Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Mýdla, krémy a vůbec prostředky ze kterých můžeme tvořiti mydlinky
Odpovědět
Oliver

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od Oliver »

Priatelia,
dnes som sa podruhýkrát holil "mydlomzhrochote", pričom som penu pripravil podľa postupu ako mi ochotne napísala Zuzana.
Odlomil som kúsok zo vzorky asi 1x2cm, rozotrel prstom po dne misky, zalial trochou horúcej vody, nechal chvíľu nabobtnať. Potom som štetkou vyšľahal penu, trikrát prilial trošku vody a ďalej šľahal. Vytvorila sa dostatočne hustá pena so správnou konzistenciou a držala aj pri treťom napenení tváre.
Holenie bolo štandardne hladké, britva po pokožke kĺzala tak, ako som zvyknutý.
Ďakujem za spoznanie mydla s kvalitou, ktoré určite uspokojí vyznávačov mokrého holenia.
Je to pre mňa príjemná zmena voči môjmu celoživotnému Barbusu.
...
Solingen Biedermeier H.Eicker / mydlo levanduľa+lanolín
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Test mydel z Hrochote.

Dobry vecer Zuzano, dobry vecer, Gentlemani.

Tak konecne i ja mam trochu casu k napsani meho testu. Takze jako posledni z vas muzu napsat:

Tohle mydlo uz mam doma par dnu, ale chtel jsem vyzkouset nekolik zpusobu slehani peny a ruzne stetky, nez neco napisu.
Mydla prisly krasne a uhledne zabalena. Proste s laskou a citem zabalena. Jeste jsem je ani nevybalil, ale uz stacily potesit moje oko. Jsou to malickosti, ale alespon me osobne i takove malickosti potesi.

Takze zacnu takhle:

Zatezovy test stability peny:

Metoda vyslehani z hoblinek stetkou Balea Dachs.

Obrázek
Datum: 13.2.2015
Cerstve vyslehana pena z mydla "Santal+Aloe Vera".
Cas: 8:25

Obrázek
Cas 8:55, pena stala presne 30 minut !!! Celou dobu se te peny nikdo nedotknul, zadne preslehavani atd..

Zaver zkousky: Mydlo obstalo na vybornou!!! Peny vydrzela celych dlouhych 30 minut, padani peny bych popsal jako zcela minimalni.

Datum: 14.2.2015

Metoda vyslehani peny z mydla v misce stetkou The Golden Nib 30mm.

Obrázek
Pred vyslehanim

Obrázek
Cerstve vyslehana pena z mydla "Levandule+Lanolin".

Mydlo jsem dal do vetsi misky (velikostne musi byt vhodna miska ke stetce 30mm), zakapnul vodou, a nechal asi 5 min zakapnute.
Nasledne 10 zatoceni stetkou na castecne rozpustenem povrchu.

Rozslehani stetkou The Golden Nib 30mm probehlo perfektne, solidni mnozstvi velmi stabilni peny, pena byla jen velmi mirne porezni. Bublinky v ni byly malinke, sotva patrne, tak to ma byt.

Oholeni bylo excelentni a absolutne dokonale. Klouzavost mydla je vynikajici. Stabilita peny v obliceji extremni (!!) zadne mravenceni zbusobene praskanim bublinek se nekonalo. Tenhle zly pocit jsem uz mnohokrate zazil u mnoha prirodnich mydel, a to je asi to nejhorsi, co cloveka muze po naneseni peny do tvare potkat. Oholeni s takovymi mydly nebyva dobre a obvykle nestoji za nic. Zde vsak tohle mravenceni ani v naznacich neexistuje! To je vynikajici poznatek!
Pocit na pokozce pri holeni zcela vynikajici.
Zmekceni vousu velmi dobre.

pokracovani nasleduje hned nize:
Naposledy upravil(a) Wiking dne 15 úno 2015, 20:27, celkem upraveno 1 x.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Wiking

Příspěvek od Wiking »

System mi neumoznil vlozit ten test najednou (prilis mnoho dat)
Takze pokracovani:

Datum: 15.2. 2015

Metoda vyslehani z hoblinek stetkou Balea Dachs.

Obrázek
Cerstve vyslehana pena z mydla "Levandule+Lanolin". Povsimnete si hustoty peny, ktera se tyci vzhuru!

Obrázek
Zde jeste jednou detail huste a slehackovite peny. Hodne mydel vyrobenych na prirodni bazi ma penu ridkou, ktera nasledne na kuzi prosvita. Tyhle mydla ale ne. Pena je husta, snehobila, jak na slehackovem dortu. Excelentni!

Po oholeni jsem po vsechny 3 dny schvalne nepouzil zadnou VPH abych zjistil jak dobre mydlo hydratuje.
Nasledna pece o pokozku je vynikajici.
Pri skolnim hodnoceni 1 az 5 davam mydlu "Santal+Aloe Vera" znamku 1 a mydlu "Levandule+Lanolin" znamku 2.
Ten pocit pece o pokozku mi prisel u toho mydla Santal+Aloe vera o neco lepsi nez u toho druheho. Muze se ale jednat o subjektivni pocit.

I kdyz me pani Zuzana pozadala, abych nehodnotil vuni tech mydel, nebot finalni vyrobek bude mit vuni jinou, tedy rozumejme silnejsi, hodnotim tedy jen sam pro sebe ;)
Levandule+Lanolin: Vune mydla prijemne levandulova, stredne silna, vune vyslehane peny pomerne decentni, slabsi.
Prijemna vune levandulove silice s lehkym bergamotovym podtonem, zadna chemicka vune levne "chemicke" levandule.
Souze dle malych tmave fialovych tecek v mydle usuzuji i na pridavek susenych a pomletych levandulovych kvetu.

Santal+Aloe Vera: Vune je velmi prijemna, drevita, lehce balsamicka, je ale dost slaba. (Ja vim, priste ji bude vic :P ) Vune je velmi prijemna, uklidnujici. Vuni Aloe vera nejsem schopen vycitit.

Hoblinky mydla se rozpousteji ve vode pomerne rychle (5 az 10 min je dostacujici doba cekani) takze v nasledne rozslehane pene jiz zadne zbytky hoblinek nenajdete. To je dalsi vynikajici vlastnost techto mydel.

Tyhle prirodni mydla vyzaduji nekolik zatoceni stetkou vice, nez jine, prumyslove mydla. Jsou mydla kde jsem dosahnul exploze peny behem 30 sekund slehani, zde je zapotrebi minuta-dve. Spise dve.. zalezi vzdy na vode a stetce, a v nemale mire i na zrucnosti a technice. Ale asi budou vhodna i pro zacatecniky, viz prispevky mych Kolegu vyse, kteri zde nejsou jeste tak dlouho cleny naseho fora.

Dovolim si ale radeji pripomenout asi nejdulezitejsi pravidlo, a to pro pripad ze tyhle clanky bude cist nejaky novacek bez zkusenosti slehani peny z prirodnich mydel!
:idea: A sice:
Rozdil mezi prirodnimi a prumyslovymi mydly neni jen v chemickem slozeni, ale i ve zpusobu slehani peny!
Pri slehani peny u techto mydel je bezpodminecne nutne pridavat vodu po malych davkach, alespon na 3x az 4x.
:!: Jestlize date veskerou vodu do mydla najednou, solidni penu z nej proste nevyslehate :!:
Pena bude ridka, porezni, a bude vam odkapavat z obliceje a vy budete nastvani ze to mydlo nefunguje. Takze se pokousim predejit nedorozumeni.
Jo.. a ta voda musi byt spise tepla nez prilis varici, jinak to taky nefunguje! :twisted:

Veskere 3 vyse popsane testy se vztahuji na oholeni bagrem Mühle R89 a ziletku Polsilver. Oholeni Britvou mam v planu pristi tyden.

Co rici zaverem?

Tyhle mydla me velmi prijemne prekvapily. Myslim si, ze jsou zcela na urovni mydel Jabonman nebo Calani.
Jinymi slovy: JSOU EXCELENTNI!!
Jsem velice rad ze pani Zuzana nasla nase forum a dala nam moznost tyto jeji vynikajici produkty otestovat!
Preji pani Zuzane mnoho zdaru a preji si aby byli vsichni Gentlemani s temito mydly spokojeni jako ja!!

Ludwig
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Jerry1

Příspěvek od Jerry1 »

Po velmi podrobné Wikingově recenzi si za sebe dovolím pouze stručné shrnutí:

- vstupní podmínky: voda velmi tvrdá, vousy jemné, strojek Merkur 34, žiletka Perma-Sharp;
- našlehání pěny v přidáváním teplé vody bezproblémové;
- výdrž pěny jak v misce, tak na tváři rovněž bezproblémové;
- skluz po kůži vynikající;
- oholení velmi příjemné a kvalitní.

Takže za mě maximální spokojenost a rozhodně doporučuji.
A Zuzaně patří velký dík za to, že šla s vlastní kůží na trh a nabídla nám k posouzení vzorky jí vyrobených mýdel.
duun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duun »

Wiking píše: Souze dle malych tmave fialovych tecek v mydle usuzuji i na pridavek susenych a pomletych levandulovych kvetu.
Fialové "tečky" sú malé častice santalového dreva. Má tú zvláštnu vlastnosť, že sa v alkalickom prostredí sfarbuje do fialova. Dala som ho tam aj preto, lebo som si túto jeho vlastnosť chcela overiť ;)

Cena pravej santalovej silice na svetovom trhu stúpa, ako som sa dočítala, o 25 % ročne.. Hanus na Slovensku drží cenu už niekoľko rokov. Tu bude zrejme odpoveď na otázku, prečo santal dnes nie ten, čo býval pre 4 rokmi ;( Nejaké mydlo s ním ešte spravím, kým sa dá.... Kým ešte v Indii zostali nejaké 40-80-ročné santalové stromy, z ktorých sa po vyrúbaní získava. Lebo na pleť je fantastický.
Naposledy upravil(a) duun dne 17 bře 2015, 08:12, celkem upraveno 1 x.
dedek

Příspěvek od dedek »

No a nyní bych se rád zeptal prakticky. Vzorky mýdel byly vyzkoušeny, subjektivní recenze a názory napsány a co nyní bude dál. Budou se mýdla komerčně (t.j.k prodeji) vyrábět? Jaká bude gramáž, popřípadě cena?
To jsou otázky které by z testování měly vzejít. Budete potřebovat nějaký čas, než výrobu mýdla rozjedete ve Vámi přiměřeném množství? Nebo k vůli předpisům budete mýdlo vařit t.zv. pro známé t.j. jen pro členy fóra? Reaguji jen na Vámi výše uváděné problémy s předpisy a místem.
Proč to všechno píši. Rád bych si totiž mýdlo koupil. Tak bych rád věděl co a jak a hlavně kdy.
břítva, dýmka a žena se nepůjčují
duun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duun »

dedek píše:No a nyní bych se rád zeptal prakticky. Vzorky mýdel byly vyzkoušeny, subjektivní recenze a názory napsány a co nyní bude dál. Budou se mýdla komerčně (t.j.k prodeji) vyrábět? Jaká bude gramáž, popřípadě cena?
To jsou otázky které by z testování měly vzejít. Budete potřebovat nějaký čas, než výrobu mýdla rozjedete ve Vámi přiměřeném množství? Nebo k vůli předpisům budete mýdlo vařit t.zv. pro známé t.j. jen pro členy fóra? Reaguji jen na Vámi výše uváděné problémy s předpisy a místem.
Proč to všechno píši. Rád bych si totiž mýdlo koupil. Tak bych rád věděl co a jak a hlavně kdy.
Komerčne a hlavne legálne na predaj podľa všetkých predpisov a nariadení to mydlo nebudem robiť. Legislatíva je pre malého výrobcu, presnejšie tvorcu nových receptúr, nastavená likvidačne.

Avšak bola by škoda taký recept nechať ležať v šuplíku ;)

Spravím nejaké mydlá, nechám ich dozrieť (cca 3-4 týždne) a napíšem..
honda

Příspěvek od honda »

Vážení Gentlemani a paní Zuzano.
i já jsem si nechal pár dnů na vyzkoušení obou vzorků mýdel a různých způsobů tvoření pěny z mýdla.Ještě než napíšu něco ohledně mýdel,musím podotknout,že mám velice tvrdé vousy,žiletku měním po dvou max.třech oholeních,takže to taky souvisí se změkčením vousů.Ale zpět k mýdlům
1/Santal+Aloe vera-mýdlo se nechalo krásně vyšlehat do bohaté pěny,která nepadala a držela svou hustotu,klouzavost žiletky byla výborná,změkčení vousů taky výborné,hydratace pokožky po holení perfektní.Nebyl žádný náznak pálení pokožky a nic podobného.Pěnu jsem nechal našlehanou v hrnku cca 2 hodiny ,a byla pořád hustá a neměl jsem pocit ,že padá.Poté jsem test ukončil-pro mně perfektní.
2/Levandule+lanolín-mýdlo jsem také vyšlehal do krásné pěn,.ale nebyla již tak hutná a hustá jako u předešlého mýdla,klouzavost žiletky výborná,změkčení vousů bylo o trochu horší ,hydratace po holení perfektní,žádný náznak pálení pokožky ,prostě nic.Pěnu jsem také nechal cca 2 hodiny,stále byla, držela ale nebyla tak hustá-poté jsem test ukončil.
Test jsem prováděl od každého vzorku dvakrát,použil jsem Merkur ,žiletku Derby ,jezevec Muhle Silvertip.
Co říci závěrem-obě dvě mýdla jsou výborná a vřele můžu každému doporučit,děkuji taktéž paní Zuzaně,že nám dala možnost vzorky vyskoušet.
Tak jak psal kolega Wiking,jsou pro mně tyto mýdla asi na úrovni mýdel CAllani ,se kterým jsem dosáhl zatím nejlepšího změkčení vousů.
duun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duun »

Dobrý deň, páni!

Rada by som Vám predstavila nové mydlo na holenie, ktoré čoskoro bude dozreté a k dispozícii. Je to konečná verzia základného receptu a penivosť a rozpustnosť by malo mať asi o 10% lepšiu ako skôr testované druhy. Je aj o čosi mäkšie. Ostatné vlastnosti, ako kĺzavosť a stabilita peny, by mali byť porovnateľné so skôr testovanými vzorkami. Toto mydlo obsahuje:

palmitát sodný a draselný, stearát sodný a draselný, oleát sodný a draselný, ricinoleát sodný a draselný,
linoleát sodný a draselný, laurát sodný a draselný, linolenát sodný a draselný
- prírodné mydlo
voda
glycerín
kozmetický íl
(nevyhnutný pre dobré kĺzanie)
domáci med (pôsobí hydratačne a hojivo, zlepšuje penu)
oxid zinočnatý (pigment, antiseptikum)
hydrolyzovaný prírodný hodváb (= aminokyseliny, vytvoria na pokožke jemný ochranný film proti vysušeniu)
jojobový olej (chemicky a štruktúrne veľmi podobný na sébum ľudskej pokožky, prakticky nereaguje s hydroxidom)
zmes prírodných silíc s priaznivým účinkom na pleť - céder, geranium, cyprus, lavandin (hybrid levandule)
minerálny pigment (http://www.mydlozhrochote.sk/mineral_pigment.html)

Obrázek Obrázek

Za prísľub recenzie v tomto vlákne Vám pošlem poštou vzorku na vyskúšanie! ;)
Tentokrát ma okrem Vášho pocitu z oholenia a hodnotenia stability a kvality peny zaujíma aj dojem, ktorý na Vás spraví vôňa a vzhľad tohoto mydielka.
Vzoriek mám len niekoľko, preto iba najrýchlejší budú môcť mydielko vyskúšať ..
Ak máte záujem o testovanie, napíšte mi, prosím, poštovú adresu do SZ.

Ďakujem!

Zuzana
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Moc mě mrzelo, že jsem to poprvé nestihl, nicméně jsem pečlivě sledoval toto vlákno a jsem velice rád, že bude pokračování.
Poslal jsem vám adresu a veřejně tu slibuji, že se rád s věřím se svými zkušenostmi a dojmy po oholení tímto m, mýdlem.
Odpovědět

Zpět na „Mýdla a krémy na holení“