Výška zavěšení oka závěsného obtahovacího řemene

...kterak správně ostří břitvy na řemeni sobě obtáhnouti.
Radgost
admin

Výška zavěšení oka závěsného obtahovacího řemene

Příspěvek od Radgost »

Zajímalo by mne v jaké výšce oproti vašemu tělu si zavěšujete obtahovací řemen - např. k očím, prsům, pasu, rozkroku, potažmo v jakém úhlu k tělu máte věšovací řemen napnut.
Jedná se mi o to, že jsem viděl několik způsobů obtahování.

1) řemen byl ke zdi upnut v cca výši očí a obtahující jej měl k tělu v cca 45°.
2) řemen byl ke zdi upnut v cca výši pasu obtahující jej měl k tělu v cca 90°
3) řemen byl ke zdi upnut v cca výši rozkroku obtahující jej měl k tělu v cca 110°

Osobně zavěšuji oko řemene do výši očí, ale nijak zvlášť mi to nevyhovuje.
Přecejen, práce zápěstí je tím namáhavější než když je oko řemene níže.
Přemýšlím, že oko přesunu níž.

Jak jste na tom vy ostatní?
PetrS
mentor

Re: Výška zavěšení oka závěsného obtahovacího řemene

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolego Radgoste,
na Tvou otázku je jednoduchá odpvěď,
zavři ruku v pěst, tou pěstí se dotkni brady a tam kam ti vychází špička lokte, přidělej háček na řemen. Pro stojícího člověka je to ideální pracovní výška, ve které jsou nejméně namáhané svaly rukou a proto může ruka pracovat s největší přesností.
Jinak, každému podle jeho chuti a zvyku. Viděl jsem i holiče co měli řemen zavěšený ve výši očí a v té výšce perfektně obtahovali - jak říkám, podle zvyku.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Dobrý den,
jelikož můj pronajatý panelákový byt nedovoluje instalaci zavěšení v libovolné výšce, využívám kliku od dvěří.. Za ni zaháknu otočné očko řemene a zdá se mi to dobré..
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolego Mushroom.
Tvoje umístění na klice dveří je o pouhých 8 cm níže než "ideální" upmístění pro moji výšku 185 cm. Tedy velmi dobrá výška. Jsem též uživatelem panelákové koupelny. Abych měl řemen pro obtahování hezky po ruce, tak jsem (po dohodě s manželkou) vyvrtal v koupelně malinkou dírku přesně v kříži spár, dal mosazný vrut a na něj vyrobil z kousku nerez drátu háček. Někde tady na foru jsem umístil fotku svého závěsného řemene, ale teď ho nemůžu najít - Murphyho zákon schválnosti.
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Dobrý den,
takže při mé výšce 175 je to taky cca 8 cm pod "ideální výšku".. Ale je pravda, že jsem u řemene nikdy nestál tak dlouho (víc než několik minut), abych pocítil nekonzistenci pohybů nebo bolest.. Teď mám ale z aukra tři malé řemeny na dřevě, takže nemusím stát!
Iha

Příspěvek od Iha »

Ja mam na oku remene privazanou stuhu a tou to pak smyckou pripevnim k radiatorove trubce. Vysku si pak mohu libovolne volit 8-) . Jen je potreba remen vzdy po pouziti sundat.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

Tak jsem zabrouzdal na toto vlákno… je fakt, že každému pasuje trochu jinak, a ANO – záleží v jaké výšce je řemen zaháknutý – aby při obtahování měl člověk dobrý pocit.
Já hned v počátku jsem na oko závěsného řemenu udělal „oko“ pomocí zdrhovací pásky - větší oko a zakápnul vteřiňákem, aby se mi zdrhovací páska nezatahovala. No a řemen věším pro obtahování Břitvy po bytě na vícero místech, zejména:

- V koupelně v úrovni brady (řada háčků na desce pro ručníky ..)
- Na kliku dveří - úroveň nad pupkem
- Na kliku okna v obýváku - opět úroveň brady – např. si řeknu jen tak, že si objedu několik Břitev na řemenu a přitom čumím (spíš akusticky vnímám) na TV
- V kuchyni na háček pro útěrky - úroveň prsou – např. něco kuchtím a sleduji .. a využiji čas na obtáhnutí Břitvy

Zkoušel jsem zaháknout i níže např na/ pod úroveň pupku (pod úrovní kliky dveří) – zde mi to ale silně nevyhovuje :cry:
.
Vyhovuje :D mi bez rozdílu, pokud mám zaháknuto ve výšce mezi úrovní prsou a očí, aby řemen vytvořil šikmou rovinu směrem k mému tělu.
Když se mi nechce u toho stát a neobtahuji vyloženě při holení - pak použiji Petrovu kolíbku. F
Palo

Příspěvek od Palo »

Člověk se pořád učí. A kolik existuje důležitých detailů, na kterou je třeba znát dobrou odpověď...
Vidím, že mé otázky, které si kladu v souvislosti s holením, nejsou ojedinělé a mnozí řeší stejný problém. Také jsem zvažoval, kde vlastně řemen zavěsit a do jaké výšky...Přišlo mi jako nejvhodnější řešení klika od dveří neboť mnoho jiných možností se nenabízelo. Jsem rád, že to odpovídá skoro ideálnímu zavěšení, jak píše Petr,
Asi nebudu vrtat v koupelně, jako Petr pro ideální výšku, popřemýšlím jestli nevyužít jiné tipy, které se zde objevily.
Prostě si ukazuje, že více hlav více ví. Kolegové díky za tipy a sdílené zkušenosti.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

To vrtání v paneloch (ktosi čosi) bylo nutností. Protože jsou dny kdy několikrát za den obtahuju, tak už si nemůžu dovolit "prozatímní" řešení a musím to doladit pro nejpohodlnější pracovní výsledek. Abych nepoškodil kachličky, tak jsem vrtal do spáry a dokonce mi to vyšlo do příčné spáry a tak to bylo i docela estetické umístění. Dnes už mám obtahování tak zautomatizované, že bych asi měl dost problém pracovat v jiné výšce, ale i to je vždy jen otázka zvyku a každému vyhovuje jiné umístění.
8-)
Palo

Příspěvek od Palo »

Jj, přece jen to sdílení zkušeností a možnost revidování chyb a nedostatků se cení...Tedy chci říct, si cením...Jakož i způsob, jak i něco vylepšit.