Teplota taveni je 1536st.C. Austenitizacni teplota (a tedy tvareci) pro tuto ocel je mezi 1050 a 1160st.C. Jen je dobre ji neprehrivat kvuli oduhliceni.pecador píše:Zapomeňte na ruční kování břitvy z RWL34!!! Ten matriál má kovací teplotu kolem 1100 st, tj. de facto těsně pod teplotou tavení a rozsah kovacích teplot pouhých 100 stupňů. Takže hned prvý problém nastane s ohřevem. Sotva by to vyndalo z pece (výheň je nepoužitelná) tak je to studené dřív, než do toho někdo stačí bouchnout. Slabý břit je pod kovací teplotou ve zlomku vteřiny a kování pod rekrystalizační teplotou je tvarování za studena. To mimo jiné představuje vznik nejen mikrotrhlin ale vyloženě to bude praskat a odštípávat se.
Jinak samozrejme se bezne kove z vyhne na 1100st.C. Stejne tak je to teplota, pri ktere se kovarsky svaruje.
Jen nevidim jediny duvod, proc by se u britev, ktere se delaji z legovane oceli, melo pouzivat kovani. U britvy to nic neprinese. Kdyz jsem videl (asi tu kazdy cetl) bakalarku ohledne rozdilu mezi kovanou a vybrusovanou cepeli, tak kovani se imho vyplati jen u nozu, kde se predpoklada hrubsi namahani. U britvy zalezi zejmena na tvrdosti, protoze cepel nijak namahana neni.
Takze bych se nebal jen vybrousit, zakalit a dobrousit.