Stránka 6 z 11
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 24 črc 2014, 22:16
od ater
Kamisori z jednoho kusu funguje, to by ti tu jeden kolega mohl potvrdit. Spíš jsem to myslel tak, že pokud to zadáš někomu kdo originál kamisori neviděl, nemá a zkusí to jen podle fotek tak to nemusí dopadnout moc dobře, např. úhel ostří není jako na evropských břitvách, často si lidi myslí, že je profil čepel tvořen oblouky, ale oblouky to nejsou ...
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 25 črc 2014, 19:12
od tomasp
Já se zatím zkusil poptat několika nožířů, jestli by si na to troufli a všichni mě s tím poslali do někam.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 26 črc 2014, 00:54
od ater
A co ti řekli? Neviplatí se jim to zkoušet? Moc času a výsledek nejistý?
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 26 črc 2014, 11:30
od relka
Prostě musíš najít kováře cvoka, co se taky holí břitvou a měl by chuť jít to zkusit...a nechat v tom pár deka materiálu a nějakej ten metrák času. Držím ti palce, věřím že takovýho Mašíbla najdeš
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 26 črc 2014, 18:37
od tomasp
Odpověděli, že to nedělají. A jsem zase raději, že to řeknou na rovinu, než aby to zkoušeli a pak mi poslali nějakou zprzněnost, kterou bych si mohl holit maximálně chlupy na ruce.
Na internetu ty japonské stojí nejlevnější 8tis a nepíší tam ani z jakých je to ocelí. Jen že ze dvou. Což mi přijde na věci za 8tis nedostatečný popis. Myslím si, že ty jejich 2 oceli se vůbec na tu RWL34 nebudou dotahovat. A mně nejde o to, aby to bylo nějaké jakože luxusní, že to bude ze dvou ocelí. Chci, aby se to dalo nebezpečně nabrousit, drželo to ostří a by to ten japonský styl.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 27 črc 2014, 01:40
od ater
To myslíš za 8k Kč Iwasaki kamisori, které se dají v ČR sehnat. Jsou ze švédské uhlíkové oceli (jaké přesně nevím), kalené na 64 HRC. Jsou to nejvyhlášenější kamisori v Japonsku i ve světě, nebude snadný jim konkurovat, když je skoro všichni považují za nejlepší. U RWL 34 narazíš s tepelným zpracováním, aby jsi dosáhl 64 HRC tak potřebuješ teplotu -80 stupňů.
Nejlevnější nové kamisori (ne Iwasaki) jsou k sehnání na eBay za zhruba 3 tis. Kč.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 27 črc 2014, 09:31
od tomasp
Teď na to koukám, že to má HRC 64. Tak to je celkem síla. To skoro přemýšlím, jestli si neudělat radost a nevykašlat se na pokusy a nezakoupit jí. Vůbec jsem si toho nevšiml, jak je tvrdá, takže děkuji za upozornění.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 03 srp 2014, 18:36
od Ramzes
Skús na FB osloviť Milana Mozolica (Mozolic knives). Ak by si mal aspoň aký-taký výrobný výkres s rozmermi, myslím že by sa dal nahovoriť aj na kamisori.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 16 srp 2014, 00:47
od pecador
tomasp píše:Já bych právě po dotyčném nechtěl, aby to dělal ze dvou druhů oceli. Mně by stačilo, aby to celé udělal z jednoho kusu (RWL34). Ta je tvrdá i houževnatá a stejně nechci s břitvou nikde šermovat, ale jen se s ní holit, takže myslím, že by to z toho jednoho kusu mohlo v pohodě stačit a nemusel bych to dramatizovat.
Rád bych našel právě někoho, kdo by se toho zhostil a dokázal by to vyrobit, protože jak píšeš, RWL34 není nejlevnější a nechci riskovat, že by to někdo totálně zprznil.
Zapomeňte na ruční kování břitvy z RWL34!!! Ten matriál má kovací teplotu kolem 1100 st, tj. de facto těsně pod teplotou tavení a rozsah kovacích teplot pouhých 100 stupňů. Takže hned prvý problém nastane s ohřevem. Sotva by to vyndalo z pece
(výheň je nepoužitelná) tak je to studené dřív, než do toho někdo stačí bouchnout. Slabý břit je pod kovací teplotou ve zlomku vteřiny a kování pod rekrystalizační teplotou je tvarování za studena. To mimo jiné představuje vznik nejen mikrotrhlin ale vyloženě to bude praskat a odštípávat se.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Napsal: 16 srp 2014, 17:34
od tomasp
Já nemyslel aby to koval. Stačilo by mi, kdyby to vybrousil a zakalil.