Uffff....!
Nedokážu si představit Laponce v tulení kůži jak brousí finku na Kitayamě 8000.
Místo lovení zvěře jen brousil a brousil a br.... až umřel hladem.
Mimochodem, kdybych náhodou udělal na fazetě zub, tak mě snad vomejou...
Pak je z toho broušení ala Nekonečný příběh.
Nebo ponechat finku jako zubatou pilku na krájení chleba.
Broušení nožů
Re: Broušení nožů
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Re: Broušení nožů
Toš, za mne asi tak:
Drvoštěpe, pokud jdeš do toho broušení (ne leštění, lechtání na ocílce, či přejíždění na tulení, lachtaní kůži..) pak je to tak, jak píše milosk, jen s tím rozdílem, že jde o nůž, i když scandi, a Ty jej máš krom mazlení i na řezání!!!
--
Zde se brousí nůž, který Ty chceš použít a on, nůž, chce krájet (pokud je do vitríny na okrasu, pak je to ostření špetku jinak)
--
Ale tím pádem při, po broušení počítej s komplet novou geometrií výbrusu nože. Pohyby pak jako u břitvy – proti ostří. Pokud se ubírá hodně matroše (tupý nůž), pak se může prvně tahat tak i tak.
--
A až se Ti grót (otřep) přehne na druhou stranu, je vidět jen bystrým okem, ale prstem je cítit vždy…, pak tentokrát pomalejším pohybem (1-2 x) po otočení strany nože jej proti srsti sundáš (taková pidi malá a milá šponka, pokud se otřep nesundá pak citelně zkur..ví ostří), brus dál.. , otřep.. otoč. atd. až se otřep nebude téměř tvořit. Jen to chce v tomto stylu posupně přecházet na jemnější brousky (u tvého zánovního nože asi 2 ks brousku postačí, pak nějaký finišer, břidlice… Pokud brousky nejsou, krajně postačí 1 + 1 finiš.
--
Jen s milosk nesouhlasím o finále – zde je nutné ten úhel, náklon na posledních 2-1 šutrech velmi mírně změnit, nůž na prdeli o něco nadzvednout (bojím se u nože vyřknout termín vytvoř fazetku), jinak v případě broušení plochy v celé šířce či výšce ostří cca 15 mm nedocílíš, aby ostří bylo OK jako u fazetky na Břitvě (a propó - co je u nože fazetka? ). To docílíš tím jemným nadzvednutím.
A ve finále na finiš šutru pohyby jako břitva (postačí ale jen cca 10x) – jemnější tahy s vždy otočkou a tentokrát již jedna ku jedné a proti srsti a samosebou s tím držením potřebného úhlu.
F
--
PS1 už to vidím na test a mikroskop, slovy to dát neumím. Dám i foto otření břitu nože ubrouskem a hadrem, i na jemném výbrusu nože jsou patrné stopy (resp., nezáleží na tl. stěny, ale na povrchu)
PS2 Test na papír? Neprůkazný.
Drvoštěpe, pokud jdeš do toho broušení (ne leštění, lechtání na ocílce, či přejíždění na tulení, lachtaní kůži..) pak je to tak, jak píše milosk, jen s tím rozdílem, že jde o nůž, i když scandi, a Ty jej máš krom mazlení i na řezání!!!
--
Zde se brousí nůž, který Ty chceš použít a on, nůž, chce krájet (pokud je do vitríny na okrasu, pak je to ostření špetku jinak)
--
Ale tím pádem při, po broušení počítej s komplet novou geometrií výbrusu nože. Pohyby pak jako u břitvy – proti ostří. Pokud se ubírá hodně matroše (tupý nůž), pak se může prvně tahat tak i tak.
--
A až se Ti grót (otřep) přehne na druhou stranu, je vidět jen bystrým okem, ale prstem je cítit vždy…, pak tentokrát pomalejším pohybem (1-2 x) po otočení strany nože jej proti srsti sundáš (taková pidi malá a milá šponka, pokud se otřep nesundá pak citelně zkur..ví ostří), brus dál.. , otřep.. otoč. atd. až se otřep nebude téměř tvořit. Jen to chce v tomto stylu posupně přecházet na jemnější brousky (u tvého zánovního nože asi 2 ks brousku postačí, pak nějaký finišer, břidlice… Pokud brousky nejsou, krajně postačí 1 + 1 finiš.
--
Jen s milosk nesouhlasím o finále – zde je nutné ten úhel, náklon na posledních 2-1 šutrech velmi mírně změnit, nůž na prdeli o něco nadzvednout (bojím se u nože vyřknout termín vytvoř fazetku), jinak v případě broušení plochy v celé šířce či výšce ostří cca 15 mm nedocílíš, aby ostří bylo OK jako u fazetky na Břitvě (a propó - co je u nože fazetka? ). To docílíš tím jemným nadzvednutím.
A ve finále na finiš šutru pohyby jako břitva (postačí ale jen cca 10x) – jemnější tahy s vždy otočkou a tentokrát již jedna ku jedné a proti srsti a samosebou s tím držením potřebného úhlu.
F
--
PS1 už to vidím na test a mikroskop, slovy to dát neumím. Dám i foto otření břitu nože ubrouskem a hadrem, i na jemném výbrusu nože jsou patrné stopy (resp., nezáleží na tl. stěny, ale na povrchu)
PS2 Test na papír? Neprůkazný.
Re: Broušení nožů
Mně se osvědčilo na ostří kde nelze použít ocílku a vše ostatní vytváří druhou fazetku, používat maličké pádlo s kůží a obtahovací pastou. Udržuje to vynikající ostrost a nevytváří druhou fazetku.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Broušení nožů
Aha... takže na tu moju finku mám použít pádlo s kůží a pastu?
Už chybí mi ten kajak a lachtaní kůže.
Musím to vše probrat v hlavě.
Su z teho volajaký zmatený.
Kdyby někdo něco navíc, klidně písni radu do SZ, to přežiju.
Už chybí mi ten kajak a lachtaní kůže.
Musím to vše probrat v hlavě.
Su z teho volajaký zmatený.
Kdyby někdo něco navíc, klidně písni radu do SZ, to přežiju.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Re: Broušení nožů
Pečlivě kompletně nabrousit na celou velkou fazetu až do perfektního ostří a pak při krájení místo ocílky použít kůži s pastou.
Na sedlářském půlměsíci na krájení kůže se jinak jedovaté ostří udržovat nedá.
Na sedlářském půlměsíci na krájení kůže se jinak jedovaté ostří udržovat nedá.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Broušení nožů
Kuňa Drvoštěpe, to Ty nás před večerkú zkúšáš, ale na druhú stranu to máš náročné, všecko sehnat – pádlo, kožu ,kajak, lachtana či tuleňa, a eště prý měsíc – naštěstí en půlku měsíca.
Ty vlastně ani brúsit nechceš, ty chceš jet do fínska, kdy je odjezd?
--
Prosím, bank ostrov až dořeším ten skupinový nákup pěnotvorů, dík.
Ty vlastně ani brúsit nechceš, ty chceš jet do fínska, kdy je odjezd?
--
Prosím, bank ostrov až dořeším ten skupinový nákup pěnotvorů, dík.
Re: Broušení nožů
Tá stredná je slušne zabehnutá a tá spodná je skoro hladká -drážky už pomaly nevidieť. Tú používam najčastejšie. Ak nestačí pár ťahov na nej, zoberiem tú hornú, ale to už je nôž zrelý na kamene.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
Re: Broušení nožů
Ryžo. Mooc pěkné. Ve mne to vyvolává jistou nostalgii.. Období na domácí zabíjačky na Moravě u Hodonína.. To byly časy a kolení prasátka bylo i 3x ročně ..
..
Mäsiar.. Obě mé dcery na dotaz co to znamená po česky odpověděly masér.. Ach jo.
Tož přece řezník… pro dříve narozené. F
..
Mäsiar.. Obě mé dcery na dotaz co to znamená po česky odpověděly masér.. Ach jo.
Tož přece řezník… pro dříve narozené. F
Re: Broušení nožů
Kolega z práce mi dal nůž, zda bych mu jej nenabrousil.
Má rád sušené plátky hovězího a aby plátky nakrájel na tenko, má maso předmražené a krájí až trochu povolí teplota, prostě maso v takovém polozmrazeném stavu…
--
Proto to ostří také tak vypadá. Zvětšeno cca 100 x, ten detail cca 160x
Navíc po nabroušení (šel jsme na kameny 0,4k + 0,6k + 1,2k + 3k + 8k) je patrné, že co každý cca centimetr po délce čepele má trhlinky – viz zelené kroužky. F
Má rád sušené plátky hovězího a aby plátky nakrájel na tenko, má maso předmražené a krájí až trochu povolí teplota, prostě maso v takovém polozmrazeném stavu…
--
Proto to ostří také tak vypadá. Zvětšeno cca 100 x, ten detail cca 160x
Navíc po nabroušení (šel jsme na kameny 0,4k + 0,6k + 1,2k + 3k + 8k) je patrné, že co každý cca centimetr po délce čepele má trhlinky – viz zelené kroužky. F
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Broušení nožů
Nože z Lidlu – broušení.
Ahoj. Jsem v Lidlu zahlídnul nože a neodolal koupit.
Tovární ostří nic moc, tak jsem si s nimi trochu pohrál.
Usadil jsem novou geometrii výbrusu na 320 girt DMT + 1.000 Naniwě… atd. ... až do 12.000 grit.
Blíže viz snímky. F.
Koupeno Lidl
Původní ostří DMT 320 Naniwa Prof 1.000 Naniwa SS 3.000 .. pokračování na další stránce..
Ahoj. Jsem v Lidlu zahlídnul nože a neodolal koupit.
Tovární ostří nic moc, tak jsem si s nimi trochu pohrál.
Usadil jsem novou geometrii výbrusu na 320 girt DMT + 1.000 Naniwě… atd. ... až do 12.000 grit.
Blíže viz snímky. F.
Koupeno Lidl
Původní ostří DMT 320 Naniwa Prof 1.000 Naniwa SS 3.000 .. pokračování na další stránce..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) FerencH dne 28 kvě 2022, 11:19, celkem upraveno 2 x.