to valentin75:
Je stále se co učit a nejlépe je učit se od těch, kdo už umí hodně...
Díky za perfektní knihy.
Broušení nožů
Re: Broušení nožů
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Zajiste, pane kolego, nepredchazi-li vsak praxi alespon elementarni teoreticka pruprava, vydavate se velmi pravdepodobneZipíno píše:Právě, teorie a praxe musí jít ruku v ruce! Jedno bez druhého nefunguje!
na bezpochyby navysost vedeckou, presto vsak velmi narocnou, trnitou a dlouhou cestu, popsanou jiz nasim ceskym geniem
jako "Cimrmanova metoda slepych ulicek"
A tak to bude ono, těch několik let, co mi otec tloukl do hlavy techniku broušení nožů na kameni drženým volně v ruce! Jenže dnes, po letech praxe tak nabrousím i Břitvu a když mne vidí Mistr PetrS, tak omdlívá
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Tak tak - laik se diví a odborník žasne...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
njn, tak ja se divim no a vyjimka potvrzuje pravidlo zejo
Ahoj,
už mě naštvaly věčně tupé nože a nebaví mě je brousit šmrdláním malým keramickým brousítkem, který je ideální na přebroušení malého nože na čundru.
Trochu jsem prolezl fórum, po přečtení části věnované broušení nožů jsem nijak nezmoudřel, vlákno je poměrně volné a nenašel jsem tam jasné shody ohledně broušení. Prošel jsem i několik vláken věnovaným brusným kamenům, ale tam se věnujete pouze kamenům na broušení břitev, objektů hlavního zájmu tohoto fóra.
Proto bych moc poprosil o radu nějakého odborníka přes brusné kameny určené na broušení nožů. Rovnou říkám, že na břitvy si netroufám, na to tu jsou povolanější osoby, kterým (které ) je rád svěřím do péče.
Rád bych zůstal při zemi a pořídil buďto kombinovaný kámen, popř dva samostatné, pokud je lepší mít dva kameny odděleně, což i mě přijde jako rozumnější varianta. K nim případně jeden extra buďto hrubší na srovnání a vytvoření ostří, nebo jemný a doladění ostrosti a vyhlazení ostří. Možná by nějaký extra jemný přišel na řadu v případě, že by mi přinesl radost nějaký kvalitní německý nebo japonský nůž.
Jen si nejsem jistý, jaké gridy použít, do jaké míry je to ještě použitelné a od kdy je zbytečně jemný na nůž a tudíž pouze pro broušení břitev. Jestli na hrubé broušení použít 220, 400 a na jemné 1000, 2000, jestli se používá 3000 nebo i vyšší.
Opravdu jsem docela zmatený, tak prosím kolegy alespoň o nějaké nasměrování, jakým směrem se mám vydat.
Mockrát děkuji a přeji příjemný večer
už mě naštvaly věčně tupé nože a nebaví mě je brousit šmrdláním malým keramickým brousítkem, který je ideální na přebroušení malého nože na čundru.
Trochu jsem prolezl fórum, po přečtení části věnované broušení nožů jsem nijak nezmoudřel, vlákno je poměrně volné a nenašel jsem tam jasné shody ohledně broušení. Prošel jsem i několik vláken věnovaným brusným kamenům, ale tam se věnujete pouze kamenům na broušení břitev, objektů hlavního zájmu tohoto fóra.
Proto bych moc poprosil o radu nějakého odborníka přes brusné kameny určené na broušení nožů. Rovnou říkám, že na břitvy si netroufám, na to tu jsou povolanější osoby, kterým (které ) je rád svěřím do péče.
Rád bych zůstal při zemi a pořídil buďto kombinovaný kámen, popř dva samostatné, pokud je lepší mít dva kameny odděleně, což i mě přijde jako rozumnější varianta. K nim případně jeden extra buďto hrubší na srovnání a vytvoření ostří, nebo jemný a doladění ostrosti a vyhlazení ostří. Možná by nějaký extra jemný přišel na řadu v případě, že by mi přinesl radost nějaký kvalitní německý nebo japonský nůž.
Jen si nejsem jistý, jaké gridy použít, do jaké míry je to ještě použitelné a od kdy je zbytečně jemný na nůž a tudíž pouze pro broušení břitev. Jestli na hrubé broušení použít 220, 400 a na jemné 1000, 2000, jestli se používá 3000 nebo i vyšší.
Opravdu jsem docela zmatený, tak prosím kolegy alespoň o nějaké nasměrování, jakým směrem se mám vydat.
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Na nože stačí i staré karborundové brousky, hodí se mít hrubší a jemný. Jinak se v základu brousí na 1k kameni a pak vyhladit na cca 6k kameni. Ostatní kameny jsou pro zrychlení práce. Na hodně tupé a nebo zubaté nože se hodí hrubší kámen, já používám hrubost od #150. Kameny jemnější jak 6k používám jen na kvalitní nože. Důležitější než brusný kámen je technika broušení (udržení úhlu, zbavení se otřepu - vlasového ostří).
Cenově výhodná je kombinace břidlice + pískovec, viděl jsem takový kamen za cca 200 Kč. Nebo si kup brousky jan03.
Pokud chceš utrácet tak si kup třeba kameny Naniwa Chocera nebo Sigma Select II.
Cenově výhodná je kombinace břidlice + pískovec, viděl jsem takový kamen za cca 200 Kč. Nebo si kup brousky jan03.
Pokud chceš utrácet tak si kup třeba kameny Naniwa Chocera nebo Sigma Select II.
Ahoj,
chtěl jsem se vás zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s americkým systémem Wicked Edge, případně jaké a zda neexistuje nějaká česká alternativa fungující na stejném principu ve stejné kvalitě?
chtěl jsem se vás zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s americkým systémem Wicked Edge, případně jaké a zda neexistuje nějaká česká alternativa fungující na stejném principu ve stejné kvalitě?
Mně tenhle systém připadá jako ryze emerický - kterak sobě nabrousiti nůž a nepodřezat si při tom žíly.
Myslím že něco podobného tady existuje roky, umělý diamant na ocelové jehle, která je vsunuta v plechovém držáku
pod úhlem na nabroušení nože.
Něco podobného jako držák pro broušení řetězu motorové pily.
Tuším, že to tady dovážela firma Trapper, ale tehdy to bylo docela drahé a jak se koukám na ceny toho systému Wicked Edge
jsou ještě nehoráznější.
Možná že narazíš na nějaký Čínský ekvivalent, jak už to tak bývá, ale podle mne, není nad to, naučit se nabrousit nůž na kameni
položeném pěkně na stole a vypilovat si techniku náklonu apod.
( Jenom mne napadla taková hrůzná myšlenka, doufám že si tohle nepořídí nějaký vykuk, který pojede broušení
břitev ve velkém. To bychom se veselili při holení ...)
Myslím že něco podobného tady existuje roky, umělý diamant na ocelové jehle, která je vsunuta v plechovém držáku
pod úhlem na nabroušení nože.
Něco podobného jako držák pro broušení řetězu motorové pily.
Tuším, že to tady dovážela firma Trapper, ale tehdy to bylo docela drahé a jak se koukám na ceny toho systému Wicked Edge
jsou ještě nehoráznější.
Možná že narazíš na nějaký Čínský ekvivalent, jak už to tak bývá, ale podle mne, není nad to, naučit se nabrousit nůž na kameni
položeném pěkně na stole a vypilovat si techniku náklonu apod.
( Jenom mne napadla taková hrůzná myšlenka, doufám že si tohle nepořídí nějaký vykuk, který pojede broušení
břitev ve velkém. To bychom se veselili při holení ...)
V noci slyším i vousy růst
Na nože lze i použít: http://brusnekameny.cz/brusne-kameny-ta ... 08515.html v kombinaci s http://brusnekameny.cz/brusne-kameny-ta ... 09154.html. další možnost je syntetika - diamantové brousky. Od DMT trojkombinace: modrý, červený a zelený. Asi v této velikosti: http://www.noze-nuz.com/dmt/DMTW6FP.php. Levnější varianta je počkat až bude v Lidlu v akci diamantový brousek, zde na fóru nazývaný "Lidltéčko".Libor píše:Ahoj,
671 grains of diplomacy-.50 BMG