...moje první břitva...

Všeobecné dotazy na břitvy
Odpovědět
kono

...moje první břitva...

Příspěvek od kono »

...zdravím všechny milovníky ostrých a ostřejších nástrojů...dlouho jsem uvažoval o koupi něčeho,co by mě oholilo lépe než "hrabičky" a hlavně,aby se k tomu nemuselo pořád kupovat dost drahé příslušenství...břitev jsem měl doma spoustu,ale když se moje sestra vyučila kadeřnicí,tak jsem jí je nechal,a ona s nimi opravdu holila zákazníky...až do té doby,co jí vykradli auto a vzali veškerou její kadeřnickou výbavu,včetně těch cca pěti kousků břitev...abych to tu dlouho nerozmazával,dneska jsem se stal vlastníkem jedné břitvy,cena byla myslím velmi úměrná stavu a ihned jsem se přihlásil na vaše fórum...nafotil jsem tu svou prvničku a tady jsou její "portréty"... http://kono68.rajce.idnes.cz/Britva_a_brusny_kamen ...ještě něco,je tam nafocený nějaký kámen,kdysi jsem ho našel v šuplíku při průzkumu starého baráku,kde už asi 40 let nikdo nebydlel,vzal jsem si ho,protože jsem si myslel,že je to něco jako brousek na nože...nijak to nebrousí,ale po přetažení ostří nožů tyto byly schopny holit...pomůže někdo s tím,co je to za šutr?...
Radgost
admin

Re: ...moje první břitva...

Příspěvek od Radgost »

Ahoj kono,
vítej nám na fóru.
Tvá břitva už sice něco zažila, ale půjde znovu uvést do života.
Pokud by jsi se s ní chtěl holit obrať se na PetraS,
Co se týče kamene, jedná se o brusný kámen, který se zove coticule. Je to vynikající kámen k dokončování ostří.
Více o něm zde:

viewtopic.php?f=10&t=301
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kono,
vítám Tě mezi Břitevníky. Tvoje První půjde zprovoznit a kámen je víc než fajnový.
Na nože jej nepoužívej protože si jej poškodíš (probrousíš), ale na Břitvy je to moc fajn kámen.
Hodnota pokladu přichází s poznáním co jsme vlastně získali...
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
kono

Příspěvek od kono »

...ještě jedna prosba,nevíte,kde se vyskytovala firma Horáček a co znamenají čísla na břitvě?...jedná se o 3/8 a 71...???..jinak,po prostudování sekce Broušení a Přetahování na řemenu,jsem se snažil a teď jsem oholen touto břitvou,jenom dvakrát jsem nějak přejel odshora dolů,a ty šrámečky jsou jenom na kamenec...jsem učeň mý sestry...P.S....už si nikdy nekoupím cokoliv,co má víc jak jeden břit...hubu mám hladší než můj kluk prdýlku,když se narodil...díky za vaše rady...
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Ahoj,

já vidím na fotkách 4/8, to je výška čepele nové břitvy (4*25,4)/8 = 12,7. Více se dočteš zde http://britva.cz/zakladni_nazvoslovi.html.

Číslo 71 může být cokoli. Nejčastěji je to modelové označení výrobce, mohla by to být i délka ostří.

Firmu Horáček neznám, mohl to být i živnostník. O českých výrobcích břitev je hodně málo informací na netu.
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Kono, jediné co Ti můžu říci, že se jmenoval František Horáček a měl nožířství. Bohužel ale nevím kde, zda v Praze nebo jinde, to nevím.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

V dřívějších dobách byla běžná praxe, že si nožíři u velkovýrobce břitev objednávali břitvy s ražbou svého jména.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Zdravim Kono. Tak k britve blank cepele byl vyroben v Solingenu. ted si nevzpomenu na vyrobce, ale jeho znaceni je ten hribek vzkuru nohama na zadni strane. K tomu kamenu. Je to krasny chameleon Coti. Upozorneni je, ze malokdy uvidis Coti samo o sobe, protoze rado praska a tristi se pri i malem narazu. Takze bacha at ti nespadne anebo s nim neklepnes nekde. Asi bych premyslel o krabicce.
kono

Příspěvek od kono »

...děkuji vám všem za odpovědi,s touto břitvou jsem se už oholil (teda jenom "žgráně) a lepší oholení jsem dosud neměl...na ten můj drobet rozoranej xicht se chystám o víkendu...děkuji za identifikaci toho kamene,myslel jsem si,že se asi používal na přetažení břitvy,tak jsem na nože používal jen tu stranu s vice tmavými plochami...co kdybych si jednou nějakou ostrou přítelkyni pořídil...po zkouknutí ostří pod mikroskopem (dětským,ale vzácně dobrým) ,jsem objevil několik nesrovnalostí na středové (čili té hlavní) linii ostří,při 100 násobném zvětšení se mi ukázaly zoubky cca 1,5 x 0,5 mm na cca 20 mm ostří...první číslo je šířka zoubku...podle rad z vašeho fóra,jsem přelepil hřbet el.páskou a právě na to šutru,který jste viděli,jsem ty zoubečky srovnal...no,vím,že se musím pořád učit,ale ne podle Lenina,alébrž spíš podle 100krát měř,jednou brus...kdyby někdo měl zájem o velrybí kůži,mám tady pár kousků...
maculak

Příspěvek od maculak »

Zdravím všechny břitevníky...
Více než 14 dní čtu Vaše fórum až jsem se nakonec zaregistroval, protože mám jednak problémy se zarůstáním vousů na krku a má rád ostré nástroje tím myslím nože na práci. Vyrazil jsem na obhlídku místní zastavárny a dvě břitvy jsem zakoupil každou za 100,- Kč ks, fotky dodám jen je musím zmenšit. Koupil jsem si i kámen břidlici, který jsem stejně potřeboval na nože, kožený řemen mám doma skoro nový (vojenský takový hnědý), zakoupil štětku Balea (bylo na tom napsáno z jezevce) a kamenec v DM a holicí krém Barbus. Kolem břitev jsem obcházel a pořád četl, břitvy jsem lehce opucoval, pro jstotu vydezinfikoval a zkusil je nabrousit. Pravda je že na to nemám vůbec trpělivost a čas ale zkusil jsem to, Jedna břitva holí chloupky na ruce, druhá nic moc, bude to chtít asi povolanější ruce. Dneska po celodení práci na chatě jsem vlezl do vany, a když jsem byl už tak pěkně napařený tak jsem se rozhodl, že se zkusím poprvé břitvou oholit. Musím podotknout, že mám pěkný dráty a díky zarůstání vousů holení moc nedám, ale kvůli práci musím. Měl jsem lehce pětidenní strniště... No a výsledek... Přežil jsem a dost jsem si to užil, i když břitva nebyla nejostřejší a trošku to tahalo ale dolů to padalo. Vzal jsem tváře a krk, tam kde to nešlo jsem nakonec přeholil Gillete ale pocit parádní. Jsem rozhodnutý u břitvy zůstat a užívat si to...
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“