Pánové, potřebuji poradit, kde dělám chybu, nebo snad s břitvou skončím ještě dříve, než pořádně začnu . Prostě mi to nejde. Ať se snažím, jak se snažím, neholí to. Když se holím po srsti, tak mi za břitvou normálně zůstává strniště. Na tvářích to ještě jde, ale na krku mi zůstávají 1 - 2mm dlouhé vousy. Proti srsti to radši ani nezkouším. Co je španě?
Nejpravděpodobnější příčina by mohla být tupá břitva. Netahá, ale při holení mám pocit, jako by "poskakovala". Vím, že se dělá test s přeseknutím vlasu. Vzhledem k délce mých vlasů sekám psí chlupy. Ty jsou jemnější, ale při troše snahy to cinkne/křupne a rozpůlí se. Navíc jsem zkusil i nepoužitou břitvu (obtáhl jsem na řemeni) a výsledek byl stejný.
Nedostačující příprava vousů? Používám balzám na holení ve spreji. Je fakt, že hodně rychle vysychá. Nechám ho tak 5min, pak znova namydlím. Je to málo? Stejně končí, zítra koupím Barbus.
Špatný úhel břitvy? Více ji naklonit?
Víc přitlačit? Do toho se mi zrovna moc nechce.
Prosba o radu
Re: Prosba o radu
Ahoj kolego Honzo S,
tak jak to tady popisuješ, tak hlavní příčinou je tupá Břitva. Ještě pro jistotu zkus jestli ten problém se sklouzáváním po chlupech je stejný z obou stran ostří. Pokud je to jen z jedné strany, tak je problém v ohnutém ostří díky přebroušení. To pak bere, sice taky mizerně, ale aspoň trochu z jedné strany ostří. Pokud to sklouzává z obou stran, tak udělej zkoušku říznutím do tolpapu. Ten totiž neobsahuje klíh a tak netrhá ostří. Pokud lehce zajede do napnuté hrany papíru, tak by mělo být ostří relativně v pořádku. Musí zajet vlastní váhou Břitvy, žádný přítlak. Pokud jen tak žužlá a nezajíždí, nebo dokonce spíše protrhne než prořízne, tak šup na kámen a brousit. Taky zkus protáhnout ostří přes nehet na palci - nesmí drhnout - jinak by tam byly poškozené části ostří. Břitva na tváři bere sama, vůbec se netlačí. I dobře nabroušená Břitva může vynechat ostrůvek vousů protože je tam dolík v kůži. Ale při změně směru obvykle i ten dolík vyholí. Břitva totiž bere nejlépe přímo u kůže, pokud se jen malinko nadzvedne, tak vynechá. Zkus jen kratičké tahy, a když najdeš sklon a směr a Břitva začne brát tak můžeš tahy prodloužit. To "poskakování" způsobuje většinou nejistota a obava z Břitvy, že Tě řízne. Neboj, v klidu nasaď na dobrou, vlhkou pěnu a kratičce popotáhni. Najednou ucítíš, jak jedeš po stejném místě třeba na potřetí ale už tam nejsou vousy a nic se Ti nestalo, nabudeš sebevědomí a uklidní se Ti dech a zpevní ruka a najednou přestane existovat okolí a jen nádherně sleduješ jak Břitva bere. Nechtěj hned na poprvé dokonalost. Klidně co neoholíš, dodělej elektrickým strojkem. Je to lepší, než se snažit to dokončit Břitvou a zbytečně si pořezat tvář. Při dalším a dalším holení už budeš jednička. Taky si pořiď toho Barbuchu, to je taková jistota a klasika. Pěna z něj je fakt dobrá. Hlavně vytrvej a nevzdávej to, jednou budeš dávat k dobru úsměvnou vzpomínku jak jsi začínal s Břtvou. Pššššššt - tak jsme začínali všichni.
tak jak to tady popisuješ, tak hlavní příčinou je tupá Břitva. Ještě pro jistotu zkus jestli ten problém se sklouzáváním po chlupech je stejný z obou stran ostří. Pokud je to jen z jedné strany, tak je problém v ohnutém ostří díky přebroušení. To pak bere, sice taky mizerně, ale aspoň trochu z jedné strany ostří. Pokud to sklouzává z obou stran, tak udělej zkoušku říznutím do tolpapu. Ten totiž neobsahuje klíh a tak netrhá ostří. Pokud lehce zajede do napnuté hrany papíru, tak by mělo být ostří relativně v pořádku. Musí zajet vlastní váhou Břitvy, žádný přítlak. Pokud jen tak žužlá a nezajíždí, nebo dokonce spíše protrhne než prořízne, tak šup na kámen a brousit. Taky zkus protáhnout ostří přes nehet na palci - nesmí drhnout - jinak by tam byly poškozené části ostří. Břitva na tváři bere sama, vůbec se netlačí. I dobře nabroušená Břitva může vynechat ostrůvek vousů protože je tam dolík v kůži. Ale při změně směru obvykle i ten dolík vyholí. Břitva totiž bere nejlépe přímo u kůže, pokud se jen malinko nadzvedne, tak vynechá. Zkus jen kratičké tahy, a když najdeš sklon a směr a Břitva začne brát tak můžeš tahy prodloužit. To "poskakování" způsobuje většinou nejistota a obava z Břitvy, že Tě řízne. Neboj, v klidu nasaď na dobrou, vlhkou pěnu a kratičce popotáhni. Najednou ucítíš, jak jedeš po stejném místě třeba na potřetí ale už tam nejsou vousy a nic se Ti nestalo, nabudeš sebevědomí a uklidní se Ti dech a zpevní ruka a najednou přestane existovat okolí a jen nádherně sleduješ jak Břitva bere. Nechtěj hned na poprvé dokonalost. Klidně co neoholíš, dodělej elektrickým strojkem. Je to lepší, než se snažit to dokončit Břitvou a zbytečně si pořezat tvář. Při dalším a dalším holení už budeš jednička. Taky si pořiď toho Barbuchu, to je taková jistota a klasika. Pěna z něj je fakt dobrá. Hlavně vytrvej a nevzdávej to, jednou budeš dávat k dobru úsměvnou vzpomínku jak jsi začínal s Břtvou. Pššššššt - tak jsme začínali všichni.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Brousím už týden . No tak budu pokračovat. Při nejhorším vyrazím na sraz a nechám si to předvést od nějakého praktika.
Pozooooooor - týden nebrousit,
to by pak odpovídalo přebroušené Břitvě. Raději zkontrolovat ostří silným zvětšovákem a jen párkrát obtáhnout a zkoušet holit. Časem se to přebroušené ostří (pokud to bylo jen malinko) srovná, a pokud je to moc, tak napříky přes štípu dřeva zlehounka protáhnout a pak hned na nehet jestli tam není zadrhávání o vytrhaný grot. Někde jsem to tady už popisoval - krapet to tady pročti. A než pojedeš na sraz, tak už budeš v holení a broušení mazák - neboj.
to by pak odpovídalo přebroušené Břitvě. Raději zkontrolovat ostří silným zvětšovákem a jen párkrát obtáhnout a zkoušet holit. Časem se to přebroušené ostří (pokud to bylo jen malinko) srovná, a pokud je to moc, tak napříky přes štípu dřeva zlehounka protáhnout a pak hned na nehet jestli tam není zadrhávání o vytrhaný grot. Někde jsem to tady už popisoval - krapet to tady pročti. A než pojedeš na sraz, tak už budeš v holení a broušení mazák - neboj.
Průběžně kontroluji na nehtu. Klouže jak po másle. Bez nejmenšího zadrhnutí. Spíš začínám přemýšlet, jestli už náhodou není opotřebovaná. Při šířce cca 15mm, což by odpovídalo 5/8, má tloušťku ve hřbetu cca 4,5mm. A to už tam jsou plošky po broušení. Někde jsem četl, že při této šířce by měla být tloušťka hřbetu tak 3 - 4mm.
Tak svou krásku vyfoť a přidej sem a pokoukneme co a jak. vem ji z boku z blízka a pak přímo proti čepeli aby byl vidět výbrus, a taky celou ať se můžeme taky pokochat.
Jsem, co se týká břitvy, cucák s mlíkem na bradě. Ale při prvním holení jsem na tom byl stejně, nebo podobně. Bál jsem se ji pořádně přitisknout a zůstávalo strniště. Doholil jsem to dvoubřitou čepelkou. Teď už vím, že když je huba pěkně napařená a měkká, tak se kůže podvoluje a pruží jak trampolína a není třeba břitvu nějak nadlehčovat apod. Zkrátka přitisknout a táhnout. Když ji potáhneš ostřím kolmo na fousy, jako když hrablem uklízíš sníh, tak se do kůže nezařízne, to by ses o to musel vyložene snažit. Jak ale trošku zatáhneš do strany, pěna začne červenat Při druhém holení už to bylo mnohem lepší a teď při pátém byl výsledek vzhledem k mému greenhornství neuvěřitelný. Oholna všechna místa včetně pro mě asi nejtěžší brady do slušného hladka a tváře dokonce do hladka srovnatelného s oholením čerstvým dvoubřiťákem (používám Astru Flex, jen pro úplnost). Jen opakuji, že velmi důležité je zvlhčení a změkčení kůže. Na ztuhlé nepoddajné kůži to víc tahá, výsledek není tak kvalitní a častěji teče krev - kůže se ani při natažení rukou pořádně nenapne, různé mikrovýstupky a pupínky neuhnou a břitva je seřízne i s fousama
Držím palce a pochlub se časem se svými pokroky.
Držím palce a pochlub se časem se svými pokroky.
Zdravím, já se holím pár měsícu a taky mi dělá problém pořádně fousy vyholit, hlavně kolem rtů a na bradě, bohužel, skoro vždy musím doholit bazmekem gilette, naštěstí čím dál míň tahu, dneska jen asi po bradě, abych zítra v práci nebyl jak podřezanej.........
Ahoj kolego Tukane,
takto jsme začínali všichni. Jenom postupným zmenšováním neoholených ostrůvků jsme se vypracovali k dobrému oholení. Postupně se vypracuješ k mistrovskému tahu Břitvou, bez obav z pořezání. Přeji pevnou a klidnou ruku.
takto jsme začínali všichni. Jenom postupným zmenšováním neoholených ostrůvků jsme se vypracovali k dobrému oholení. Postupně se vypracuješ k mistrovskému tahu Břitvou, bez obav z pořezání. Přeji pevnou a klidnou ruku.
Tož to su asi vůl,já nesnesu neúspěch takže sem se zprvu drhl do krve,holt jsem se z ješitnosti k žiletce nesnížil.Jenže to mi bylo nějakých náct,tak to jde prominout.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.