GoldDollar 66 brusenie-problem?
Re: GoldDollar 66 brusenie-problem?
Ty 3 cm jsem myslel, že mi chybí vybroušení fazetky na ostří 3 cm směrem od hlavy.
Ivbro, pardon, neumím číst. Tobě NErostla fazetka v délce 3cm.
Logika je ale stejná. Při vytváření fazetky na 1K ty 3cm v délce, že NEroste, resp. se ještě netvoří vůbec fazetka, či nepatrně může být +- časté pokud se na dané Dámě tvoří ostří prvně (nebo i opakovaně, ale dělají jiné ruce). Já měl nedosednutí ostří na kámen i v délce nad 30 mm.
---
Ta délka, kdy ostří nepřiláhá ke kamenu se v průběhu broušení snižuje. Pokud je to vyhnutí špičky tak znatelné, že se stále fazetka netvoří, raději bych šel cestou usazení nové roviny na hřbetě při zapáskovaném ostří. Pokud se fazetkanetvoří na jedné straně, pak by měla být výrazná z druhé strany a rychle se ubírá materiál, až je z toho na špičce úsměv. Prostě srovnat hřeb/ostří – opakovat. Dej i fixu (barvu) na hřebet .. na fazetku .. na obojí, 4 - 5 tahů a je zjevné kde sedí/nesedí na kamenu.
--
GD jsou na hřebě dostatečně široké, klidně se nebát zde srovnat/ubrat i více a vytvořit plošky na hřbetě i v šířce 3-4 mm. Ploška bude jistě nerovnoměrně široká (může mít někde 1mm, jinde i 3 mm nevadí, tím se koriguje to zvlnění). A pak přejít na broušení, vytvoření nové fazetky (klidně bych 50 tahů dal bez pásky), pak s páskou na hřbetě. Opakovat atd
F
Logika je ale stejná. Při vytváření fazetky na 1K ty 3cm v délce, že NEroste, resp. se ještě netvoří vůbec fazetka, či nepatrně může být +- časté pokud se na dané Dámě tvoří ostří prvně (nebo i opakovaně, ale dělají jiné ruce). Já měl nedosednutí ostří na kámen i v délce nad 30 mm.
---
Ta délka, kdy ostří nepřiláhá ke kamenu se v průběhu broušení snižuje. Pokud je to vyhnutí špičky tak znatelné, že se stále fazetka netvoří, raději bych šel cestou usazení nové roviny na hřbetě při zapáskovaném ostří. Pokud se fazetkanetvoří na jedné straně, pak by měla být výrazná z druhé strany a rychle se ubírá materiál, až je z toho na špičce úsměv. Prostě srovnat hřeb/ostří – opakovat. Dej i fixu (barvu) na hřebet .. na fazetku .. na obojí, 4 - 5 tahů a je zjevné kde sedí/nesedí na kamenu.
--
GD jsou na hřebě dostatečně široké, klidně se nebát zde srovnat/ubrat i více a vytvořit plošky na hřbetě i v šířce 3-4 mm. Ploška bude jistě nerovnoměrně široká (může mít někde 1mm, jinde i 3 mm nevadí, tím se koriguje to zvlnění). A pak přejít na broušení, vytvoření nové fazetky (klidně bych 50 tahů dal bez pásky), pak s páskou na hřbetě. Opakovat atd
F
Naposledy upravil(a) FerencH dne 15 kvě 2020, 15:08, celkem upraveno 3 x.
Zde příklad, foceno právě teď:
Šáhnu do krabičky kde mám ½ roku odloženy/rozpracovány 3x GD:
- Tenkrát jsem si připravil – úprava stabilizátorů
- Zatím jsem je bral na 1K - usadit ostří, vytvořit základ pro fazetku..
- Tím mám nachystáno a až je dám do střenek, dodělám
- Bez pásek vezmu znovu a na chvíli na 1K, pak na 1K již s el páskou a atd až do finále.
**
Je vidět, že co ploška na hřbetě, to různá šířka a tím i vlnitý design plošky
Někde je fazetka vcelku rovnoměrná, jinde zas dost rozdílná, ale po celé délce je nějaká
U dvou snímků je konec ostří do velmi mírného úsměvu a podseklá špička – zde to v délce ostří cca až 10 mm stále trčelo nad kamenem (nedosedlo na kámen a bylo znát, že bych musel dost vše zbrousit – proto zkrácení + ten úsměv)
.
Opakuji – zatím jen přednachystáno pouze na kamenu 1K
F
Šáhnu do krabičky kde mám ½ roku odloženy/rozpracovány 3x GD:
- Tenkrát jsem si připravil – úprava stabilizátorů
- Zatím jsem je bral na 1K - usadit ostří, vytvořit základ pro fazetku..
- Tím mám nachystáno a až je dám do střenek, dodělám
- Bez pásek vezmu znovu a na chvíli na 1K, pak na 1K již s el páskou a atd až do finále.
**
Je vidět, že co ploška na hřbetě, to různá šířka a tím i vlnitý design plošky
Někde je fazetka vcelku rovnoměrná, jinde zas dost rozdílná, ale po celé délce je nějaká
U dvou snímků je konec ostří do velmi mírného úsměvu a podseklá špička – zde to v délce ostří cca až 10 mm stále trčelo nad kamenem (nedosedlo na kámen a bylo znát, že bych musel dost vše zbrousit – proto zkrácení + ten úsměv)
.
Opakuji – zatím jen přednachystáno pouze na kamenu 1K
F
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Pochopil jsem, že ty 3cm jsou míněny v podélném směru, nikoliv na šířku čepele.
Jedná se totiž o klasickou vrtuli s podélným prohnutím a nesouosým výbrusem.
a) - drolení je nutno odbrousit a pak teprve pokračovat
b) - fix na všechny plochy hřebetu i fazetky a po každých pár tazích kontrolovat kde dochází k úběru materiálu a zda se daří tvořit správný tvar fazetky vůči hřbetu.
Od určité velikosti výrobní deformace už nelze Břitvu vytvarovat, protože přesah rovin je větší než je tvar čepele.
Jedná se totiž o klasickou vrtuli s podélným prohnutím a nesouosým výbrusem.
a) - drolení je nutno odbrousit a pak teprve pokračovat
b) - fix na všechny plochy hřebetu i fazetky a po každých pár tazích kontrolovat kde dochází k úběru materiálu a zda se daří tvořit správný tvar fazetky vůči hřbetu.
Od určité velikosti výrobní deformace už nelze Břitvu vytvarovat, protože přesah rovin je větší než je tvar čepele.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Nevim co s tou dámou? Fazetku jsem nakonec vyrobil rovnomerne po cele delke ostří, jemnym prebrusovani hřbetu tam, kde se fazetka netvorila. Ale ostří se stale dokola drolí a drolí. Včera jsem to odrusoval na 1k asi 2 hodiny, dnes jsem to zkusil na oleji na jemnem norton india, tam se mi je povedlo téměř odbrousit ale po navrate na 1k naskakalo plno dalších a to vubec netlacim, jdu najjemneji jak umim, kontroluju fazetku původně po 100 lapech pak po 20, ale fazetka se vydroluje pořád dokola. Zacinam byt přesvědčen, že to neni v brusicovi . Celkem jsem dal v poslednim kole po nortonu cca 800 lapu cca po kazde 100 jsem vse umyl a nikam jsem se neposunul, až nato, ze fazetku mám hezky postavenu.
První úkol - postavit novou fazetku jsi zvládl a fčíl odbrušovat, pak trochu odbrušovat a hlavně se nedivit, když se ti třeba po desáté vysype ostří - TO JE NORMÁLNÍ. Postupně se bude vysypávat až na jemnějším a jemnějším kamenu až nakonec přestane. Klasicky to obnáší několik desítek kilotahů. Hlavně se nebát nadávat a i jinak si ulevovat, ale v práci nepolevit. Výsledek se dostaví = ověřeno + vyzkoušeno mnohokrát...
Ivane, vydrž! Ono to přijde.
Několik GD jsem již dříve dělal, ale drolení ostří jsem neměl. Všechny GD (si myslím že 8 ks) jsem měl vždy z Aliexpres a spokojenost. To zkroucení a usazení první fazetky normál. (jako jiné Dámy).
--
Tak mi to nedalo a hodinku jsem na brus pastě šmudlal několik Dam včetně těch tří GD. A pak mě zajímalo, jak se GD jeví po ½ roce pod mikroskopem. Když byly před 1/2 rokem před-připraveny pouze na kamenu 1K - viz snímky fazetky. Byl jsem vcelku spokojen, zde aktuální vzorek odpovídající většině. ALE,
Na dvou GD jsem měl nějaké tečky, původně jsem myslel, špína apod, ale ono to neslezlo ani při tom šmudlání brusnou pastou. Mikroskop ukázal – nějaká koroze, odhaduji na „pitting koroze“ , na snímku již pastou přeleštěná, očima jako větší tečka.
No, a to jsme před tím ½ rokem ty GD konzervoval, až z nich kapalo .
Ale to je detailek, bude nejspíš obětována. „na výzkum“ – broušení na nových i pro porovnání starých kamanech.
.
Několik GD jsem již dříve dělal, ale drolení ostří jsem neměl. Všechny GD (si myslím že 8 ks) jsem měl vždy z Aliexpres a spokojenost. To zkroucení a usazení první fazetky normál. (jako jiné Dámy).
--
Tak mi to nedalo a hodinku jsem na brus pastě šmudlal několik Dam včetně těch tří GD. A pak mě zajímalo, jak se GD jeví po ½ roce pod mikroskopem. Když byly před 1/2 rokem před-připraveny pouze na kamenu 1K - viz snímky fazetky. Byl jsem vcelku spokojen, zde aktuální vzorek odpovídající většině. ALE,
Na dvou GD jsem měl nějaké tečky, původně jsem myslel, špína apod, ale ono to neslezlo ani při tom šmudlání brusnou pastou. Mikroskop ukázal – nějaká koroze, odhaduji na „pitting koroze“ , na snímku již pastou přeleštěná, očima jako větší tečka.
No, a to jsme před tím ½ rokem ty GD konzervoval, až z nich kapalo .
Ale to je detailek, bude nejspíš obětována. „na výzkum“ – broušení na nových i pro porovnání starých kamanech.
.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Klasicky navzlínaná voda a následná dlouhodobá a dost hloubková rez. Samozřejmě hloubková v našich rozměrech. Ve skutečnosti je to 00nic, ale pro odleštění to umí hezky potrápit.
Nos ve styku se střenkami je obzvláště náchylný na rezavění a druhá část je krček u pivot nýtu. Tam už je ta hloubka reznutí hodně výrazná a je dost běžné, že je na ramínku stopa přesně ve tvaru zavřených střenek.
Drolení se mi jeví jako "nemoc" novějších Břitev. Staré výrobky touto nemocí tolik netrpí.
Nos ve styku se střenkami je obzvláště náchylný na rezavění a druhá část je krček u pivot nýtu. Tam už je ta hloubka reznutí hodně výrazná a je dost běžné, že je na ramínku stopa přesně ve tvaru zavřených střenek.
Drolení se mi jeví jako "nemoc" novějších Břitev. Staré výrobky touto nemocí tolik netrpí.
Tak přesně takovouhle mírnou korozi mám u několika (asi) 2 dam dříve narozených. Důležité je pravidelná kontrola, zda se stav při odložení nezhoršuje. Pokud mám v koupelně na zrcadle připraveno k použití více než dvě břitvy, tak vždy na jednu z nich zapomínám a buď začne reznout v místě podélného styku střenek s čepelí, nebo vylézají ty lokální vyrezlé flíčky.
Důležité je vždy před dokončením broušení flíčky vyleštit. Je to sice piplačka, ale pokud se to udržuje, pod kontrolou, dá se to zvládat. Úplně odstranit takovouto korozi se mi nikdy nepodařilo, chtělo by to větší zásah a výsledný vzhled by se mi asi moc nelíbil.
Důležité je vždy před dokončením broušení flíčky vyleštit. Je to sice piplačka, ale pokud se to udržuje, pod kontrolou, dá se to zvládat. Úplně odstranit takovouto korozi se mi nikdy nepodařilo, chtělo by to větší zásah a výsledný vzhled by se mi asi moc nelíbil.
Děkuji Petře,
mel jsi pravdu jako vzdy. Nova cinanka to po 2k lapů na 1k s drolenim vzdala a zacala se chovat jako dáma. Na vyšších kamenech se droleni fazetky jiz nezjevilo a s britvou jsem se po nabroušení právě příjemně dohladka oholil.
mel jsi pravdu jako vzdy. Nova cinanka to po 2k lapů na 1k s drolenim vzdala a zacala se chovat jako dáma. Na vyšších kamenech se droleni fazetky jiz nezjevilo a s britvou jsem se po nabroušení právě příjemně dohladka oholil.