Fatip Grande

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
paulusek

Re: Fatip Grande

Příspěvek od paulusek »

Mám také Black Metal verzi. Po 2 měsících denního používání zaznamenávám otěr horní vrstvy, především na hraně hřebene, kde se otírá o pokožku. Pod ní se objevuje mosazná barva. To mě moc nevadí, na funkčnost to nemá vliv a je to zajímavá patina. Ale co mě vadí, je rozdílná agresivita břitů. Ačkoli se snažím žiletky srovnat s hranou hřebene z nadhledu. Zachovám stejnou škvíru mezi břitem a spodním hřebenem. Stejně je agresivita zřetelně odlišná. A také mám odlišnou zkušenost od majitelů, kteří tvrdí, že tento strojek není vybíravý na žiletky. Feather OK. Perma-Sharp ještě lépe. Ale takový Shark nebo žlutý Tiger... Dal jsem jim šanci tří holení na stržení eventuelního grotu. Tak mně podráždily pokožku, že se vzpamatovávala tři dny holením žiletkou Feather, kterou jsem je nahradil.
Vousáč

Příspěvek od Vousáč »

Nezaznamenal jsem, že by tady někdo tvrdil, že Fatip není vybíravý na čepelky, spíš naopak stejně jako u jiných strojků, si musí člověk najít ten správný typ čepelek. Fatip oproti jiným strojkům jich ale snese mnohem víc, nejspíše dáno sklonem čepelky, která má lepší vlastnosti při práci. :roll:
Já jsem spokojený na výsost s Perma Sharpy, Derby, Elios, Croma, snad přibudou i další
Sharky běžně 10 až 12 oholení,
žluté Tigry a zelené Astry řadím tak na stejnou úroveň okolo 8 oholení - pravda narazil jsem na pár Tigrů se kterýma jsem dal
čtyři a pak jsem je radši vyměnil.
Jinak dáno i vlastnostmi strniště na obličeji a tak dále ...

Postřeh co se středění čepelek týče je dobrý, jediná dost podstatná bolístka všech Fatipů, ať už Grande nebo Picola
je opravdu velice složité středění tzv. od oka.
Ze začátku jsem s tím míval problémy, člověk si myslí že je vystředěno, nasadí strojek k prvnímu tahu a cítí že čepel zajíždí nějak surově. Zkontroluje a ejhle, jedna strana je opravdu více vysunutá než ta druhá.

Stává se to po vystředění a pomalém dotahování šroubení rukojeti, kdy se hojní díl přítlačné hlavy malinko pohne a tím jednu stranu čepelky vysune víc do strany.
Někdy to přerovnávám i třikrát, než jsem vizuálně spokojený.

Poslední podstatná věc u holení Fatipem je držení správného sklonu hlavy při holení obzvláště při holení tzv. proti srsti v hůře dostupných partiích obličeje.

Já si na Fatip zvykal 1/2 roku ale až teď víc jak po roce pravidelného holení můžu říci, že se sním dokážu oholit aniž bych se nějak zvlášť soustředil , občas myslím i na něco jiného při holení a přesto se už nemusím ohánět tyčinkou kamence, protože se mi stává málo kdy, že bych ho potřeboval.
Všechno to je o cviku, který se časem dostaví ... ;)
V noci slyším i vousy růst
paulusek

Příspěvek od paulusek »

Omlouvám se, nechtěl jsem, aby můj názor vyzněl tak, že o nenáročnosti strojku na žiletky psal někdo zde na fóru. Tuto informaci jsem zaznamenal v několika příspěvcích na zahraničních fórech. Jelikož se holím denně až na čtyři průchody a dodělávku, jsem nucen použít minimální přítlak a krátké tahy. Proti srsti holím pouze ve žlábku na bradě, jinde to je už na hraně podráždění. To vyžaduje ostrou žiletku. Bohužel v případě Tigeru a Sharku jsem byl nejen podrážděn, ale i špatně oholen. Tyto dvě značky mě nedělaly problémy v R89, ani v R41. Možná jsem měl smůlu na vadné kusy, dám jim ještě šanci. Když jsem do strojku nasadil první žiletku(Feather), byla dobře vystředěná a agresivita byla stejná na obou stranách. Po nasazení druhé žiletky(Perma-Sharp) strojek vykazoval značný rozdíl v agresivitě stran. Myslel jsem, že by to mohla být vlastnost žiletky. Poté jsem nasadil opět Feather a problém přetrvává. Středil jsem to několikrát, pokaždé několik minut - vizuálně bylo vše perfektně souměrné. Při holení ale opět problém. Možná mám smůlu na tolerance na svém konkrétním kousku. Rozhodně budu dále pilovat...
Edit: U té rozdílné agresivity břitů mně nevadí ta agresívnější strana, ta je v pohodě. Vadí mně ta méně agresivní-když začnu táhnout, stáhnu část mýdla, než upravím úhel do aspoň trochu přijatelného záběru.
paulusek

Příspěvek od paulusek »

Tak jsem se hecl a před měsícem koupil ještě klasický Fatip Grande. A ejhle! Problémy s vystředěním žiletky zmizely. Takže to může být kus od kusu. Jak ve vlákně napsal kolega, po zkombinování horní a spodní hlavy ze dvou strojků problém také vyřešil. Mimochodem-na Upravse přibyly nové modifikace. Nyní již v nabídce schází pouze modely s dřevěnými dlouhými ručkami.
Slovak Boy

Příspěvek od Slovak Boy »

Fatip je nepresný strojček a často nesúmerný. Mal som v rukách 5 rôznych Fatipov, každý mal inú agresivitu, inú súmernosť oboch strán a hlavne rozdielne široké vrchlíky. Až nechápem, z koľkých nástrojov to robia. V strojarine by neurobili ani jednu súčiastku, ktorá by fungovala. Ale aj tak som si ten strojček obľúbil. Netreba od neho veľa očakávať a brať ho ako držiak na žiletku a holiť sa treba tou žiletkou. Musí ju človek vnímať, asi akoby to bolo ostrie britvy.
Celkom dobrý je Fatip, ktorý má široký vrchlík, potom pritlačí ostrie rovno na zuby hrebeňa na oboch stranách a ostrie nevyčnieva nad zuby. Ak totiž nepriľahne k zubom, je veľmi agresívny a fakt sa človek holí len tou holou žiletrkou. Ak ale ostrie priľahne na zuby, potom je pevné a relatívne rovnako agresívne na oboch stranách. Taký Fatip strojček je super. Takže záverom by som odporúčal upozorniť výrobcu, aby robil vrchlíky presné a aby licovali s hrebeňom.
trinitrofenol

Příspěvek od trinitrofenol »

Objednal jsem si Fatip Grande k narozeninám a dnes jsem jej takhle na večer vyzkoušel. Přiznám se, že jsem čekal zázrak, který ovšem nepřišel.

Strojek vypadá souměrně, žiletka je od pohledu vystředěná hezky, tak jsem se toho nebál. Vysunutí ostří nad guard budí respekt, ale na druhou stranu je podobné jako u slovenského (vlastně čínského) strojku za dvě eura.

DE se holím obden asi půl roku, takže občas se mi stane, že třeba netrefím pěnu, ale poslední dva měsíce už se mi celkově daří holit s minimálním podrážděním. Hodně přispěly PermaSharpy, Astry jsou pro mě víceméně nesjízdné, Wilkinson tak nějak podobně, Derby je takové rozumné minimum. Takže už používám jenom PermaSharpy.

První průtah super, bere krásně. Druhý jakž tak, na krku a dokonce na tváři už jsem cítil, jak to škrábe. U XTG hlásí různí recenzenti BBS, u mně srovnatelné s Mühle R89. Třetí tah proti srsti byl zničující, krk a pravou tvář jsem zdrápal jako nikdy. Krev nebyla, huba mě pálí už hodinu. Oholení podobné jako s open comb Merkurem (čili horší než Mühle R89).
Přiznávám, že jsem se na ty jemné strojky naučil tlačit, protože jinak to oholení bylo srovnatelné se škrabkami. Fatip mi to dal sežrat. Budu zkoušet dál, ale momentálně z výběru Mühle R89, Fatip Grande, Merkur 15(?, prostě OC) a noname z trenčínské drogerie vede v kvalitě oholení ten noname za dvě eura. Má lehkou hlavu a MUSÍ se na něj tlačit, manipulace s žiletkou je tragická, vypadá strašně, ale holí jemněji a důkladněji než R89 (můj referenční).
trinitrofenol

Takže je to v technice. Všechny špatné návyky, které mi umožnily předchozí strojky, se musím odnaučit. Plus musím mnohem víc hlídat úhel.
Podruhé je oholení super, podráždění tak nějak rozumné, žádná krev. Ještě nejsem úplně nadšený, ale asi si na sebe zvykneme.
Slovak Boy

Příspěvek od Slovak Boy »

Netlačiť ! Neviem, aké máš skúsenosti s agresívnymi strojčekmi, ako sú Fatip, alebo R41, alebo iné otvorené hrebene. Ale základ je netlačiť a nechať pokožku nedotknutú. Preto to holenie nie je ľahké a len pri cviku má človek krásny pocit. Kamarát v zahraničí mi práve písal, že jeho Fatip Gold, čo je vlastne Fatip Grande so zlatou úpravou mu na začiatku tiež nefungoval, ale po piatich dňoch holenia s ním je maximálne spokojný. Fatip treba skúsiť a patrí k základnej výbave zberateľa strojčekov.
trinitrofenol

Slovak Boy píše:(...) ale po piatich dňoch holenia s ním je maximálne spokojný.
Ještě tam nejsem, ale po třech pokusech už vidím světlo na konci tunelu. Pořád je to dost kousavé, na druhou stranu jsem se včera oholil, jako nikdy předtím. Open comby jsou fakt skvělý na delší vousy, ale ještě chci zkusit slant.
Vousáč

Příspěvek od Vousáč »

V prvních dnech a možná i týdnech holení si pořád opakuj : HLAVNĚ NETLAČIT.
To je hlavní zásada u všech strojků tohodle typu.
V noci slyším i vousy růst
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“