Broušení nožů

Odpovědět
Holter

Broušení nožů

Příspěvek od Holter »

Jako nováček na tomto forum bych chtěl také přispět a potěšit srdce brusičů nožů a doufám , že neurazím ani pány břitevníky a všichni se podívají s chutí na toto video.http://www.youtube.com/watch?v=zAALAHDe ... tu.be&hd=1
irenko
mistr brusič

Re: Broušení nožů

Příspěvek od irenko »

.......ale pekne nabrúsil, len nechápem na čo, pre nôž je to (tento stupeň ostrosti) ako prítlačné krídlo z F1 na Škodu 1000
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
misiak
Donátor

Příspěvek od misiak »

Teda vyleštil to parádne... ale je škoda aj s tak parádnym ostrím aj niečo krájať... :lol: ale ako machrovátko - za jedna s hviezdičkou :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Plně chápu jeho pocity z výsledku.
To vůbec není o použitelnosti nože. To je o radosti z výsledku. Ve skutečnosti se takový nůž stává "nepoužitelným" protože aby se ostrost zachovala, tak se nesmí na ostří ani křivě podívat, natož je nějak použít na řezání.
Ale ten pocit, že to jde, to je právě to ono...... :oops:
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

Tak jsem se konečně dostal k počítači, kterej byl schopen to video přehrát. Kruci, ten má ale hezký nastavitelný vodítka na kameny!!! :shock:
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

To už není broušení ale jenom šoupání kamenů po čepeli. :lol:
No, ještě přidat nějaký motor, páku a brousit to bude samo! :lol:
Je ale faktem, že mu to funguje.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Ten brousek si nedělal sám, ale je to standardně prodávaný kousek. Viz http://www.wickededgeusa.com

Dodávají k němu celou řadu upravených kamenů v párech pro ta vodítka.
Můžete si například pořídit řadu Shaptonů Pro v gritech od 120 až po 30k.
Nebo Naniwa Chosera 400, 600, 800, 1000, 2000, 3000, 5000 a 10000.
Nebo diamantové a keramické kameny jako ten maník z videa.

Řekl bych dobře vymyšlený brousek s výbornými výsledky nevyžadující velkou zručnost brusiče.
Někdo měl v USA dobrý nápad, tlačí marketing a rýžuje na tom :P
maca02

Příspěvek od maca02 »

Mám nůž Zwilling, který rád brousím ručně na kameni, který jsem si k tomu koupil - baví mě to. Je to syntetika Sun Tiger 1000/6000. Používám ale jen 6000, protože brousím raději častěji, tak to stačí jen takhle obtáhnout a vrátím ostří vždycky tam, kde bylo po továrním nabroušení aspoň co si pamatuju, nikdy z toho ale nedostanu víc nebo se mi to aspoň zdá. Otázkou zůstává, jestli z toho vůbec lze dostat víc, proto se ptám:
Dostanu z nože subjektivně víc, když koupím např. tento 8000 kámen Taidea, který má o 1/3 vyšší grit, nebo to nemá cenu a je lepší jít rovnou do 10000 gritu? Např. zde nebo zde Naniwa? Nebo se na to radši mám vykašlat? Díky za názory a případné nasměrování.

Edit: diky modum za usmerneni!
Havran
Donátor

Příspěvek od Havran »

Podle mě nůž má cenu brousit na kameni do 1000. Pak je to zbytečná práce.Na to,že je to nůž,bude ostrý až až.Co s ním řežeš? :o
maca02

Příspěvek od maca02 »

Je to kuchyňský nůž Zwilling J. A. Henckels řada Twin Profection, 16 cm + malý špičkovací 10 cm, používám je každý den na nejběžnější práce v kuchyni, jaký si umíte představit.
Těch 1000 fakt stačí? Ostří se mi s tím zdálo trošku hrubý, ale možná jsem si to jen namlouval...
Odpovědět

Zpět na „Broušení nožů“