Brusné kameny NORTON

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Bob76

Re: Brusné kameny NORTON

Příspěvek od Bob76 »

U nás to vyjde draze jak potfora,ideál je nechat si přivézt Nortona od někoho kdo má cestu do Států /USA/. Při poslání z USA zaplatíš "výpalné" .
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Zagarne

Příspěvek od Zagarne »

ja nevim, nasel jsem asi za 10 sekund na ebay 4k/8k novej sutr za 2600 kc i s postovnym a vyrizenym clem. to me zas tak moc neprijde. ja svuj kupoval pres par let zpatky pres amazon a skripal jsem zubama jak se to prodrazilo. ale mam ho rad a slouzi dobre. nutno dodat ze nemam v tomto gritu zadne Naniwy, takze nemuzu srovnavat.

david
momomo

Příspěvek od momomo »

Děkuji za odpovědi. Koukal jsem po webu a vychází mně nejlepší značky: DMT, Naninwa, Norton, nebo Shapton.
Osobně mám DMT 600 (na dláta) ale jemnější zrnitost jsem řešil šmirglem nalepeným na skle. Rád bych pořídil další kámen a teď nevím jestli koupit DMT 1200 a k tomu nějaký kámen 8.000, nebo místo DMT 1200 raději dvojkámen Norton 4K/8K, nebo Naniwa 3K/8K.

Nemáte prosím nějakou radu?
Využití mám pro dláta i břitvu
Mario

Příspěvek od Mario »

Ahoj momomo,

z tebou jmenovaných kamenů mám zkušenost jen s Nortonem 4000/8000 a absolutně nelituji ani korunu co jsem do něj dal. Koupil jsem ho na českém obchodě (chtěl jsem se vyhnout dražšímu poštovnému clu atd.) v lednu 2018 a vyšel mě na 2900,- se vším všudy. Obchod ti pošlu SZ, nevím jestli není proti pravidlům fóra dávat zde odkazy do obchodů.
Ten Norton mi připadá jako strašně přátelský kámen s dobrou odezvou. Už první broušení na něm jsem dosáhl parádního ostří (což jsem třeba na kamenech King 6000 a 8000 z nějakého důvodu nedokázal) s kterým se dalo oholit. Různě jsem s ním experimentoval (na zahraničních fórech je asi bambilion informací o tomto kameni) a ostří bylo jen lepší a lepší. Ta 4k strana se dá použít i na stavbu fasetky. Na té 8k straně dokonce dokážeš cítit jak jsi na tom s ostřím. Když přejdeš ze 4k a hodně to tu osmičkovou stranu černí, vrať se zpět na 4k a pokračuj s minimálním tlakem, po chvíli zkus jít zase na 8k, už by to nemělo tolik černit (čím méně černí, tím lépe). Na 8k pokračuješ jen s váhou břitvy, zpočátku tam je jakési tření, kdy břitva jakoby drhne, cítíš jak se lepí. Po 10-30 tazích je tření pryč a břitva po kameni jezdí jak na oleji. To je ta chvíle kdy bys měl přestat a zkusit test na vlase. Většinou se zadaří a pak jen kalibruji, třeba 2 tahy a zase test, 2 tahy a test, po chvíli jsem spokojen, jdu obtáhnout. S tímto se dá holit. I když přírodní finisher nebo vyšší grit je teda lepší, kdyby na světě existoval jen Norton 4000/8000, nestěžoval bych si moc. Jen pár "nevýhod" tomuto kameni. To 4k a 8k u Nortona není to samé jako třeba u Naniwy. Těch Nortonových 8k je něco kolem 5k podle japonské normy. Takže pokud si pořídíš Naniwu 8k, budeš mít jemnější ostří (nemám s ní ale zkušenost, pouze s 12000 a to se nedá srovnávat). A pak ještě jedna věc. Když ti Norton přijde, je hrubý jako pálená cihla. Grit asi 40 :-D (pro zajímavost foto té 8k strany tak jak ti kámen přijde download/file.php?id=7399&mode=view ). Musíš ho lapovat tak dlouho dokud se nedostaneš na skutečný jemný kámen. Mysím, že klidně 1mm kamene musíš ubrousit. Začni na brusném papíru 120 na skle a až se dopracuješ na skutečný kámen, jdi na 250, 400, 800. Tak to bohatě stačí, prostě aby na něm nebyly rýhy od hrubého kamene. Jde to rychle, cca 5 minut na stranu a je hotovo.
Tak napsal jsem ti co vím, u Nortona i Naniwy nemůžeš udělat chybu. Zjisti si ještě info o Naniwě a rozhodni se co je ti sympatičtější.
Měj se
Zagarne

Příspěvek od Zagarne »

finalni vyber bude vzdycky na tobe, ale muzu ti napsat jakou sestavu pouzivam ja k plne spokojenosti:
DMT 325 na lapovani a srovnavani v kombinaci se smirglama na skle
Naniwa Superstone 1000 (tady bych menil za Choseru/Profesional)
Norton 4k/8k
Naniwa Superstone 12000
s timto bych si vystacil nadosmrti a byl bych spokojenej, ale pak jsem si koupil jeden extra jemnej Charnley forest atak dale :lol:

david
momomo

Příspěvek od momomo »

Děkuji, děkuji, za pomoc a vaše zkušenosti.
Koukám, že aktuální ceny jsou přibližně takto:

Norton 4K/8K za 3.000 Kč (nákup ČR)
Naniwa 3k/8K za 94Eur cca 2.400 Kč (nákup v Německu)

Což podle ceny by to nahrávalo pro Naniwu místo Nortona. Hmmm tak teď nevím :)
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Norton je zkrátka trochu dražší než Naniwa a s tou dostupností je to také otázka. Naniwa z Finetools je dobrou volbou,já mám tuto a na pohodu.Nejlépe by bylo,aby sis kameny "omakal" sám třeba na setkání v Ostrohu.Také Norton se musí před každým broušením namočit alespoň na půl hodiny a když zůstane ve vodě,nic se neděje.Naniwa se nesmí nechat ve vodě,hrozí prohnutí či prasknutí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
momomo

Příspěvek od momomo »

Děkuju, to jsem netušil. Tak jestli je na Nortona taková chvála :)
Jenom koukám, že do Ostrohu to mám přes dvě hodinky autem...
že bych to nabalil na rodinný výlet s depilaci zdarma :)
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Chvála,nechvála, nejlepší je si kameny sám vyzkoušet.Take nevíme odkud jsi, abychom Ti doporučili nějaký místní sraz.Doplň si do profilu místo bydliště, může se ti pak ozvat některý z brusičů,co máš poblíž.
momomo

Příspěvek od momomo »

Děkuju, tak jsem vyplnil adresu :)
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“