Takže strojek mám přibližně 14 dní a mohu napsat své první pocity. Jak píší kolegové, tak holení není úplně pohodlné a je drsnější - je prostě cítit, že strojek vousy bere, což u Merkuru slant je přesný opak a člověk až přemýšlí, jestli se vůbec holí.
Čepelky - začal jsem zelenou Astrou a postupně přešel na Perma-sharp a dále na Polsilver Super iridium, která se mne zdá v R41 na mé holení nejlepší. Při použití těchto čepelek se začala má pleť i na krku lepšit a podráždění se začalo minimalizovat. Zpravidla dosahuji BBS, nicméně musím stále projít 3 až 4 průchody s minimálním leštěním a z toho většinou 2 průchody jsou proti srsti a má pleť to na krku zvládá! přičemž mne tento strojek dává nejdelší hladkost a díky tomu mne bude stačit holení ob den, ale zvládám s ním holení i každý den.
V honbě za pohodlným a BBS oholením jsem pročítal i zahraniční fóra a sledoval videa s tímto strojkem. Na hodně fórech (hlavně Poláci) doporučují, že nejlepší čepelky do tohoto strojku jsou Feathery, což jsem se rozhodl tento pátek otestovat. Veškeré věci a podmínky, krom nové čepelky Feather zůstaly shodné (holící krém, štětka atd...)
Ale ouha, ihned jsem pochopil některé komenty některých kolegů v tomto vlákně o přespřílišné drsnosti a pocitu o "vytrhávání" vousů.
Měl jsem co dělat, abych s tím vším nešvihl a vydržel 3 klasické průchody (po, křížem a proti). Líce i krk hodně červené až rudé a pocit pálení a hoření takový, že jsem ihned po holení letěl do ložnice a zde si vypůjčil od manželky Thermální vodu ve spreji a ihned jsem ji na obličej stříkal, což přineslo částečnou úlevu. Spát jsem šel s bílým obličejem i krkem - Sudocrem. Oholení bych ani nenazval oholením, ani tváře jsem neměl hladké. Prostě děs a opět se mne potvrdilo, že Feathery nejsou pro mne, prostě je nezvládá moje pleť a možná i má technika.
Ještě jeden poznatek - musím používat pouze syntetickou štětku, při třetím a popř. čtvrtém průchodu je můj silvertip velice nepříjemný a pichlavý - pleť je hodně citlivá.
Jinak musím napsat, že jsem ze strojku nadšený a za těch 14 dní co ho mám, jsem jiný strojek použil pouze jednou.
Muhle R41 2013 ?
Re: Muhle R41 2013 ?
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
Opět se naskýtá otázka možné negativní reakce na použité "pěnivo". Čím se mydlíš a používal jsi to už dostatečně dlouho předtím? Já sám mám odlišné reakce na různá pěniva, i když bych to nepovažoval za reakci na určitou složku, ale spíš na celkové holicí vlastnosti. Zkrátka ne každé mýdlo mi sedlo. Ale kolegové mají vynikající zkušenosti např se slovenskými mýdly z Hrochotě, já osobně si sedl s Mitchellsem, ke kterému se určitě brzo vrátím, a taky poslední dobou Speick active men ( to v kelímku), které se mi zatím zdá krapet lepší než men v tyčince, ale složení jsem nezkoumal.
Zkus ještě jiná pěniva, je dobré si stanovit jedno oblíbené jako referenční a vůči němu porovnávat.
Zkus ještě jiná pěniva, je dobré si stanovit jedno oblíbené jako referenční a vůči němu porovnávat.
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
No myslím, že bych pěnivo vyloučil. Byl to Castle Forbes, který používám dostatečně dlouho. Včera jsem se s ním holil opět, akorát byla čepelka Feather nahrazena Polsilverem a vše super, dnes znovu s Castle a testoval jsem poprvé "origo" Mühle čepelku a k velkému překvapení rovněž parádní oholení.
Jinak používáme téměř shodná mýdla. V mé rotaci jsou dále Mitchell's, Speick men active (v kelímku) a Hrochoť s kozím mlíkem, lopuchem a kostivalem pro citlivou pleť.
Moje referenční je Mitchell's jako mýdlo a právě Castle Forbes jako krém.
Ale já s Featherem mám ve všech strojcích problém, pouze v Merkuru slant byl docela OK. Na druhou stranu jsem "rád", že jsme si s Feathery nesedli - aspoň ušetřím
Jinak používáme téměř shodná mýdla. V mé rotaci jsou dále Mitchell's, Speick men active (v kelímku) a Hrochoť s kozím mlíkem, lopuchem a kostivalem pro citlivou pleť.
Moje referenční je Mitchell's jako mýdlo a právě Castle Forbes jako krém.
Ale já s Featherem mám ve všech strojcích problém, pouze v Merkuru slant byl docela OK. Na druhou stranu jsem "rád", že jsme si s Feathery nesedli - aspoň ušetřím
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
- Slovak Boy
Ahoj Badys. Ahojte priatelia. Po dlhšej dobe som vzal znovu do rúk R41 a nešlo to. Podobné skúsenosti ako vy. Nahnevalo ma to, tak som si povedal, že ho nepustím z ruky, pokým nebude holenie suprové. Asi po týždni sa mi to podarilo a krása. Už viem v čom robíme viacerí chybu. Darmo si opakujeme, že netlačiť, netlačiť. Lenže ono treba vyšľahať aj kvalitnú penu. Od zmäkčenia vela vela závisí. S mydlom treba opatrne, nedávať ho príliš vela. Najprv rozmiešať suchú penu, len takú kašičku vlastne vlhkou štetkou a postupne prikvapkávať s kvapkajúcej ruky 3-5 kvapiek do peny a vždy vmiešať. Toto opakovať 5-7 krát, pokým pena nenarastie aspoň trojnásobne. Trvá to, ale vyplatí sa. Medzitým močiť tvár a tesne pre nanesením peny jemne prejsť mydlovou vodou aby sa zmyl maz z kože. Ten totiž ničí penu, podobne ako keď si chcete umyť šampónom napoprvé mastné vlasy. Pena je vtedy dobrá, keď stale robí špicaté kopčeky, ale už nie take veľmi ostré. Nesmie byť ale pórovitá. Len rozmiešať vela vody s mydlom neprinesie penu, ale žbrndu. Tým sa neoholíte dobre. Tú vodu tam treba proste vmiešať po kvapkách. Hned pri nanesení pocítite tú plnosť spojenú s vlhkosťou. Myslím, že je to skôr téma pre peny, a dobre to popisuje v tej zložke Viking. Ale spomínam to preto pri R41, labo keď si urobíte takúto dobrú penu, tak sa už nestane, že by R41 ťahalo. A bude holiť aj bez tlačenia. Len jemné hladkanie tváre ostrím žiletky trčiacej z R41. Takto krásne som sa holil ešte týždeň a keď som prešiel na R89 tak krása. Je jedno aká žiletka, či Feather, či Astra, ak nie je vyslovene tupá, všetky vás oholia, ak si date záležať na dobrej príprave. Odporúčam vymiešať si večer len tak tréningovo penu. A holím sa denne. R41 tkou na dva a pol ťahu. Ten pol to je jemnučké dohoľovanie kritických miest ako je krk. A penu vtedy už stačí naniesť len rukou. Ešte jedno upozornienie. Penu nedávať na tvár zaliatu kvapkami. Tvár má byť mokrá ale rukou stiahnite veľké kvapky, aby nezriedili viac penu ako chceme. Ako už niekto napísal: R41 je vhodná pre začiatočníkov na tréning pevnej ruky. Mńa teraz po holení R41 tvár nepáli ani po nanesení Alpy.A oholenie je dohladka.
Ešte raz zhrnutie:
- dobre namočiť tvár teplou vodou
- tvár zbaviť aj mastnoty mydlovou vodou. Nie priamo mydlom na ruky. To by dráždilo.
- penu vyšľahať z kúskov mydla alebo krému, v množstve ktoré si viete predstaviť na tvári v surovom stave. Tak na pokrytie celého bruška ukazováka. Začať len mokrou štetkou, postupne pridávať teplú vodu po kvapkách za stáleho miešania.
- pred nanesením peny sa zbaviť veľkých kvapiek vody z tváre prejdením rukou
- holiť sa jemne po smere. nesnažiť sa oholiť všetko naraz. Najprv po srsti, potom krížom a nakoniec proti smeru, ak je to niekde potrebné. Medzi ťahmi vždy tvár umyť vodou a naniesť novú penu len jemne.
- strojček R41 sa drží pod mierne väčším uhlom ako 30°. Možno skôr otupí žiletku, ale s tým už sa treba zmieriť. Je to zas to najdokonalejšie oholenie
Mimochodom výborná štetka je Muhle s plastovými štetinami. Tie nepichajú a robia penu oveľa ľahšie. Veľmi odporúčam.
Ešte raz zhrnutie:
- dobre namočiť tvár teplou vodou
- tvár zbaviť aj mastnoty mydlovou vodou. Nie priamo mydlom na ruky. To by dráždilo.
- penu vyšľahať z kúskov mydla alebo krému, v množstve ktoré si viete predstaviť na tvári v surovom stave. Tak na pokrytie celého bruška ukazováka. Začať len mokrou štetkou, postupne pridávať teplú vodu po kvapkách za stáleho miešania.
- pred nanesením peny sa zbaviť veľkých kvapiek vody z tváre prejdením rukou
- holiť sa jemne po smere. nesnažiť sa oholiť všetko naraz. Najprv po srsti, potom krížom a nakoniec proti smeru, ak je to niekde potrebné. Medzi ťahmi vždy tvár umyť vodou a naniesť novú penu len jemne.
- strojček R41 sa drží pod mierne väčším uhlom ako 30°. Možno skôr otupí žiletku, ale s tým už sa treba zmieriť. Je to zas to najdokonalejšie oholenie
Mimochodom výborná štetka je Muhle s plastovými štetinami. Tie nepichajú a robia penu oveľa ľahšie. Veľmi odporúčam.
Ahoj Slovak Boy, no co dodat - s většinou musím jen souhlasit. V současné době se už holím s R41 také jak říkáš na 2,5 tahu a bez podráždění. Ale R41 neodpouští nic a člověk musí hledat tu svou ideální kombinaci. Pokud ji nedodržím jsem podrážděn, nebo holení je nepohodlné, popř. tahavé.
Můj setup pro R41:
žiletky už používám v R41 jenom TIMOR - bez podráždění a dám s jednou 4 oholení
Mýdla a krémy - primárně Le Pére Lucien, nebo Cella, svátečně Castle Forbes. Dostalo se mne do rukou mýdlo Soponificio Varesino 70TH, mýdlo je vynikající po všech stránkách, ale už to nedám na 2,5 tahu a nedocílím úplné hladkosti.
Pěnu rozdělávám na tváři, pokud v misce opět to nedám na 2,5 tahu.
Holení probíhá po koupeli, obličej neotírám od vody, ale než si připravím pěnu ve štětce obličej akorát tak zůstává vlhký.
Holení - kratší spíše pomalejší tahy, můžu dát i dlouhé, ale to už se sem tam objeví krvavá ranka, protože neudržím 100% úhel.
Shlédl jsem i hodně videí, ale ne k technice holení s R41, ale právě k jednotlivým mýdlům a krémům, že pokud vím třeba i z jiných serverů, že mýdlo je super a má vynikající pěnu atd... a já nejsem se svou pěnou spokojen, tak právě hledám a snažím se přijít tomu na kloub, no a pak po shlédnutí jdu a zkouším natrénovat bez holení to co jsem viděl. S Pére Lucien to bylo zrovna tak, prostě jsem to musel "okoukat" a pak natrénovat.
Od koupě R41 jsem 2x ze začátku vzal Merkur slant, ale pak jsem ho zabalil opět do krabičky a jiný strojek než R41 jsem už více nepoužil. Stal jsem se "závislákem" na úplně hladkém oholení bez podráždění a to s jiným strojkem neumím. HOWGH
Můj setup pro R41:
žiletky už používám v R41 jenom TIMOR - bez podráždění a dám s jednou 4 oholení
Mýdla a krémy - primárně Le Pére Lucien, nebo Cella, svátečně Castle Forbes. Dostalo se mne do rukou mýdlo Soponificio Varesino 70TH, mýdlo je vynikající po všech stránkách, ale už to nedám na 2,5 tahu a nedocílím úplné hladkosti.
Pěnu rozdělávám na tváři, pokud v misce opět to nedám na 2,5 tahu.
Holení probíhá po koupeli, obličej neotírám od vody, ale než si připravím pěnu ve štětce obličej akorát tak zůstává vlhký.
Holení - kratší spíše pomalejší tahy, můžu dát i dlouhé, ale to už se sem tam objeví krvavá ranka, protože neudržím 100% úhel.
Shlédl jsem i hodně videí, ale ne k technice holení s R41, ale právě k jednotlivým mýdlům a krémům, že pokud vím třeba i z jiných serverů, že mýdlo je super a má vynikající pěnu atd... a já nejsem se svou pěnou spokojen, tak právě hledám a snažím se přijít tomu na kloub, no a pak po shlédnutí jdu a zkouším natrénovat bez holení to co jsem viděl. S Pére Lucien to bylo zrovna tak, prostě jsem to musel "okoukat" a pak natrénovat.
Od koupě R41 jsem 2x ze začátku vzal Merkur slant, ale pak jsem ho zabalil opět do krabičky a jiný strojek než R41 jsem už více nepoužil. Stal jsem se "závislákem" na úplně hladkém oholení bez podráždění a to s jiným strojkem neumím. HOWGH
- Slovak Boy
Ahoj Badys, samozrejme správny "set up" mydiel, strojčeka a žiletiek robí to holenie dokonalejším. Popravde ťa obdivujem, ty musíš mať dráty namiesto fúzov, keď jediné čím sa dobre oholíš je R41. A ja som sa divil, načo to tí súdruhovia v NDR vymýšľajú také nebezpečné strojčeky. Tak už viem, že asi pre takých ako si ty. Holíš sa denne? Tie mydlá, ktoré spomínaš ani nepoznám. Áno, je rozdiel medzi mydlom a mydlom. Ja som ten typ, ktorý keď nájde niečo čím sa vynikajúco holí, tak to pustím z ruky ako zvládnutý cieľ a snažím sa dobre oholiť tým, čo robí iným a hlavne mne problémy. Nakoniec by som mal ale zakotviť pri tom najlepšom, čo som preskúmal. R41 tam určite patrí. Je to iný pocit ako s inými hlavami. Kto neskúsil R41, nevie ešte všetko o holení strojčekmi
PS: Nerozumiem tej 37C. Fakt je na teba slabá? Nemáš nejaký nepodarok? A koho to mám hľadať na youtube, čo sa tak dobre holí R41 tkou?
PS: Nerozumiem tej 37C. Fakt je na teba slabá? Nemáš nejaký nepodarok? A koho to mám hľadať na youtube, čo sa tak dobre holí R41 tkou?
Ahoj Slovak Boy, standardně mne stačí holení obden, což je ideál, ale i denní holení není problém.
Vynikající videa o holení s R41 má PaulH (to určitě víš), ale já jsem psal, že sleduji videa hlavně přípravy pěny, aby ta byla právě dokonalá. Mýdla která používám primárně jsou italská a francouzská spíše měkčí koezistence. Krém Castle Forbes Lavande byl údajně primárně dělaný pro použití s R41 - tuto zmínku jsem našel na několika zahraničních fórech, ale oficiální prohlášení jsem nikde žádné neviděl.
PS: nemyslím si, že 37C je na mne slabá, ale oholení mám většinou na 3,5 tahu a tím pádem již i nějaké mini podráždění a jsem ohole slušně do hladka. S R41 na 2,5 tahu a úplně do hladka. 37C jsem kupoval v Anglii, kvalita OK, žádný problém a jsem s ní spokojen a můj domov neopustí.
Vynikající videa o holení s R41 má PaulH (to určitě víš), ale já jsem psal, že sleduji videa hlavně přípravy pěny, aby ta byla právě dokonalá. Mýdla která používám primárně jsou italská a francouzská spíše měkčí koezistence. Krém Castle Forbes Lavande byl údajně primárně dělaný pro použití s R41 - tuto zmínku jsem našel na několika zahraničních fórech, ale oficiální prohlášení jsem nikde žádné neviděl.
PS: nemyslím si, že 37C je na mne slabá, ale oholení mám většinou na 3,5 tahu a tím pádem již i nějaké mini podráždění a jsem ohole slušně do hladka. S R41 na 2,5 tahu a úplně do hladka. 37C jsem kupoval v Anglii, kvalita OK, žádný problém a jsem s ní spokojen a můj domov neopustí.
Já osobně 37C/39C nepovažuji za nikterak agresivní nebo kousavý strojek. Spíš takový, který umožní hladké oholení i s poněkud horší technikou holení. To R41 je svého druhu potvora, které pokud člověk neprojevuje dostatek úcty, kouše jak pitbul co 14 dnu nejedl.
Ale R41 aspoň u mě (zatím nemám bohužel svojí, měl jsem na 3 týdny půjčenou) fungovala velmi dobře a z holení ubrala jeden průchod, ale pokud bych měl nějaký strojek označit za skutečně agresivní, tak by to byla česká Soluna, to je tedy kumšt, se tou oholit.
Ale R41 aspoň u mě (zatím nemám bohužel svojí, měl jsem na 3 týdny půjčenou) fungovala velmi dobře a z holení ubrala jeden průchod, ale pokud bych měl nějaký strojek označit za skutečně agresivní, tak by to byla česká Soluna, to je tedy kumšt, se tou oholit.
Jj, k R41 musí být dostatek respektu, ale na holení s s tímto strojkem se vždy těším. Moc bych si přál, aby tento strojek existoval v nerezu, nebo aspoň v černém provedení JET, jako byl R89. Peníze bych za to dal. Já vím, že existuje pár nerezových super strojků, ale většinou když člověk čte zkušenost uživatelů, tak ten kdo měl možnost je opravdu porovnat s R41, tak avizuje, že hladkost a trvanlivost oholení R41 nepřekonají a pokud je to ještě verze R41 2011, která byla ještě agresivnější, tak už vůbec ne.
Tak ,jsem se stal taky majtelem R41 a měl , jsem hrozný strach , že to bude nějaký masakr shavetta nasadil ,jsem přiloženou žiletku muehle a hned po prvním tahu , jsem si řekl že je to oka , že to není vůbec o nic agresivnější než moje open comb soluna , tak hned na poprve bez poranění a podraždění , strojek je opravdu agresivnější a asi bych ho nedoporučoval , člověku co se nikdy neholil ale zase bych s něj nedělal zabijáka jinak zpracování luxusní