Čierne škvrny od mydla

Vše o renovaci čepelí
vsezved

Re: Čierne škvrny od mydla

Příspěvek od vsezved »

Břitvu vydesinfikuj a na zčernání bych použil Puma pastu. Určitě bych nezačínal žádným smirkem ani tím nejjemnějším.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Někdy je jedno podívání za tisíc slov...
2Z - Zwilling - 04 - 17.3.2012 14-24-12.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
hanspunk

Příspěvek od hanspunk »

Zdravím pánové, omlouvám se za vytahování starého (relativně) vlákna, ale k tomuto mám trochu co říct (neb jsem projel vlákno a tuto informaci jsem tam nezachytil). Černé skvrny na čepeli skutečně souvisí s mýdlem. Železo, kteréžto je pochopitelně základem všech ocelí, oxiduje několika způsoby:
a) oxid železitý - hlavní složka běžné rzi (spolu s hydroxidem), červeno-hnědá barva - obvyklá oxidace v PH neutrálním až kyselém
b) oxid železnato-železitý - pro nás nepříliš zajímavý
c) oxid železnatý - to je ta černá potvora - vzniká obvykle oxidací železa v zásaditém prostředí (modří už vědí - mýdlo na holení), cíleně se někdy dělá coby černění. Proč? Protože je z oxidů železa na Mohsově stupnici nejtvrdší (6,5) a v běžných podmínkách tak brání další oxidaci, podobně jako se hliník sám pasivuje de facto korundem. Nicméně pobytem v kyselém prostředí přechází na měkčí oxid železitý (dají se tak i některé černé skvrny odstranit). Proto si k holení beru i hrneček s naředěným octem (od oka ocet-voda 1:2) a po oplachu břitvy od mýdla ji na chvilku (vlastně na dobu, než si umyju tlamu, osuším a naplácám kolínskou - tedy cca 1,5-2 minuty) ponořím do octové vody a poté znovu oplach čistou vodou. Tím se před závěrečným oplachem zneutralizují zbytky mýdla a omezí se tak nechtěné černění břtitvy.
mond

Příspěvek od mond »

Zdravím pánové,

bohužel s tím bojuji také. Jsem tu nový, ale již delší dobu to tu sleduji a mám za sebou odhadem nějaké desítky holení břitvou (na začátku je přeci třeba trénovat, tak někdy trénuji i vícekrát denně ;) ). Zajímavé je, že problémy mám rovněž u nové Thiers Issard dámy.
Dnes se mi bohužel objevil černý flek relativně nepříjemný a navíc znatelný "zhrublostí" povrchu při přejetí nehtem, a to prosím přímo během holení, které trvalo cca 40 minut, za použití Barbusu. Z místnosti jsem ani neodešel, jen holil, oplachoval a odkládal z ruky po dobu nového nanesení pěny. Ocel je určitě C 135, jelikož je to přímo vyraženo na břitu. Používám samozřejmě Petrovy vlaštovky, suším po holení dle jeho návodu i ostří jakoby obtáhnutím po tolpapu, olejuji jako blázen Ballistolem (až jsem musel v poslední době ubrat, jelikož mi manželka hlásila, že v mé pracovně, kde olejování činím a při stříknutí Ballistolu nějaké kapičky odlétnou, se prý nějak hůře začala stírat podlaha :lol:). Břitva nezůstává v koupelně, před olejováním chvíli vysychá, dokonce na ní i foukám, aby se odpařila vlhkost, snad jen poslední co mne napadá, a zatím nedělám, je, že bych ji dal na chvíli odpařovat pod starou klasickou žárovku, ale tam bych musel asi měřit teplotu, aby se břitva nevyhřála... Kromě toho dnešního fleku, který bude určitě vzniklý oxidací, když je povrch na něm hrubší, tak jsou patrné i méně výrazné flíčky, které ale "nedrhnou" při přejíždění nehtem.
Nejprve jsem myslel, že jde o základní chybu, že třeba střenky mohly zevnitř i přes vysoušení po každém použití zůstat vlhké. Nicméně dnes mne skvrna, která vznikla až v průběhu holení, utvrdila, že problém není v péči po holení, ale prostě o problém již průběhu. To aby se člověk bál dát si na čas, jenže to pak bude holení o život a pospíchat není dobré.
Tak nevím, zda nemůže být problém například v tom, že pěnu z břitvy oplachuji vodou podle návodu Lynna Abramse ze Straight Razor Place. Tak asi jediné, co pomůže, bude vysoušení i poté, co se vodou opláchne mýdlo po několika tazích. A samozřejmě i vždy před dalšími namydleními. Jinak děkuji za tip s tím octem, to také v mé marné snaze zkusím. Nemůže ale ocet poškodit ono "kvalitní" zlacení a tmavé ornamenty na břitu? Jde o TI Durandal (stejný břit má např. tato: https://grownmanshave.com/products/thie ... ight-razor

Docela doufám, že je problém opravdu primárně u nových břitev, jak mnozí píšou, jelikož od Petra by mi měla co neviděl přijít nabroušená dáma odhadem půldruhého století stará. To by mne extrémně mrzelo, kdyby měla po té době, co je na světě, v mých rukou utrpět újmu. :cry:

Přeji každopádně všem mnoho sil při boji s oxidací a hlavně psychických sil v hlavě - vidět, že opečovávaná dáma trpí, není příjemný pocit...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Reznutí čepele je možno pozorovat už za 10 minut odložení Břitvy s utřenou a "vysušenou" vodou a první náznaky i mnohem dříve a jsou viditelné pod mikroskopem. Je zajímavé, že celá mokrá čepel nerezne tak rychle, jako když je utřená a vzduch má přístup ke kovu. Voda trochu izoluje, ale jenom trochu a krátce, akorát tak na závěrečné opláchnutí od mýdla a pak honem olej bez čekání a stačí jen pár kapiček na prsty.
Ballistol je dobré před holením příliš neodstraňovat z čepele. Stačí pouze otřít o předloktí aby se olej stáhl z fazetky a boku hřbetu a na čepeli jej nechat a při obtahování se na řemen nedostane. On tak celou dobu ochraňuje ocel a když se pěna sundává otřením o kůži ruky (předloktí, palec, bříško palce apod.) tak se spolu s pěnou "rozmazává" i Ballistol a opět je alespoň částečně chráněno před účinky koroze. Jinak Ballistol se "vnucuje" mezi ocel a vodu a tak po utření rovnou co nejdříve olejovat. Žádné čekání až čepel uschne. To už působí oxidace a když je jí více, tak je vidět. První černání je hladké a nezmění příliš povrch a drsné černání, to je už v háji, protože je oxidace do hloubky a to drsné jsou vlastně mikro šupinky oxidovaného (mrtvého) kovu.
Používám olejem "ušmudlané" W&B 8/8 výše uvedeným postupem, a za ty dlouhé roky používání tam nepřibyl ani flíček a přitom je to ocel co velmi ráda černá.
Tož ať žije oilšmůdl.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Čepele“