Agresivní / neagresívní strojek

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
badys

Re: Agresivní / neagresívní strojek

Příspěvek od badys »

Jj, jak píše Redysh, Merkur 37c se u mne zabydlel asi před 14 dny a domov asi neopustí. Dle mé tvrdosti vousu bych asi snesl ještě agresivnější strojek, ale zase při problémech se škrábanci a podrážděním na pravé straně krku je toto asi maximum co si dovolím a je to takový kompromis. Mühle R89 Twist je dobrý strojek, ale pokud jsem chtěl úplně na hladko musel jsem moc a moc leštit a podráždění mé citlivé pleti bylo už hodně velké. S 37c leštím podstatně méně a jsem na hladko více s menším podrážděním, ale 100% BBS na holených plochách to není. Snad jednou dostanu rozum a holení BBS nebudu chtít každé mé holení :D
Nebo se by jsi se musel zkusit podívat po nějakém strojku s regulací předpětí žiletky, Merkury Progress, nebo Futur, popř. Gillette FatBoy, ale mohou to být i vyšší popř. velmi vysoké finanční částky, popř. někomu může vadit větší hlava strojku při holení pod nosem. Ale já s tímto typem strojků zatím nemám žádnou osobní zkušenost i když jsem si jeden koupil, ale zatím je v krabičce, neb mě baví právě Merkur 37c.
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
dedek

Příspěvek od dedek »

Pánové, děkuji za názor. Tabulka od Redyshe je něco fantastického. Je to vlastně jakýsi průzkum bojem, který odpovídá i zkušenostem našich členů. Ještě jednou díky Redyshi. Podobný názor má i badys. Oba pánové velmi dobře reagovali na mou anketní otázku. Typoval jsem tiše Merkur 37/39, ale chtěl jsem si to ověřit.
Ještě by mi pomohl názor Slovak Boy, pokud bude mít zájem reagovat.
Myslím si, že tabulka agresivity může pomoci i začínajícím s jejich otázkou, jaký strojek si pro sebe vybrat.
břítva, dýmka a žena se nepůjčují
paulusek

Příspěvek od paulusek »

Tak na to musím reagovat. Dle mé zkušenosti si Merkur 37/C39C převzal vše špatné z obou břehů. Jeho čepel je tak málo vysunutá, jako R89, ale zároveň dokáže pokousat, jako agresivní strojek. Takže nekvalitně bere vous, protože má zapuštěný břit(protože jeho lišta shrne mýdlo ještě před čepelí), takže vyžaduje větší přítlak, takže kvalitně podráždí. Proto bych poradil -zůstat u R89 nebo R41/Fatip. Samozřejmě se to nedá zobecnit-rozhoduje technika holení-je velmi důležité netlačit a používat krátké tahy+kvalitní žiletky.
badys

Příspěvek od badys »

co vyhovuje jednomu, samozřejmě nemusí sednout jinému, jeden miluje druhý nenávidí.
O své technice, že je dobrá bych se neodvážil hovořit - jsem nováček, nicméně ano - jedu kratší tahy bez jakéhokoliv tlaku.
Žiletky používám kvalitní standardně Perma-Sharp, ale zelené Astry nejsou také špatné, ale musí se žiletka ve strojku pečlivě uložit - břit žiletky musí být rovnoběžně s víčkem strojku. Na netu se dají najít hezké fotky. Vyčetl jsem (a používám), že nejrychleji se dá žiletka vystředit tak, že víčko strojku se otočí vzhůru nohama tzn. závitem do hůry a teď se žiletka lehce vmáčkne do víčka a v této poloze (vzhůru nohama) se víčko našroubuje do strojku. Mne to zatím funguje dobře. Pokud není žiletka ve strojku umístěna dobře, strojek může pokousat hodně (vyčteno na zahraničních fórech).
Holím se vždy po koupeli a používám si myslím hodně kvalitní mýdlo, nebo krém na holení, které stejně nechávám cca více jak 3 min. působit kvůli změkčení vousů, než se začnu holit. Holím se pomalu a nespěchám, pokud bych spěchal, tento strojek bych nepoužil, ale vzal bych si R89. Problém se shrnováním pěny lištou nemám, ba naopak v pěně kterou oplachuju ze strojku jsou krásně oholené vousy - ze začátku holení strojkem, který neznám to docela sleduju, abych právě zjistil jak strojek bere a jestli můj sklon strojku je dodržen.
Ale jak jsem psal na začátku, že u mne to je OK, neznamená že to je OK u všech i když jsou všechny požadavky na kvalitu žiletek, mýdla, přípravy na holení atd... splněny.
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
Slovak Boy

Příspěvek od Slovak Boy »

Prepáčte, dlhšie som tu nebol a až teraz čítam príspevky, hoci dedek mi písal aj SZ, aby som tu zareagoval, až teraz som tu. Dedkovi, ak smiem takto skloňovať jeho nick, odporúčam jednoznačne Merkur 37C. Ale aj ten už nie je tak agresíny, ako býval, no bude určite dostatočný. A viem, že aj Edwin strojčeky s DE hlavou sú mierne agresívnejšie, ako sú Muehle R89. Stále ale obe moje 37C, jednu agresívnejšiu ako druhú, a aj 39C pokladám za najlepšie strojčeky a hlavy čo mám.

Musím ale niečo dodať. Dlho som sa trápil s agresivitou a neagresivitou strojčekov, až kým som neprišiel na ten správny systém holenia. Jednoducho netlačiť aj keď je strojček málo agresívny, neťahať príliš vela krát, nezmývať penu medzi ťahmi, len veľmi mierne pridať vodu, na tvár. A nesnažiť sa vždy oholiť dohladka. Každým ďalším dňom to pôjde lepšie a hladšie bez toho, aby ste tlačili, alebo pridávali ťahy.
A rovnako je to aj s agresívnymi strojčekmi, ako je R41. Tak isto tri ťahy, netlačiť, neumývať penu, penu mať bohatú a hustú, žiadna mydlová voda to nesmie byť. Aj výber mydla je dôležitý. A pokožku pred holením nevystavovať príliš dlho vode, lebo keď sa rozmočí, je zraniteľnejšia. Skúste zmeniť spôsob holenia a uvidíte, že agresivitou sa viac nebudete zaoberať a oholíte sa všetkým, čo má ostré ostrie. :P
dedek

Příspěvek od dedek »

děkuji Slovak Boy za reakci. Technika holení patří pod jiné téma. To jsem neměl na mysli. Šlo mi v podstatě o naší pseudo tabulku agresivity holících strojků, tak jak si jí udělali uživatelé a členové německého fóra.(viz spodní odkaz).
Použíjme stupnici 1 - 10. Když Mühle R41 ohodnotím známkou 10 a Mühle R89 známkou 2-2,5 , tak jakou známku dostane holící strojek aby jste ho ohodnotili známkou 5. To je střední agresivita. Pokud by se nám to statisticky podařilo sestavit, pomůžeme mnohým začínajícím kolegům.
Zmiňovaný Fatip bych hodnotil subjektivně známkou 8. Vím, že pokusy zde už byly.Jelikož z toho tabulka nevzešla, bude-li dostatek podkladů, jsem ochoten takovou tabulku sestavit.

http://wiki.badgerandblade.com/Modern_D ... essiveness
doki

Příspěvek od doki »

u mňa Fatip v agresivite jednoznačne vedie pred R41
MÜHLE R89, MÜHLE ROCCA, FATIP GRANDE
dedek

Příspěvek od dedek »

doki
mám tomu rozumět tak, že Fatip 10 a Mühke R41 9 popřípadě 9,5?
Libor

Příspěvek od Libor »

No a já zase pořád nemám jasno v porovnání Muhle R89 a Edwina DE89. Píše se, že mají mít stejnou hlavu, ale zase jsem vyčetl, že Ewdin bývá agresivnější. Asi ten rozdíl bude tak malý, nebo spíš bude v uživateli, aspoň podle mýho myšlení, že se názory tolik liší. Ale pokud to máte někdo podrobně prozkoumané a vyzkoušené. Asi řeším kravinu, mám na vyzkoušení Muhle, ale "chmatám" po Edwinovi. Holt jsem na ty Jaggery vysazenej, jak na Edwina, tak na Micka :-D
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Drvoštěp

Příspěvek od Drvoštěp »

Vlastním jen Solunu. Jestli někdo ji taky má, jakou známku dostane?
Jen by mě to docela zajímalo, jak je na tom babička Soluna v porovnání s ostatním strojky. Stupnice hodnocení 11? :)
8-)
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“