Kostěné střenky

Vše kol výroby renovace a střenek
Odpovědět
irenko
mistr brusič

Re: Kostěné střenky

Příspěvek od irenko »

Wiking píše: Tak snad jsem Ti alespon trosicku pomohl.
L.
sídce s krížkom po funuse, ale ochota pomôcť sa naozaj cení, diky L. ;)

ps: zohnal som už aj na Slovensku v dobrej cene a dokonca som zistil, že sa dá bez peroxidu v pohode kosť ošetriť iným "bieliacim" postupom :lol:
peroxid nie je nevyhnutný :idea: 8-)
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

jiri.k píše:Dnes jsem dopoledne řezal kosti. Už mi začíná být jasné, proč se zkušenější uculovali a ti hodně zkušení smáli pod vousy. Zítra bude polévka hovězí...dnes mne bolí už ruce.
:twisted:
odmenou Ti bude neuveriteľne estetický materiál (teda pre mňa určite), záhadne príjemný na dotyk.... 8-)
jiri.k
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiri.k »

Irenko, až budu mít nachystanou surovinu, napíšu SZ o radu jak dál. Zatím to nemělo valnou cenu, když nebyl patřičný hnát..
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
relka

Příspěvek od relka »

Zipíno píše: je tak kratka,
Zdravím a přeju úspěch. Krátká je i proto, že JATAGAN nabízí materiál na střenky nožů, na ty je ta délka s rezervou dostačující. A cena toho matriálu je kapitola sama pro sebe... Otázka peroxidu..někdo říká, že kost po jeho použití řídne a křehne. Asi to bude i o citu, nic se nesmí přehnat. Na trofeje je vynikající. Osobně ale dávám přednost odstínu "slonová kost", na tu peroxidu netřeba. Je to nutno vyzkoušet a rozhodnout se sám. Ohledně síly stěny je potřeba vědět, ze které části. Pokud použiju "holení" část, budu mít menší průměr a silnější stěnu...stehení větší průměr a slabší stěna. Nejlepší je mít známého řezníka...ten ti uřízne to co potřebuješ, nemusíš pižlat doma, a má i povědomí o tom co je uvnitř. No materiál jako takový je pro mne "luxus" materiál...jak píše IRENKO záhadně příjemný..
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

S tou prijemnosti souhlasim. Uz se mitady skoro rok hreje kost ze zirafy az na ni dojde rada.
kono

Příspěvek od kono »

..na téma kost,jsem už slyšel a řešil více problémů...kost se chová stejně jako rohovina nebo nehty,když je mokrá (nejlépe delší dobu v horké vodě),tak jde narovnat...tzn.rozříznout jí (jedno,jestli s morkem nebo bez)a dát vařit...vyčistit jí od zbytků tkání a podobných svinstev a vložit mezi ocelové desky a stáhnout,jedno jestli šponvinglama,nabo mezi čelisti svěráku...po vychladnutí tento postup opakovat,až budete mít plátek kosti,ze kterého si vyřežete co chcete...nebo,naložte kost (spíše už rozříznutou a vyvařenou) na nějakou dobu do octa...doba je podle síly stěny kosti,potom zjistíte,že jí můžete přeříznout normálním nožem...a zase,desky a nějaký pres...nechat nějakou dobu mezi deskama a potom se musí propláchnout a něčím (nejlépe mýdlem) neutralizovat kyselinu octovou...toť moje poznatky z praxe...
relka

Příspěvek od relka »

V kyselém prostředí jsem se pokoušel s kostí pokusničit...ale u mne s nulovým výsledkem....buď se nic nestalo a nebo mi to materiál vyleptalo a znehodnotilo. Nastíníš koncentraci a dobu působení..na jak silnou stěnu?. Prostě to zatím řeším vyhledáním silnější stěny a odebráním přebytečné vrstvy...Ale pokud by šlo nezředit kost a moci jí tvarovat.....to by se mi líbilo
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
kono

Příspěvek od kono »

...relka:...to mě nedošlo,že vlastně vadí,když jsou v té kosti dírky...já jsem takhle zkoušel prasečí kost na ručku nože,ale tam mi ty dírky nevadili,naopak,po vytvarování (pod lisem,řezáním,vrtáním,broušením atd),jsem vyplnil póry kosti polyesterovou pryskyřicí,plněnou červeným pigmentem a po vytužení jsem jí vyleštil...bylo to docela zajímavé...a použil jsem na změkčení normální ocet,ten který si teď dám na tlačenku s cibulí...a doba máčení?...je to už hodně dlouho,ale určitě to bylo déle než týden...
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Heled kono pis k tematu a nedrazdi s tou tlacenkou. :cry:
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

na jednom fóre o nožoch som pri hľadaní nejakých postupov našiel aj tvarovanie pomocou kyseliny,
odradilo ma to, že materiál je viac, alebo menej oslabený,
na nožoch to až tak nevadí, tam je kosť ako dekoratívny materiál pripevnený nejako na skelet rúčky a dá sa vyplniť epoxidom a podobne, ale na britve je kosť samonosná časť a mal som obavu, že by to malo tendenciu chovať sa "nečakane"

ps: na zraze budem určite vyrábať minimálne jedny kostenné črienky, materiál už chystám a rád si so zúčastnenými kolegami vymením praktické skúsenosti s kostičkami :)
Odpovědět

Zpět na „Střenky“