Ahoj. Přechod z jiného vlákna. (podívej se v tomto tématu i mírně do historie)
Já mám optický studentský mikroskop, konkrétně tento „Student III 40-1280x“, možno osvit shora, zespod, kombinace, a nastavením intenzity. Malá Led shora a zespod,3x AA baterie jsem přes rok neměnil a mám při broušení Břitvy zapnuto i přes 12h.. Součástí je USB port (PC okulár 640x480) – nepoužívám, nelze využít na fazetky.
--
Osvětlení, expozice apod – toť ten největší kumšt a zejména pro snímání lesklé fazetky broušené nad 8-10 K.- Ledky jsou OK, dostačující, (a) pro pozorování super, (b) pro archivaci a sdílení (chci to nej) je i minimální osvit moc (horní ledku přelepím tenkým papírem – malířská páska).
Externí osvit – lze si pohrát, docílit zajímavé odstíny a výsledky.
-
Nepoužívám USB okulár 480*640. Snímky jsou zjevně lepší pokud vyfotím mobilem shora do okuláru.
Zde snímky – osvit jen shora, intenzita minimální + dioda přelepena papírkem .
-
Operativní práce: bez archivace je to ale excelent – brousím, otřu a čučím – vidím co dělá ostří atd.
Snímání pro archivaci a podělení se o snímky: to je dřina a zejména pro fazetky broušené nad 8K. 10K jako snímat zrcadlo.
A jak snímám fotky pro archivaci? – jen a pouze mobilem shora přes objektiv – pevná ruka a výdrž s dechem nutností (pokudbude kvalitní USB port s možností nastavení i různých rozlišení, pak je to plus). Ale opakuji – pro operativní kukání – brousím, zírám, brousím – 100% spokojenost.
-
Práce s ním pr fazetky: vše je rutina, zejména osvit a NÁKLON břitvy (fazetky)
--
Doporučení: co má Petr je cca to stejné jako tento studenty (stejná košilka, jiný prodejce). Já měl plus a Ty též, že osvit u novějšího výrobku je již dokonalejší (novější výroba - malé Ledky s dostačující svítivostí)
Okulár dodávají většinou 10x a 16x, já používám jen 16x.
Barlow nástavec je plus – povysunutím válečku jde dané nastavení zvětšovat až na další 2x násobek.
Objektiv stačí 4x (červený) a 10x (žlutý), zbytečný pro naše účely je 40x (modrý – pokud nechceš snímat slupku od cibule)
Zvětšení optického stačí do 400 x, (takže pokud nebudeš zkoumat buňky, snad na trhu najdeš pro Břitevnictví to optimum „cena/výkon“, osvit se hodí horní i spodní)
F
Mikroskop
Re: Mikroskop
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ahoj hezky přístroj, podobny si chci koupit. Dík za info o hornim svetle doted jsem ho považoval za užitečné, budou mi ytacit ty led lampy co jsem poslal, meli by mit regulaci osvitu 0-100%.
K tomu náklonu. Zkus využít dětskou plastelínu, jsou i takové co nenechavaji skvrny, běžně je v praci používám prave na fixaci dilu v požadovaném náklonu.
K tomu náklonu. Zkus využít dětskou plastelínu, jsou i takové co nenechavaji skvrny, běžně je v praci používám prave na fixaci dilu v požadovaném náklonu.
Ivbro, se již těším na Tvé snímky.
-
O tom externím osvitu si můžeme pokecat až si to ošaháš. Ani velký halogen na 380V nepomůže – jde o směrování fotonů na to správné místo – zkoušel jsem si smotat z hliníkového alobalu malý trychtýř – kónus pro usměrnění světla z ex lampičky na fazetku – víc dřiny než užitku. Z externím osvětlením si vyhraješ až si ošaháš v praxi obyč optiku.
Pro tebe to bude zajímavý přechod z toho, co jsi doposud používal za borce v práci, tak ať Tě první snímání neodradí.
Pomůže - cíl, chuť, vytrvalost a učit se. A to by Pán Bůh nedopustil, aby se nepovedlo. F
-
O tom externím osvitu si můžeme pokecat až si to ošaháš. Ani velký halogen na 380V nepomůže – jde o směrování fotonů na to správné místo – zkoušel jsem si smotat z hliníkového alobalu malý trychtýř – kónus pro usměrnění světla z ex lampičky na fazetku – víc dřiny než užitku. Z externím osvětlením si vyhraješ až si ošaháš v praxi obyč optiku.
Pro tebe to bude zajímavý přechod z toho, co jsi doposud používal za borce v práci, tak ať Tě první snímání neodradí.
Pomůže - cíl, chuť, vytrvalost a učit se. A to by Pán Bůh nedopustil, aby se nepovedlo. F
Chci se ze mas jestli ptat objektivx oznacene jako achromaticke?
Dalsi vec zdroj svetla by mel byt co nejbliz k svetlu cervenemu s nejvyssi vlnovou delkou 550 nm, podle toho je potreba kupovat led osvetlenie.
Zvětšení totiz neni to nejdulezitejsi abys neco videl, omnoho dulezitejsi je numericka apertura, ktera definuje kvalitu objektivu. Vic tady v odkazu:
https://www.wikiskripta.eu/w/Mez_rozli% ... mikroskopu
Dalsi vec zdroj svetla by mel byt co nejbliz k svetlu cervenemu s nejvyssi vlnovou delkou 550 nm, podle toho je potreba kupovat led osvetlenie.
Zvětšení totiz neni to nejdulezitejsi abys neco videl, omnoho dulezitejsi je numericka apertura, ktera definuje kvalitu objektivu. Vic tady v odkazu:
https://www.wikiskripta.eu/w/Mez_rozli% ... mikroskopu
Ivbro. Nevím.
..
Je mě jedno zda boty jsou Adidas, Botasky, nebo Čína. Hlavně že šlapou a plní cíl a vydrží.F
..
Je mě jedno zda boty jsou Adidas, Botasky, nebo Čína. Hlavně že šlapou a plní cíl a vydrží.F
Pánové...
Tady je to především o vzájemné úctě.
Cíl máme všichni společný a cestu volíme každý svou.
Každý máme své "možnosti" a vědomosti a tak je používejme ke společnému výsledku - nabroušení Břitvy.
Tady je to především o vzájemné úctě.
Cíl máme všichni společný a cestu volíme každý svou.
Každý máme své "možnosti" a vědomosti a tak je používejme ke společnému výsledku - nabroušení Břitvy.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Zamykám pro duplicitu.
Pokračovat možno zde: viewtopic.php?f=13&t=3238
Pokračovat možno zde: viewtopic.php?f=13&t=3238