Nejdůležitější fáze broušení břitvy
Re: Nejsložitější fáze broušení břitvy
Už mi bylo přes pm porazeno. Některé kousky vypadají fakt... hmm... hustě?
Zdravím místní břitevníky.
Brousil jsem svou první břitvu GD, která byla poměrně nepřesně vyrobena. (Je zajímavé, že jejich další kousek, ačkoli vypadá hůře a fazetka připomíná zvlněný nůž, kupodivu holí)
Při broušení na kamenech mikroskop prozradil, že špička není broušena.
Dočetl jsem se zde, že není dobré při broušení tlačit, tak jsem se toho držel a vedl břitvu jen s minimálním přítlakem.
Jen na tu špičku jsem se trochu více soustředil a také trochu prstem druhé ruky lehce přitlačil.
Kupodivu břitva holí dobře jen na té špičce, kterou jsem přitláčel. Zbytek sice holí také, ale tahá.
Jak to tedy je s tím přítlakem během broušení?
Evidentně nějaký být musí (jde jen o to jak silný).
Brousil jsem svou první břitvu GD, která byla poměrně nepřesně vyrobena. (Je zajímavé, že jejich další kousek, ačkoli vypadá hůře a fazetka připomíná zvlněný nůž, kupodivu holí)
Při broušení na kamenech mikroskop prozradil, že špička není broušena.
Dočetl jsem se zde, že není dobré při broušení tlačit, tak jsem se toho držel a vedl břitvu jen s minimálním přítlakem.
Jen na tu špičku jsem se trochu více soustředil a také trochu prstem druhé ruky lehce přitlačil.
Kupodivu břitva holí dobře jen na té špičce, kterou jsem přitláčel. Zbytek sice holí také, ale tahá.
Jak to tedy je s tím přítlakem během broušení?
Evidentně nějaký být musí (jde jen o to jak silný).
@tomas58
Já osobně používám držení pomocí obouruč. Lépe se mi tak kontroluje přítlak. Na hrubších zrnitostech trochu přitlačuji a čím menší "zrno", tím na přítlaku ubírám. Důležitá je kontrola v průběhu broušení a podle toho přidat, nebo ubrat přítlak na jednotlivých místech. Největší práci mi dá zabrat čepel do vrtule, kde na jedné straně musím více tlačit u hlavy a při překlopení zase u paty. Důležité je při tvorbě fazety být co nejpřesnější ve všech místech čepele.
U GD je docela problém, že bývá fazeta různě tlustá a člověk musí více kontrolovat v průběhu broušení a tím že je na čepeli více materiálu mi vše trvá déle.
Já osobně používám držení pomocí obouruč. Lépe se mi tak kontroluje přítlak. Na hrubších zrnitostech trochu přitlačuji a čím menší "zrno", tím na přítlaku ubírám. Důležitá je kontrola v průběhu broušení a podle toho přidat, nebo ubrat přítlak na jednotlivých místech. Největší práci mi dá zabrat čepel do vrtule, kde na jedné straně musím více tlačit u hlavy a při překlopení zase u paty. Důležité je při tvorbě fazety být co nejpřesnější ve všech místech čepele.
U GD je docela problém, že bývá fazeta různě tlustá a člověk musí více kontrolovat v průběhu broušení a tím že je na čepeli více materiálu mi vše trvá déle.
Přeju pěknej den pánové, jsem tu novej a je to můj první příspěvek. Nože brousím už řadu let a tak jsem se jedenkrát rozhodl, že jeden nabrousím "aby řezal tenoulinký plátky papíru jedním tahem". Tedy, poprvé jsem se oholil bez strojku nožem, vyvztekal jsem se na broušení opravdu parádně, použil jsem starej "za komunistů" zakoupenej dvouhrubostní brousek, potom už jen řemen a brousil jsem "přes hřbet" Někde jsem to vykoukal v televizi "dělal to tak holič". S jedním drobným říznutím to šlo úplně parádně.
No tak jsem si před měsícem pořídil břitvu a proto, že jsem si nebyl jistej jestli do toho půjdu naplno, tak jen zakoupenou z wish.com, tedy čína. Byl jsem mile překvapenej, co se dá zakoupit za 250,-kč. Holila hned, jen to nebylo ono. Jal jsem se jí přebrousit a po zralý úvaze, jsem jezdil po vrchní části "hřbetu" a při tom jemně opíral ostří o kámen. Po tazích kdy jsem vytahoval ostří, se mi asi po 100 tazích udělala "jehla", tak jsem začal skoro bez přítlaku doslova bez dotyku tahat proti ostří a jehla mi po částech odpadla. Zkusil jsem jí ohnout a zlomila se "tedy tvrdej matroš". Poté jsem použil úplně novej hasičskej pásek a najednou břitva holí jako divá. Dnes už se holím cca měsíc, tedy 12x oholen. Dneska jsem se zase řachnul pod rypákem. Nejni to sice řádný krveprolití, ale trošku mě to mrzí, že jsem takový kopyto.
Kolega v práci si koupil hodinářský brýle s lupama, jal jsem se pod silnou lupou zkontrolovat svoje už 2 břitvy a na co jsem nepřišel i po měsíčním obtahování na řemenu, jsou po silným zvětšením na břitvě šílený drážky. Drážky tam nechci jak více dohladit? Díky za případnou radu, či reakci. S pozdravem rapa.
No tak jsem si před měsícem pořídil břitvu a proto, že jsem si nebyl jistej jestli do toho půjdu naplno, tak jen zakoupenou z wish.com, tedy čína. Byl jsem mile překvapenej, co se dá zakoupit za 250,-kč. Holila hned, jen to nebylo ono. Jal jsem se jí přebrousit a po zralý úvaze, jsem jezdil po vrchní části "hřbetu" a při tom jemně opíral ostří o kámen. Po tazích kdy jsem vytahoval ostří, se mi asi po 100 tazích udělala "jehla", tak jsem začal skoro bez přítlaku doslova bez dotyku tahat proti ostří a jehla mi po částech odpadla. Zkusil jsem jí ohnout a zlomila se "tedy tvrdej matroš". Poté jsem použil úplně novej hasičskej pásek a najednou břitva holí jako divá. Dnes už se holím cca měsíc, tedy 12x oholen. Dneska jsem se zase řachnul pod rypákem. Nejni to sice řádný krveprolití, ale trošku mě to mrzí, že jsem takový kopyto.
Kolega v práci si koupil hodinářský brýle s lupama, jal jsem se pod silnou lupou zkontrolovat svoje už 2 břitvy a na co jsem nepřišel i po měsíčním obtahování na řemenu, jsou po silným zvětšením na břitvě šílený drážky. Drážky tam nechci jak více dohladit? Díky za případnou radu, či reakci. S pozdravem rapa.
- valentin75
- Donátor
Neviem či poradím , ale podľa mňa britva slúži na holenie a keď je ostrá ako píšeš že sa s ňou oholíš ,tak nevidím dvôvod s tým niečo robiť .rapa píše: Kolega v práci si koupil hodinářský brýle s lupama, jal jsem se pod silnou lupou zkontrolovat svoje už 2 břitvy a na co jsem nepřišel i po měsíčním obtahování na řemenu, jsou po silným zvětšením na břitvě šílený drážky. Drážky tam nechci jak více dohladit? Díky za případnou radu, či reakci. S pozdravem rapa.
Ale ak chceš odstrániť drážky,ryhy,tak potrebuješ brúsiť postupne na stále jemnejších kameňoch . Ale stále mi to nedáva zmysel keď je britva nabrúsená.
za celý čas som videl len jednu britvu na ktorej neboli žiadne ryhy,brit sa leskol ako zrkadlo,ale oholenie s ňou nebolo moc príjemné.
Na iných britvách,ktoré som mal, sa zdá že majú zrkadlový lesk,ale pri zmene uhla svetla ktoré dopadá na brit sa ryhy ukázali.
Ešte si neodpustím jednu poznámku k tomuto :
Nikdy som nepochopil prečo dosť ľudí čo brúsi nože potom s nimi reže papier,v mojich očiach je to zvrhlosť .rapa píše: "aby řezal tenoulinký plátky papíru jedním tahem"
Palo
Vysvětlím,když preriznes tenky papír lehce bez zadrhnuti,pro nuz to znamená,že je nabrousen jak má,u britvy paralela ze holi a netahá.
Přidám se k diskuzi.
Brousil jsem nože pro řeznictví a po nabroušení a donešení nožů na prodejnu sezval pan majitel pracovnice a ohlásil jim, že nože jsou nabroušené a která z nich vezme takový nůž na krájení papírů, ta půjde do klobás... Berte to prosím jako úsměvný žert, ale důraznost s jakou to říkal o mnohém svědčí.
Papir, to je dřevitá hmota, kaolín a klíh (velmi stručně řečeno).
Jemně nabroušené ostří nože zůstane utrhané v papíru.
Břitva je MNOHONÁSOBNĚ JEMNĚJI NABROUŠENÁ a stačí ostří jen utřít do toaletního papíru nebo látky a ostří je nejen utrhané ale udělají si i drážky do kovu a to prosím pouze při utření ostří. Ještě jsem takový pokus s řezáním papíru Břitvou pod mikroskopem neudělal, ale domnívám se, že by to bylo zajímavé podívání.
Utřeno toaletním papírem:
Brousil jsem nože pro řeznictví a po nabroušení a donešení nožů na prodejnu sezval pan majitel pracovnice a ohlásil jim, že nože jsou nabroušené a která z nich vezme takový nůž na krájení papírů, ta půjde do klobás... Berte to prosím jako úsměvný žert, ale důraznost s jakou to říkal o mnohém svědčí.
Papir, to je dřevitá hmota, kaolín a klíh (velmi stručně řečeno).
Jemně nabroušené ostří nože zůstane utrhané v papíru.
Břitva je MNOHONÁSOBNĚ JEMNĚJI NABROUŠENÁ a stačí ostří jen utřít do toaletního papíru nebo látky a ostří je nejen utrhané ale udělají si i drážky do kovu a to prosím pouze při utření ostří. Ještě jsem takový pokus s řezáním papíru Břitvou pod mikroskopem neudělal, ale domnívám se, že by to bylo zajímavé podívání.
Utřeno toaletním papírem:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Ano,věřím a souhlasím,ale kort řezník to po hodině vezme ocilkou a co na nozi udělá je proti papíru total prasarna,ale funguje mu to,takže test ostrosti na papíru bych v žádném případě nehanel ani neřešil.
K tem fotkám,není možný ze to udělal nějaký prach,zrnko,mohlo byt i v papíru,dyť je to recyklat,dřevo by to asi nezvládli,nevím no
K tem fotkám,není možný ze to udělal nějaký prach,zrnko,mohlo byt i v papíru,dyť je to recyklat,dřevo by to asi nezvládli,nevím no
Rýhy či drážky na ostří se dají velmi snadno vytvořit znečistěným řemenem na obtahování, stačí prach.
Chlapi, nějak se nám ta diskuze odklání od tématu.