 1000 (tady bych menil za Choseru/Profesional)
Norton 4k/8k
Naniwa Superstone 12000
s timto bych si vystacil nadosmrti a byl bych spokojenej, ale pak jsem si koupil jeden extra jemnej Charnley forest atak dale
david
DMT 325 na lapovani a srovnavani v kombinaci se smirglama na skle
Naniwa Superstone 1000 (tady bych menil za Choseru/Profesional)
Norton 4k/8k
Naniwa Superstone 12000
s timto bych si vystacil nadosmrti a byl bych spokojenej, ale pak jsem si koupil jeden extra jemnej Charnley forest atak dale
david
Děkuji, děkuji, za pomoc a vaše zkušenosti.
Koukám, že aktuální ceny jsou přibližně takto:
Norton 4K/8K za 3.000 Kč (nákup ČR)
Naniwa 3k/8K za 94Eur cca 2.400 Kč (nákup v Německu)
Což podle ceny by to nahrávalo pro Naniwu místo Nortona. Hmmm tak teď nevím
Koukám, že aktuální ceny jsou přibližně takto:
Norton 4K/8K za 3.000 Kč (nákup ČR)
Naniwa 3k/8K za 94Eur cca 2.400 Kč (nákup v Německu)
Což podle ceny by to nahrávalo pro Naniwu místo Nortona. Hmmm tak teď nevím
Norton je zkrátka trochu dražší než Naniwa a s tou dostupností je to také otázka. Naniwa z Finetools je dobrou volbou,já mám tuto a na pohodu.Nejlépe by bylo,aby sis kameny "omakal" sám třeba na setkání v Ostrohu.Také Norton se musí před každým broušením namočit alespoň na půl hodiny a když zůstane ve vodě,nic se neděje.Naniwa se nesmí nechat ve vodě,hrozí prohnutí či prasknutí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Děkuju, to jsem netušil. Tak jestli je na Nortona taková chvála
Jenom koukám, že do Ostrohu to mám přes dvě hodinky autem...
že bych to nabalil na rodinný výlet s depilaci zdarma
Jenom koukám, že do Ostrohu to mám přes dvě hodinky autem...
že bych to nabalil na rodinný výlet s depilaci zdarma
Chvála,nechvála, nejlepší je si kameny sám vyzkoušet.Take nevíme odkud jsi, abychom Ti doporučili nějaký místní sraz.Doplň si do profilu místo bydliště, může se ti pak ozvat některý z brusičů,co máš poblíž.
Děkuju, tak jsem vyplnil adresu