Dnes se mi podařilo téměř dokončit dřevěné střenky. Už mi chybí jen jemně doladit klínek (broušení a leštění) a špičku. Tímto bych vám chtěl poděkovat za podporu a ukázat vám výsledek.
Materiály jsou nakonec: střenky sapan, klínek nerez, nýty a podložky mosaz, břitva nevím.
Střenky jsem natřel včelím voskem, takže nejen vydrží, ale i krásně voní.
Co se týče chyb, před kterými bych chtěl varovat ostatní výrobce:
-díry na nýty vrtat nejlépe stojanovou vrtačkou. Mně se nechtělo čekat, až se k ní dostanu, a vrtal jsem to ruční vrtačkou. Pak je problém s vycentrováním břitvy a vůbec se mohou střenky vůči sobě nepříjemně posunout.
-Klínek nedobrušovat ručním pilníkem, ale něčím elektrickým kvůli přesnosti
Pokud nýtujete jako já poprvé, pak si to vyzkoušejte nanečisto nejméně 2x. Velmi se mi to vyplatilo.
Dále mi do začátku velmi pomohl tento seriál na youtube (hlavně s nýováním)
http://www.youtube.com/results?search_q ... ation&aq=f
Taky jsem se stal spokojeným majitelem čínské double arrow břitvy 7/8". Už jsem se s ní holil a je to parádní zážitek. Ten zvuk a celkově chování takto tlustých břitev je parádní. Má ale škaredé plastové střenky (nesedí, otřepy atd), které co nejdřív nahradím buď kostěnými nebo z nějakého paroží ideálně. Můžete mi prosím poradit, jestli se hodí nějaké dostupné paroží (pro myslivce) na výrobu střenek? Děkuji! Přeji pěkný den!
Pomoc s výrobou dřevěných střenek
Re: Pomoc s výrobou dřevěných střenek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Gratuluji k nádhernému výsledku.
Takhle to začíná a pokračuje ve stále složitějších a náročnějších kreacích.
Vytrvej a pokračuj.
Přeji Ti ať se Ti dílo stále daří.
Zdravím, Petr.
Takhle to začíná a pokračuje ve stále složitějších a náročnějších kreacích.
Vytrvej a pokračuj.
Přeji Ti ať se Ti dílo stále daří.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
super výsledek, je vidět, že sis dal hodně záležet. Gratuluji
Zdravím přátelé!
Povzbuzen prvním relativně úspěšným pokusem jsem se pustil do výroby dalších střenek. Nejdříve jsem si udělal radost velikou Double Arrows. Původní střenky byly z nejhoršího plastu, nýtoval je asi nějaký mimozemšťan a navíc byl vypadený klínek. Samotná břitva je ale parádní. První oholení bylo skvělé. Ten hlasitý zvuk, který vydává, větší hmotnost a oblíbené střenky -> jsme nejlepší kamarádi.
Pak jsem se pustil do výroby střenek na malinkou 3/8" břitvu. Původně měla plastové střenky a byla celá zašlá. Chtěl jsem, aby byla co nejmenší a myslím, že se mi to i povedlo. Materiál je habr, klínek z plexiskla. Tato břitva je ďábel. Oproti DA je při holení úplně tichá a díky její velikosti se perfektně ovládá.
Netušil jsem, že mě po roce holení s 5/8" břitvou může ještě něco překvapit, ale tyto "extremní" velikosti mi prostě sedí mnohem víc než střední velikost! Děkuji vám za radu, že jedna břitva NESTAČÍ
Mimo téma: jednu břitvu se mi nedaří nabrousit. Podaří se mi vždy "dokonale" nabrousit tak 1cm ostří a zbytek tak tak řeže chlupy na ruce. Ostří je trochu vysmáté, ale změna ostrosti není ve stejném místě jako ohnutí ostří. Nevíte někdo, co dělám špatně? existuje nějaký speciální postup pro broušení vysmátých břitev? Děkuji za pomoc
Fotodokumentace:
Povzbuzen prvním relativně úspěšným pokusem jsem se pustil do výroby dalších střenek. Nejdříve jsem si udělal radost velikou Double Arrows. Původní střenky byly z nejhoršího plastu, nýtoval je asi nějaký mimozemšťan a navíc byl vypadený klínek. Samotná břitva je ale parádní. První oholení bylo skvělé. Ten hlasitý zvuk, který vydává, větší hmotnost a oblíbené střenky -> jsme nejlepší kamarádi.
Pak jsem se pustil do výroby střenek na malinkou 3/8" břitvu. Původně měla plastové střenky a byla celá zašlá. Chtěl jsem, aby byla co nejmenší a myslím, že se mi to i povedlo. Materiál je habr, klínek z plexiskla. Tato břitva je ďábel. Oproti DA je při holení úplně tichá a díky její velikosti se perfektně ovládá.
Netušil jsem, že mě po roce holení s 5/8" břitvou může ještě něco překvapit, ale tyto "extremní" velikosti mi prostě sedí mnohem víc než střední velikost! Děkuji vám za radu, že jedna břitva NESTAČÍ
Mimo téma: jednu břitvu se mi nedaří nabrousit. Podaří se mi vždy "dokonale" nabrousit tak 1cm ostří a zbytek tak tak řeže chlupy na ruce. Ostří je trochu vysmáté, ale změna ostrosti není ve stejném místě jako ohnutí ostří. Nevíte někdo, co dělám špatně? existuje nějaký speciální postup pro broušení vysmátých břitev? Děkuji za pomoc
Fotodokumentace:
Nádherné zátiší s ukázkou dokonalé práce.
GRATULUJI.
Zdravím, Petr.
GRATULUJI.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Na brouseni vysmatych britev budes potrebovat vic casu. Ja osobne sleduju jak se mi dela vlna bred ostrenim pri brouseni. Chci aby postupne objela cely brit a podle toho naklanim britvu.
gratulujem k parádnej práci
no a teraz by to chcelo nejaké ďalšie
jednu s čiernymi a jednu s bielymi črienkami , či?
no a teraz by to chcelo nejaké ďalšie
jednu s čiernymi a jednu s bielymi črienkami , či?
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
V plánu jsou ještě 4 Jedna platipuska co byla originálně v poškozených kostěných střenkách půjde opět do kostěných. Zrovna se mi na sporáku vyvařují kosti z divočáka a v lese jsem si vyhlídl velké mraveniště Pak mám jednu co bych jí chtěl dát dát do střenek z kombinace kosti a dřeva. Na závěr mám ještě 2 břitvy, které bych chtěl zachránit z celuloidovách střenek, které se na nich už dosti podepsaly. Jsou to nějaké použité 3/8". Jedné se chystám zkrátit ostří tak na dvě třetiny původní délky(možná pro přítelkyni nebo jen tak pro sebe vyzkoušet třeba na cesty) a půjde do experimentálních dřevěných střenek nebo do střenek z jeleního paroží a na tu druhou bych chtěl vyřezat střenky ve tvaru kobry (viděl jsem nádhernou fotku někde na internetu). Štěstí, že jsou ty prázdniny. Krásně mi břitvy teď vyplňují volný čas
to sa nám ten "bacilus britvomilus " ále pekne rozniesol v krvnom obehu
radi sa pokocháme nejakým tým foto-materiálom, nezabudni potom na nás kolega
radi sa pokocháme nejakým tým foto-materiálom, nezabudni potom na nás kolega
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
Zdravím všechny přátele klasického holení!
Dnes se mi podařilo dokončit další střenky pro renovaci další břitvy. Ta měla původně kostěné střenky, ale někdo velice neuměle vyměnil nýtky a na jedné straně se konec střenek ulomil a na druhé praskl. Břitva je 5/8" Platipus Extra Quality Germany.
Tentokrát jsem zvolil jako materiál jelení paroží. Nepodařilo se mi sice zachovat povrchovou strukturu paroží, ale i tak mají střenky velmi zajímavý povrch. Materiál klínku je moje oblíbené sapanové dřevo. Z fotek vypadá břitva velmi poškrábaně, což je způsobeno jen nějakým nešťastným odrazem a ve skutečnosti to vypadá jako normálně broušené ostří.
Toto je má první práce s materiálem tohoto druhu a musím říct, že vytvarovat rovné střenky z různě zakrouceného paroží je opravdu náročné. Kvůli zakroucení paroží jsem musel udělat střenky mírně prohnuté. To bohužel způsobilo, že břitva není úplně vycentrovaná, ale trefí se mezi střenky jen tak tak. I přesto se však především díky materiálu řadí mezi mé momentálně nejoblíbenější. Zítra ji přebrousím a pozítří, až vous doroste, snad i vyzkouším
Další břitva bude pravděpodobně 3/8" v dámském provedení do plexiskla a 4/8" Bohumil Černoch z Prahy do hovězí kosti. Ten váš Bacillus Břitvomilus je jeden z nepříjemnějších bacilů, co jsem kdy měl
Přeji příjemný večer!
Dnes se mi podařilo dokončit další střenky pro renovaci další břitvy. Ta měla původně kostěné střenky, ale někdo velice neuměle vyměnil nýtky a na jedné straně se konec střenek ulomil a na druhé praskl. Břitva je 5/8" Platipus Extra Quality Germany.
Tentokrát jsem zvolil jako materiál jelení paroží. Nepodařilo se mi sice zachovat povrchovou strukturu paroží, ale i tak mají střenky velmi zajímavý povrch. Materiál klínku je moje oblíbené sapanové dřevo. Z fotek vypadá břitva velmi poškrábaně, což je způsobeno jen nějakým nešťastným odrazem a ve skutečnosti to vypadá jako normálně broušené ostří.
Toto je má první práce s materiálem tohoto druhu a musím říct, že vytvarovat rovné střenky z různě zakrouceného paroží je opravdu náročné. Kvůli zakroucení paroží jsem musel udělat střenky mírně prohnuté. To bohužel způsobilo, že břitva není úplně vycentrovaná, ale trefí se mezi střenky jen tak tak. I přesto se však především díky materiálu řadí mezi mé momentálně nejoblíbenější. Zítra ji přebrousím a pozítří, až vous doroste, snad i vyzkouším
Další břitva bude pravděpodobně 3/8" v dámském provedení do plexiskla a 4/8" Bohumil Černoch z Prahy do hovězí kosti. Ten váš Bacillus Břitvomilus je jeden z nepříjemnějších bacilů, co jsem kdy měl
Přeji příjemný večer!