Nůž do kuchyně - santoku
-
- Příspěvky: 721
- Registrován: 21 lis 2008, 17:28
- Bydliště: Praha
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Děkuji moc za zveřejnění. Je to z knife.cz...bohužel vím o geometrii těchto nožů velmi málo.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
-
- Příspěvky: 143
- Registrován: 25 říj 2009, 09:45
- Bydliště: ceska skalice
Re: Nůž do kuchyně - santoku
moc díky za vysvětlení a nákres. Potřeboval jsem se zorientovat a i v názvech mám zmatek, tohle pomůže.
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
-
- Donátor
- Příspěvky: 437
- Registrován: 04 dub 2011, 13:09
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Tu sa dá zorientovať na čo aký nôž slúži :
http://zknives.com/knives/kitchen/misc/usetype/all
Japonský nôž , popis :
http://zknives.com/knives/kitchen/misc/jbladeant.shtml
http://zknives.com/knives/kitchen/misc/usetype/all
Japonský nôž , popis :
http://zknives.com/knives/kitchen/misc/jbladeant.shtml
Palo
-
- Příspěvky: 143
- Registrován: 25 říj 2009, 09:45
- Bydliště: ceska skalice
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Tak jsem se těšil zbytečně, zatím všichni oslovení prodejci levoruké nože neumí...nebo umět nechtějí, Usuba s oboustranným ostřím už není usuba. ( rada z noze-nuz. ) . asi si nabrousím na mlýnském kameni starou pilku na železo. Díky všem za pomoc. jk
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
-
- Příspěvky: 24
- Registrován: 28 pro 2008, 21:17
Re: Nůž do kuchyně - santoku
A co si jej nechat vyrobit na zakázku - v tuzemsku ?
-
- Příspěvky: 143
- Registrován: 25 říj 2009, 09:45
- Bydliště: ceska skalice
Re: Nůž do kuchyně - santoku
No, myšlenka je to dobrá. Stačí vyřešit pár drobností. Tvar je známý, materiál na ručku se sežene lehce. Tak jen kdo to vykove, kdo to zakalí a snese myšlenku, že jakmile bude čepel doma, poběžím píchnout Rockwella. Tomu všemu korunuje obava, že kvalitních ocelí se dá v této republice sehnat málo nebo vůbec ne, pokud toho nechci tak 20 tun. Když už bych si nůž nechal dělat, vadilo by mi pomyšlení, že je použit nočníkový plech a překované kuličkové ložisko. Nic proti tomu, na kapesní nožík to stačí, ale zde je problematika volby materiálu podobná břitvě. Zatím si hraju s myšlenkou z běžného nožíku postupným jednostranným broušením z výbrusu 50/50 udělat za dlouhý čas něco jako 80/20. Na E-bay je něco ke koupi, to nechám až po novém roce. Tož tak.. Nezavrhnul jsem ani tu strojní pilku. Uchytit do přípravku, nejprve zbrousit zuby do roviny, pak na magnetce jednostranně úkos 15 stupňů.. třeba to vyjde, neb nožo-pilka mne provází od mládí a jak PetrS správně říká, je to sekáček, šroubovák, nůž, dláto i poříz či šábr, vše co si vzpomeneš. Jen holit tím nejde.skypi píše:A co si jej nechat vyrobit na zakázku - v tuzemsku ?
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
-
- Příspěvky: 12
- Registrován: 05 lis 2014, 22:24
- Bydliště: Ostrava, Plzeň
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Nožířu je dost, osobně u těch nejlepších bych o materiál a jeho zpracování neměl strach, ví z čeho dělají, ví kde materiál sehnat a mají to zvládnuté v celém cyklu, olejem kalí většinou doma, nebo si kalení dusíkem nechávají dělat ve vakuovkách. Jak jsem viděl nákres, toho jak vypadá ostří, tak to bude hlavní problém, to se nikomu moc brousit nebude chtít.
Jestli si chceš hrát, tak ti klidně dám kousek plechu z D2, tlustý přes 5 mm.
Jestli si chceš hrát, tak ti klidně dám kousek plechu z D2, tlustý přes 5 mm.
-
- Donátor
- Příspěvky: 437
- Registrován: 04 dub 2011, 13:09
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Už som sem dal dva linky kde sa dajú nože pre ľavákov kúpiť .
A tu sú ešte dva :
Usuba Hocho für Linkshänder
http://www.feinewerkzeuge.de/messer4.htm
http://www.messerkontor.eu/Kochmesser-K ... :1869.html
Sú aj iné , len záleží na tom koľko si ochotný zaplatiť.
A tu sú ešte dva :
Usuba Hocho für Linkshänder
http://www.feinewerkzeuge.de/messer4.htm
http://www.messerkontor.eu/Kochmesser-K ... :1869.html
Sú aj iné , len záleží na tom koľko si ochotný zaplatiť.
Palo
-
- mistr brusič
- Příspěvky: 832
- Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Podle mě tě zakázková výroba v ČR nevyjde levnějc. Kup si nůž přímo z japonska a nebo zkus přímo dovozce (firma Ovis).
-
- Příspěvky: 24
- Registrován: 28 pro 2008, 21:17
Re: Nůž do kuchyně - santoku
Záleží, co od toho nože "očekává" - pokud chce autenticitu, tak potom originál japonec - ale s tím, že tradiční, kvalitně zpracovanej nůž bude velmi drahý a bude to uhlíkovka. Problémem může být i broušení a péče o takový nůž.
Osobně bych volil do kuchyně racionálně - tj. moderní, správně zpracovanou "práškovou" nerez. Mám kuchyňský nůž z RWL34 (a řada ocelí RWL zdaleka překonává) a je to nejlepší nůž, co se týče řezných vlastností a držení ostří, co mám.
Osobně bych volil do kuchyně racionálně - tj. moderní, správně zpracovanou "práškovou" nerez. Mám kuchyňský nůž z RWL34 (a řada ocelí RWL zdaleka překonává) a je to nejlepší nůž, co se týče řezných vlastností a držení ostří, co mám.