Stribroniklu se jinak říká česky nejvíc pakfong, niklová mosaz, alpaka, jsou i další názvy co si nepamatuji. Anglicky je to nickel silver, cupronickel, white copper a německy neusilber, čínsky je to stejně jako japonsky (v Kanji) 白銅.
Nejčastější složení co jsem tak hledal je 12% niklu, 24% zinku a 64% mědi, ale může být i jiné.
Dej sem odkaz na ty tvoje elektrody, kouknu se co to je.
Nýtování
Re: Nýtování
Drobná poznámka na okraj: Alpaka má jiné mechanické vlastnosti než Stříbronikl a také rychleji oxiduje - zřejmě to tedy bude něco jiného. Kdyby to bylo stejné, tak by stačilo sehnat starou alpakovou vidličku s dlouhými hroty a použít jí NEJDE TO
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Co vim, tak stribronikl oznacuje to same, co pojem alpaka. Nicmene, jak uz uvadel ater, je to skupina slitin s podobnym slozenim, nikoliv vsak stejnym.
Pro prirovnani: ocel je slitina zeleza s uhlikem (do urciteho procenta uhliku) s pripadnymi legovacimi prvky. Nicmene procentem slozeni legujicich prvku a uhliku se meni vlastnosti slitiny docela podstatne - a to i u tridy oceli, ktere oznacujeme jako korozivzdorne - i kdyz slozeni je stejne, jen obsah jednotlivych slozek se meni (jina poloha ve fazovem diagramu). Porad je to vsak ocel.
Proto i vlastnosti jednotlivych typu alpaky (stribroniklu) se lisi...
Pro prirovnani: ocel je slitina zeleza s uhlikem (do urciteho procenta uhliku) s pripadnymi legovacimi prvky. Nicmene procentem slozeni legujicich prvku a uhliku se meni vlastnosti slitiny docela podstatne - a to i u tridy oceli, ktere oznacujeme jako korozivzdorne - i kdyz slozeni je stejne, jen obsah jednotlivych slozek se meni (jina poloha ve fazovem diagramu). Porad je to vsak ocel.
Proto i vlastnosti jednotlivych typu alpaky (stribroniklu) se lisi...
...ahoj Ater...nevím,jaké číslo ty elektrody měly,mám je doma už cca 25 let,ještě jsem si je natahal z učňáku...jenom vím,že se jim říká nikelitky...ale našel jsem jedny a to ES-723 a ta má cca 93% Ni,cca 3,5% Fe a nějaký zbytek...
Nikelitky jsou elektrody s obsahem niklu 60 a víc, takže to jsou i ES-723. Jestli jsou na nýtkování střenek vhodné nevím. Je to ale hodně daleko od pakfongu. Chtělo by to porovnat vlastnosti obou materiálů, nebo vyzkoušet.
...no,je nasnadě,že ty elektrody určitě nejsou z alpaky...ale nereznou,neoxidují...z alpaky mám doma lžíce a uvažuji o jejich přetavení a následném vytažení do drátu...mám rád lžíce s velkou kapacitou,ale tyhle jsou dost tenké a ostré do huby...to radši sáhnu po starejch ruskejch "něržnyj stal"...ale...zase nevím,kdy se tomu budu moc věnovat...
Nikelitky moc reznout nebudou, nikl se do slitin přidává, protože zlepšuje protikorozní vlastnosti. Spíš je otázkou jestli jdou rozumně rozklepat, nepraskají u toho (to by skoro čistý nikl mohl) a jestli nýtek nebude sám povolovat.
Další věc je ta, že je asi tak 5% mužů na nikl alergická a ještě víc žen (nejistě si pamatuju, že asi 15%). Pod 1% evropské populace je alergie tak silná, že stačí kontakt i s hodně malým množstvým niklu a nebo i jeho stopová přítomnost v potravinách k silné alergické reakci. A taky se dá alergie vypěstovat častým kontaktem s niklem, ale to hrozí hlavně u lidí co s niklem pracují každý den.
Další věc je ta, že je asi tak 5% mužů na nikl alergická a ještě víc žen (nejistě si pamatuju, že asi 15%). Pod 1% evropské populace je alergie tak silná, že stačí kontakt i s hodně malým množstvým niklu a nebo i jeho stopová přítomnost v potravinách k silné alergické reakci. A taky se dá alergie vypěstovat častým kontaktem s niklem, ale to hrozí hlavně u lidí co s niklem pracují každý den.
...no,už jsem to zkoušel.dělal jsem z jedné nikelitky čepy na piánový pant a šlo to docela dobře...a s tu alergií?...zatím mám alergii na lidskou blbost,ale to se prý nedá nikdy vyléčit ...
...ahoj,zase bych měl jeden dotaz,asi na Mistra Petra...rozebral jsem břitvu Bismarck,nýtky byly 1,6 mm,ale díra v krčku je cca 2,4-2,5 mm...je to normální?...lze použít nýtky průměru 2 mm?...
Díra v čepeli má být vyplněna mosazným futrem které má vnitřní díru 1.6mm a vnější průměr podle díry v čepeli. Německé Břitvy mají futrování jen málokdy a proto čpele nejdou seřídit a dost často ve střenkách vaklají. Navíc díra je obvykle šišatá a není kolmá k ramínku čepele. Nutno vybrousit do kulata a kolmé roviny, vsadit vnitřní futro a teprvé poté lze sestavit. Nezpomeň na distanční podložky.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.