Začátečnické otázky a pomoc při výběru břitev

Všeobecné dotazy na břitvy
Odpovědět
Tretten

Re: Začátečnické otázky a pomoc při výběru břitev

Příspěvek od Tretten »

Ahoj všichni,

tak jsem se také rozhodl zkusit holení břitvou. Rád bych do začátku něco levného, kdyby to nebylo nic pro mě, však to znáte.. :)

Co říkáte na tuto břitvu? Snad je z těch fotek něco poznat. Počítám s tím, že bych si ji nechal nabrousit, atd..

http://aukro.cz/1245-327-britva-s-pouzd ... 93541.html

Díky za rady!
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Kolego, a vitej zde na nasem foru.
Vis, u Britev se vyplati trosku zainvestovat, nebot se jedna o predmety, ktere Ti budou slouzit dlouha desetileti, ne-li sto let.
K vyse uvedene Britve se nebudu vyjadrovat, ale myslim si ze bych se nechtel holit 50 let Britvou za 50,-kc.
Neco jineho je mit uplne stejnou Britvu doma, a vedet, ze se s ni holil muj deda, v tom pripade se jedna o rodinny "klenot".
Holit se Britvou neznamena holit se co nejlevneji, ale holit se stylove.
Preji pekny uterni den.
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
keyboo

Příspěvek od keyboo »

Zdravím Kolego,
já na začátku (není to tak dávno) procházel aukro, pár starožitnictví a nějak se mi nedařilo nalést to ideální (=levně břitvu připravenou na holení). Koupit břitvu za nemalé peníze a posléze zjistit, že nejsem schopen se břitvou oholit - to rozhodně není ideální a je to risk. Proto mě velmi zaujala Gold Dollarovka, která vyšla tak přibližně 70Kč se vším, pak sehnat někoho šikovného kdo jí dá do použitelného stavu (tím poprvé a ne naposledy děkuji Aterovi) a pro osahání břitvy bych řekl ideální. Pak jsem zase na jiném portále našel údajně nepoužité předválečné břitvy, za také slušnou cenu. Tak jsem si jednu také pořídil, ale ještě jsem se s ní neholil.
Mám v sobě pocit, že kdo dojde až na toto forum, začne hluboce uvažovat o břitvě, tak se s ní začne nějakým způsobem holit. Ať už minimálně neco častěji, ale prostě začne. Protože, jak člověk poprvé přiloží břitvu na kůži, tak chce - chce víc, líp a hlavně znova. Jak Wiking píše i kdyby břitva vyšla na 10 000Kč, tak je to za 50 let pouze 200Kč ročně. A jistě jí budeš používat.
Jen je tohle celé ná druhou stranu, kterou pociťuji na sobě (a to jsem začátečník), že jedna prostě nestačí. A je jedno zda je to břitva, mýdlo atd. Ta potřeba zkoušet nové.
Každopádně vyber správně a ať Ti to přináší hezké chvíle a lepší oholení.
Jenda
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

Ahoj a vítej collego. Holení břitvou je krásné, ale běda každému, koho napadne bacil Břitvomil. Není cesty zpět. Každopádně k Břitvě potřebuješ minimálně jednu sestřičku, protože po oholení musíš Krásku nechat odpočinout. Pak potřebuješ mýdlo. Štětku. Řemen. A hlavně čas. Holení se Břitvou se nedá uspěchat. Nemusíš do toho zpočátku vrážet moc peněz, stačí obyč. štětka Balnea, Barbus Barbuchovič Barbuchov - mýdlo na holení a obtahovací řemen. Jo a ostrou břitvu. Tu Ti zajistí pouze profíci. Sám si některé břitvy brousím, ale jsou to léta dřiny, radostného odříkání a dalších investic do brusných kamenů.
Až zjistíš zač je toho loket, budeš se moci porozhlédnout po vetešnictvích, EBayi, Aukru kde koupíš krásné jedinečné originály. Také musíš počítat s tím, že budeš na broušení čekat.
TGM říkal "nebát se a nekrást", já bídný lidský červ říkám "nebát se a holit".
Tretten

Příspěvek od Tretten »

Ještě jednou ahoj všem přispěvatelům,

díky moc za rady každému z Vás. Zcela chápu Váš údiv nad tím, že si někdo chce koupit Břitvu za 100 Kč, ale musíte pochopit začátečníka, který má obavy, jestli to nebude zmařená investice. Pokud by mě to chytlo a nepustilo, tak je další investice do kvalitního materiálu jasná věc, za kvalitu si rád připlatím.

Neberte to tedy prosím jako investici na 50 let, ale pouze jako jakýsi odrazový můstek do budoucna. A buď se podaří krásná šipka a rád investuji do něčeho pořádného nebo to bude neúspěšný placák, kde člověka nebude tolik bolet finanční ztráta.

Takže to opravdu nyní vidím buď na tu z Aukra či zmiňovaný Gold Dollar a budu doufat, že za pár týdnů/měsíců tu budu vybírat Břitvu kvalitou o několik tříd jinde :)
keyboo

Příspěvek od keyboo »

Tak na aukru jsem zkoušel pár kousků chytit, ale pokaždé se cena vyšplhala pro mě do nepochopitelných výšin. Asi prostě neumím ocenit. A vlastně člověk kupuje něco o čem nezná vůbec žádnou historii. Pak se muže stát, že nebude držet ostří a je po holení. A nejen vyhozené peníze, ale i znechucení z jinak fajn holení.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Popravde stesti preje pripravenym. Moje nejoblibenejsi britva nebyla draha, ale byla to ONA. Mam furu jinych podstatne drazsich , ale porad se vracim k te stejneLevnych britev pokud si je muzes osahat bych se nebal. V aukcich nikdy nevis co se ti objevi, ale aspon se budes mit na cem cit renovaci a brouseni.
Mnoho stesti.
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Dobre rano, Gentlemani.
Bylo zde receno nekolik zajimavych uvah, a vesmes se vsemi souhlasim.
1.) Koupe Britvy Gold Dolar: Ano taky ji mam, a souhlasim, je to zajiste dobry napad.
Najdete li nekoho, kdo vam tuhle Cinu nabrousi, tak jste na tom dobre. Paradox je ten, ze nabrouseni zde presahne cenu vlastni Britvy :lol: :lol: :lol: ale to nevadi. Kvalitni nabrouseni je otazkou nekolika hodin.
Nebudu zde komentovat zpracovani tehle cinske Britvy, to je hrozne, ale nabrousena je ostra a holi. Lepe nez by si clovek myslel.. je to k nevire, ale je to tak. Hodne Britevniku si tuhle Britvu koupi, rozmontuji a delaji na ni "tuning"
Tady je Golddolarovka predelana do dreva: http://www.wmserv.de/02042013012.jpg
I kdyby se mu z nejakeho duvodu tahle Britva nezamlouvala, je mozne ji dale prodat v bazaru za stejnou cenu za kolik ji koupil.
2.) Casto se tady nekolik britevniku domluvi a sejdou se nekde v hospode aby poklabosili. Myslim si, ze kdyz tam prijde nejaky novacek, a slusne se zepta, zda by mu nekdo neumoznil oholeni Britvou, tak alespon ja bych s tim nemel problem s nim jit domu a ukazat mu jak se britva obtahuje, jak se sleha pena a jak se holi.. Desinfekci na Britvu mam taky :P
Inu, kazdy zacatek je tezky, a ten britevnicky dvojnasob :roll: Nastesti zde mame hodne kolegu, kteri radi novackum pomohou.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
beitrel

Příspěvek od beitrel »

Dobrý večer vespolek!

Nejdříve mi dovolte poděkovat za toto úžasné fórum, které mé letité nutkání vyzkoušet holení břitvou posunulo k činům.
První krok bude pořízení břitvy, zašel jsem tedy na portál aukro. Myšlenka by byla, pořídit nějakou kvalitnější (ne příliš opotřebovanou) břitvu, například Solingen a nechat si na ni provést nutnou renovaci a nabroušení. Jistě by se zde na fóru našel někdo, kdo by mi mohl doporučit vhodnou osobu, která se tímto zabývá.
Co se samotného výběru na portálu aukro týče, zaznamenal jsem, že se v obecných diskuzích příliš nehodnotí. Našel by se tu někdo, kdo by byl třeba přes email, nebo soukromé zprávy ochoten pomoci s výběrem? Obávám se totiž, že jako člověk břitvou zatím nepořezaný, bych nebyl schopen poznat takovou, která může mít před sebou ještě dlouhá léta v mých službách, od jiné, která má své nejlepší časy už dávno za sebou.
Pro ilustraci přikládám fotografii břitvy, která by mohla být jednou z potenciálních kandidátek ke koupi.

Předem Vám velmi děkuji za ochotu i pomoc s výběrem :)

http://img07.allegroimg.pl/photos/orygi ... 99941497_2

http://img07.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3399941497
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

Buď zdráv Baitreli,
je to sázka do loterie. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Osobně bych se té břitvy nebál. Co se týče mě, pár Břitev jsem nakoupil na Aukru, pár na EBayi a pár po vetešnictvích. Zbytek jsou Břitvy po mém dědovi a případné dary známých. Poptej se známých, li mají doma nějakou Břitvu. Časem se naučíš rozeznávat dobré od špatného. V tom je ta krása hledání. Prohlédni hlavně ostří, zda nemá praskliny, je-li rovné, jak hodně byla Břitva broušená. Nýtování a střenka není zas tak důležitá. Mám krásné Břitvy, které jsem koupil cca za 50 - 100 Kč. Ofoť je, dej sem na fórum a uvidíš. Zajisté se najde někdo, kdo kromě rad Ti přispěje pomocí v renovaci, případně s naostřením. Ještě to chce štětku, řemen a mýdlo.
Břitva, to je život. Dnes jsem si vytrhl dlouhý chlup, vlasů nemaje. Vzal jsem svou Frau Zelluoid, ozvalo se zazvonění a chlup byl zkrácen.
Přeji Ti v tvém hledání mnoho úspěchů. Neboj se pořezání, zatím jsem se nepořezal. Je to snad dáno tím, že mám Břitvy broušené od zdejších machrů a případně i tím, že s břitvou konám zásadně pohyby kolmo na ostří. Ale i tak, pokud je Břitva tupá, odskočí a řízne. Au, au.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“