Stránka 6 z 11
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 27 led 2010, 23:39
od mathas
Bude stačit konkor? A jakou pastu mám použít? Hlavně ať je to co nejlevnější
. Mám jeden natřít nějakou tou pastou a ten druhý jen olejem pro finální obtáhnutí břitvy?
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 27 led 2010, 23:44
od PetrS
Ahoj Mathas,
vítám Tě mezi přáteli těch nejostřejších nástrojů zvaných Břitva. Jsem rád, že jsi rozšířil naši milou společnost. Když budeš pozorně pročítat postupně všechna vlákna, tak najdeš na většinu svých otázek odpovědi. Hodně věcí se dá nakoupit přes internet od firmy DOVO. Postupně si vybavíš komplet nářadíčko a pak přejdeš od teorie k praktickému používání Břitvy. Přeji Ti aby jsi pořídil vše potřebné pro zahájení holení. Namísto Konkoru je výhodnější olej na šicí stroje - Šicoil. Na tu stranu co chceš jako finální (lepší je ta hladká) zatím nedávej nic a nebo jenom slabounce pošmrdlat olejem. Ale pro začátek je lepší na sucho. Na druhou stranu dej ostrý pajcunk (popis najdeš na foru) a hlavně zaleštit flaškou Leštilkou.
Zároveň přeji pevnou ruku a dobré ostří. Zdravím, Petr.
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 28 led 2010, 00:27
od Radyx
To mathas: jak píše PetrS, prostuduji si napřed další vlákna, je tady toho dost a odpověď se do jedné rady vměstnat nedá.
Jenom ke Konkoru, je to čistící olej a má přísady které nemůžeš potřebovat: rozpouštědla a pak protikorozní přísady, závěr je tedy jasný - Konkor NEBRAT!!!
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 28 led 2010, 01:23
od sparq
Na kuzi a obtahovaci remeny je nejlepsi olej z paznehtu. Da-li se koupit v Cesku a pod jakym nazvem - to netusim.
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 28 led 2010, 10:00
od PetrS
Ahoj Sparqu,
pod jakým jménem se prodává u vás? Třeba by se to dalo tady taky vygooglit.
Zdravím,
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 28 led 2010, 10:03
od Radgost
Jak se to jmenuje po americku?
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 28 led 2010, 10:18
od Zipíno
to Mathas: Zkus oběhnout prodejny jezdeckých potřeb, určitě tam budou mít výběr prostředků na údržbu kožených sedel, udidel a ohlávek. U nás se jim většinou říká Equus nebo Equipe. Další prostředek, který mám vyzkoušený se jmenuje Elaskon. ten se musí před použitím zahřát ve vodní lázni na cca 60 stupňů, rozpustí se bílé tukové vločky a natírá se tím opatrně kůže klůckem nebo štětečkem.
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 28 led 2010, 10:39
od Radgost
Jo, tak mám to.
Po americku se to zove
Neat's foot, po česku pak
paznehtový olej.
Více:
viewtopic.php?f=12&t=445
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 08 črc 2010, 22:20
od puschpull
Zdravím !
Jsem tu nový, i když anonymně jsem forum pročítal cca 2 roky a nyní jsem se před pár dny odhodlal i k registraci.
Na úvod musím říci, že břitvu nemám, ale chystám se začít ji používat a naučit se tomuto podmanivému ritálu (holit se břitvou a udržovat ostrý tento krásný nástroj)
Ale k věci:
včera jsem pořídil vojenský kožený opasek (tuším vzor 60) - v armyshopu, úplně nový za 110,- Kč což je, myslím, dobrá cena
...
a ač jsem zde pročítal mnoho threadů, chci se zeptat, jak postupovat, abych z něj udělal dobrý obtahovací řemen
Raději se ptám, než abych něco zkazil
Co jsem vyčetl je:
obroustit špalkem s jemným smirkem
napajcovat (což dodnes nevím přesně co znamená pajcunk - olej pro šicí stroje a popel z dřevěného uhlí ?)
uhladit flaškou (jakou je nejlepší použít a jakou technikou (to mi nějak uniklo) ?)
nanést rovnoměrně brusnou pastu ?
Chystám se na řemeni zatím finalizovat ostří svých nožů, z nichž pár udržuji velmi ostrých, ale to finále na řemeni mi nějak uniká ...
Děkuji za případné odpovědi a prosím o trpělivost
Re: Obtahovací řemen
Napsal: 08 črc 2010, 22:48
od PetrS
Ahoj puschpull,
vítám Tě zde na foru. Jsem rád, že jsi vstoupil mezi Břitevníky.
Holení Břitvou sebou nese hodně poznávání a vzdělávání se.
Po dvou letech pročítání jsi už měl možnost se seznámit se spoustou vědomostí, které toto forum nabízí.
Vojenský řemen v "surovém" stavu je pro dokonale nabroušenou Břitvu málo použitený.
Proto se musí upravit tak aby dobře bral. Většina těchto činností je zde popsaná do detailů a dokonce i typy flašek a jejich použití zde najdeš v míře hojné. Nejprve si velice jemným smirkem na špalíku srovnej obě strany a pak teprve pajcunk. Slovo "pajcunk" pochází z dob dřívějších a znamená totéž co "patlání" nebo "mazadlo". Složení směsi je zde obsáhle popsané, ale jak jsi napsal - šicol + křída + popel a udělat řídkou kašičku. Fénem řemen mírně nahřát a směs vtírat slabounce a rovnoměrně (méně je více).
Poté řemen zavěsit a uchopit flašku za hrdlo a položit ji napříč na pronešený řemen a tahat ji po celé delce řemene až se pajcunk začne zatírat do kůže a začnou se objevovat zaleštěné ostrůvky. Toto je jemný pajcunk pro závěrečné obtahování dobře nabroušené Břitvy. Na nůž to nemá valného účinku. Na nůž by se dal použít "ostrý" pajcunk z tovární brusné pasty, ale i tak by musel být nůž velice dobře nabroušený a stejně nedosáhne břit ostrosti podobné Břitvě. Je to především díky tvaru výbrusu. Nůž má obvykle broušení "gotika" a Břitva má výbrus "dutý". To určuje výsledný efekt ostrosti. Až budeš mít možnost porovnat obojí broušení, tak si sám ověříš propastnost rozdílu ostrosti.
Přeji spoustu trpělivosti, stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.