Stránka 6 z 19

Re: Poradna

Napsal: 15 črc 2009, 21:54
od adrspach
Uz se tesim na nejaky ten report.

Re: Poradna

Napsal: 16 črc 2009, 08:38
od Radgost
Report o čem? :)

Re: Poradna

Napsal: 16 črc 2009, 21:47
od adrspach
O tom jaky je ten obtahovaci remen. Zakoupen ve Statech prodejce je odesila z UK a podle ostanich inzeratu vyrobce bych rad vedel odkud tyto remeny maji (muzu jen odhadovat a doufam, ze se mylim) a jaky budou.

Re: Poradna

Napsal: 08 zář 2009, 20:56
od LukKuc
Tak jsem se dnes poprvé holil břitvou a mám smíšené pocity. Po koupi brousku zrnitosti 2000/6000 jsem dobrousil břitvu koupenou na aukru. Obtáhl na řemeni a zdálo se být ostří jak má. Holí chlupy bez tahání. Avšak po namydlení a po několika tahách břitva ztratila úplně svou původní ostrost a začala to tahat tak, že jsem to musel doholit strojkem. Nevíte, čím to může být? Průběžně jsem jí oplachoval teplou vodou a tak po 10 tazích to začalo tahat jak sviň.
Díky za rady, nechci zanevřít, vím, že někde dělám chybu.

Re: Poradna

Napsal: 08 zář 2009, 21:31
od PetrS
Ahoj LukKuc,
podle všech indícií to vypadá, že se Ti povedlo na Břitu vytvořit "grot". To je obvyklý následek broušení na jemných kamenech. Poslední tah broušení jsi dělal břitem k sobě a střenkami vpravo. Proto Ti Břitva dovolila pár tahů s relativní schopností řezat vousy, ale pak se grot obrátil na druhou stranu a byl konec holení.
Náprava:
1) zkusit protáhnout přes nehet a zjistit jak moc drhne. Při velikém grotu nemravně protáhnout napříky přes třísku borového čistého dřeva. Je to sice ten nejposlednější způsob stržení grotu ale stejně musíš vytvořit celý břit znovu. Jemně aby jsi nevytrhal ostří. Pak brousit vše znovu
2) malý grot velice jemně odbrušovat a ze začátku broušení párkrát protáhnout přes nehet a pak jen opatrně brousit.
!!!!! Vše neustále kontrolovat silným zvětšovákem. !!!!!
Zdravím Petr.

Re: Poradna

Napsal: 09 zář 2009, 10:01
od Zdeněk L.
Přivezl jsem si z Příbrami z výstavy keramický brousek -od Jana-na břitvy, zaleštěný 4000?
Neodolal jsem a břitvu objel na oleji pro šicí stroje. Pak kůži, ale taky tahala. Asi to neni žádná sranda brousit na brousku a neni nutný pokud ostří není poničený. Včera jsem u TV poctivě obtahoval na kůži s jakýmsi pajcunkem -leštící pasta a pak na hladký straně čistý kůže. Břitvy se ještě snad ani vlasu nedotkly a už padal. Byl jsem z toho nadšenej. Chci tím říct, že asi stačí ve většině případů trpělivý obtahování na kůži.
Jinak holení břitvou je můj intimní silný zážitek, na kterej se vždy těším.
Ahoj Zdeněk

Re: Poradna

Napsal: 09 zář 2009, 10:59
od Meny
Jestli je to ten korund tak mám dojem že je to vodník a neměl by přijít do styku s olejem.

Re: Poradna

Napsal: 09 zář 2009, 12:25
od LukKuc
Tak tak, je to keramika, jedině vodu. Nechat namočit pár minut a pak brousit.
Petr: Díky, zkusím to, a taky mě napadá, nebude to taky tím, že průběžně oplachuju v teplé vodě? Ve všech filmech a dokumentech, co jsem viděl, holič vždy otírá zbytky vousů i s pěnou do ručníku nebo do ruky.
Jan má vynikající ty keramické brousky. Brousím s nimi nože a krásně holí. Navíc za lidové ceny.

Re: Poradna

Napsal: 09 zář 2009, 12:37
od PetrS
Korundové brousky od Jana
jsou zásadně s VODOU. Na olej ani podívat. Je zajímavostí, že i když je brousek delší dobu namočený ve vodě, tak za chvíli povrch vyschne. Řeším to přikapáváním vody pomocí lahvičky od barvy na vlasy. Zároveň pár tahů na sucho způsobí dokonale lesklý povrch Břitu. Nedoporučuji ale brousit déle na sucho.
Co se týká oplachování Břitvy tekoucí vodou, tak pokud je voda jen teplá či vlažná, nic se neděje. Horší je to s horkou vodou. Nejen moje zkušenosti říkají, že se zhorší kvalita břitu a přestane držet ostří. Obvykle se pak musí znovu na kámen. Jinak utírání pěny o bříško palce na dlani (jak jsem okoukal od našeho pana holiče a používám) je velice pohodlné a pohotové. Profi holič utírá do ubrousku aby měl čisté ruce na zákazníka. Jde jen o zvyk ale pak už se oplachování používá jen před obtahováním nebo na konci holení jako součást úklidu Břitvy. Ale každému podle jeho zvyků. Zdravím Petr.

Re: Poradna

Napsal: 11 zář 2009, 01:07
od Mephisto
S těmi brousky je to opravdu zajímavé jak na sucho, tak s vodou. Já to brousím cca 1:1. Někdy prostě cítím když vyschne, že teď nenamáčet, teď prostě krásně jede. A pak zase namočím. Jen je dobré ho občas utřít, protože na suchém se občas objeví vytržený kousíček .. ne tolik jako u kamenu, ale stane se to.
Jinak, někdy zkrátka lépe dobrousím břitvu za sucha, jindy za mokra ... jak kdy.
Ehm .. teď dělám jednu a ta se mi nedaří ani na jeden způsob, stále je to mizérie a to už se s ní peru pár dní s několika denními přestávkami. :x :D