Brusné kameny NORTON
Re: Brusné kameny NORTON
@momomo: Naniwa 3/8k super stone dela lepší povrch než Norton, Norton je spékaný kámen a Naniwa je epoxydový vyvinutý tak aby dělal co možná nejlepší povrch. Rozdíl v ceně podle mě dělá jen dovoz USA vz Japonsko. Já bych na britvu bral Naniwa bez váhání.
Děkuju
Dobrý den,
měl bych otázku ke kameni Norton 1000/8000. Před tímto kamenem jsem měl kámen Matsunaga grit 1000/6000. Než jsem ho nedopatřením pustil na zem a on se mi rozbil na padrť dával mi lepší a jemnější ostří na noži než zmíněny Norton ? Pracuji totiž v kuchyni a dokonale ostrý nůž je pro mě všechno. Takže jsem vzal nože broušené na gritu 6000 na Norton a ostří se mi zdálo hrubší ?
Je to jen můj dojem anebo je to skutečně tak ?
Děkuji za oddpověd
Petr.
.
měl bych otázku ke kameni Norton 1000/8000. Před tímto kamenem jsem měl kámen Matsunaga grit 1000/6000. Než jsem ho nedopatřením pustil na zem a on se mi rozbil na padrť dával mi lepší a jemnější ostří na noži než zmíněny Norton ? Pracuji totiž v kuchyni a dokonale ostrý nůž je pro mě všechno. Takže jsem vzal nože broušené na gritu 6000 na Norton a ostří se mi zdálo hrubší ?
Je to jen můj dojem anebo je to skutečně tak ?
Děkuji za oddpověd
Petr.
.
Tak to je, Norton 8k má průměrnou velikost bruzneho zrna 3um a King (Matsunaga) 6k (epoxid pojivo) má průměrnou velikost zrna 2um tj jemnější. Takhle je to zjednodušený, roli hraje i pojivo, typ abraziva, procentuální zastoupení velikosti zrn atd. Obecně nelze porovnávat kameny různých výrobců podle jejich značení hrubosti.
Na noži to ale podle mě nebude až tak znát je to malej rozdíl, spíš norton vyhlad nagurou případně i srovnej, někdy je horní vrstva kamene z výroby blbá.
Na noži to ale podle mě nebude až tak znát je to malej rozdíl, spíš norton vyhlad nagurou případně i srovnej, někdy je horní vrstva kamene z výroby blbá.
Díky za odpověd,
ta se i stalo nabrousil jsem dva nože a říkám si nějaké divné tak jsem vzal na toho nortona 220 kámen a třetí nůž paráda krájí rajčata jako máslo !
ta se i stalo nabrousil jsem dva nože a říkám si nějaké divné tak jsem vzal na toho nortona 220 kámen a třetí nůž paráda krájí rajčata jako máslo !
Ještě k tomu že kolega tady říkal že se břitvou z kamene Norton 8000 grit pohodlně oholil tak ano má pravdu břitva holí nejen chlupy na předloktí ale i vousy. V mém případě ale nemůžu říct pohodlně... Brousil na gritech 1000,3000 a 8000 a to asi bude ještě málo......